Bilakah Masa yang tepat untuk melakukan X-Ray Dada pada Anak?

, Jakarta - X-ray adalah salah satu jenis pemeriksaan sokongan yang dilakukan untuk menentukan keadaan seseorang. Secara amnya, ujian ini dilakukan apabila terdapat tanda-tanda penyakit tertentu atau selepas kemalangan. Salah satu jenis sinar-X adalah sinar-X dada. Sesiapa sahaja boleh menjalani peperiksaan ini selama yang diperlukan, termasuk kanak-kanak.

Hanya sinar-x atau sinar-x pada anak-anak sering membuat ibu bapa bimbang akan kemungkinan kesan sampingan. Tidak dapat dinafikan, sinar-x memang mempunyai risiko kesan sampingan, akibat dari pendedahan kepada radiasi yang digunakan. Tetapi jangan risau, risiko kesan sampingan ujian ini jarang berlaku dan masih lebih kecil jika dibandingkan dengan faedahnya. Oleh itu, bilakah masa yang tepat untuk melakukan X-ray dada pada anak?

Baca juga: Prosedur X-ray dada pada Anak Yang Perlu Tahu Ibu Bapa

Kebaikan dan Kesan Sampingan X-ray pada Kanak-kanak

X-ray kanak-kanak boleh dilakukan sekiranya anak menunjukkan tanda-tanda penyakit tertentu atau mengalami kemalangan. Penyelidikan ini dilakukan dengan menggunakan bantuan radiasi gelombang elektromagnetik. Tujuannya adalah untuk memaparkan gambar bahagian dalam badan yang kemudian akan digunakan untuk melihat keadaan badan dan mendiagnosis penyakit.

Hasil sinar-X adalah gambar hitam-putih dan kelabu. Warna putih pada sinar-X adalah gambar objek pepejal seperti tulang. Sementara warna hitam adalah udara yang terkandung di dalam paru-paru, dan gambar lemak atau otot akan ditunjukkan dengan warna kelabu. Salah satu jenis sinar-X yang paling biasa adalah sinar-X dada.

Kanak-kanak mungkin perlu menjalani pemeriksaan ini jika mereka mempunyai tanda-tanda penyakit seperti gangguan tulang dan sendi, masalah pada saluran pernafasan, gangguan pencernaan, batu saluran kencing, hingga jangkitan seperti radang paru-paru, tuberkulosis, dan radang usus buntu. Selain dada, sinar-X juga boleh dilakukan pada gigi. Secara amnya, pemeriksaan sinar-X akan dilakukan sekiranya kanak-kanak tersebut disyaki mengalami masalah di kawasan gigi dan mulut.

Baca juga: Adakah benar bahawa sinaran pada sinar-X dada boleh mencetuskan barah?

Selain dapat mengesan masalah dalam badan, pemeriksaan sinar-X juga dapat dilakukan untuk melihat perkembangan rawatan. Dengan cara itu, doktor dapat menilai sejauh mana ubat yang mereka ambil mempengaruhi penyakit ini dan tindakan perubatan apa yang perlu diambil seterusnya. Hasil pemeriksaan sinar-X juga dapat dijadikan rujukan untuk mengambil prosedur perubatan lebih lanjut.

Prosedur X-ray dada dilakukan dengan mengambil gambar organ di dalam dada menggunakan alat foto khas. Sebelum ini, kanak-kanak tersebut akan diminta untuk menukar pakaian khas untuk menjalani peperiksaan. Dalam keadaan tertentu, ujian ini boleh dilakukan dengan bantuan agen kontras, sama ada dengan suntikan atau dengan mengambil ubat oral. Bahan ini akan membantu hasil sinar-X dengan lebih jelas.

Adalah wajar bagi ibu bapa untuk merasa risau, kerana pemeriksaan ini memang boleh menyebabkan kesan sampingan. Penggunaan agen kontras boleh menyebabkan reaksi alergi, pening, mual, rasa pahit pada lidah, dan gangguan buah pinggang. Di samping itu, pendedahan berterusan terhadap radiasi pada kanak-kanak juga dapat meningkatkan risiko barah.

Walaupun begitu, pendedahan radiasi dari sinar-X agak kecil dan dianggap selamat, terutama jika dibandingkan dengan faedah yang diperoleh. Anda juga tidak perlu risau, kerana pemeriksaan ini dilakukan di hospital oleh doktor yang berpengalaman atau pegawai radiologi.

Baca juga: Pemeriksaan untuk Mengesan Kemunculan Kanser Paru-paru

Ketahui lebih lanjut mengenai sinar-X pada kanak-kanak dengan meminta doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. sinar-X.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. X-ray.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bilakah Mendapatkan Sinar X Pergigian.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Sinar-X, Imbasan, Sinaran, dan Kanak-kanak.
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. X-ray dada.