5 Kebaikan Vitamin Nut Macademia untuk Badan

Jakarta - Pernahkah anda mendengar kacang macademia? Sekiranya kacang tanah biasanya membimbangkan wanita kerana mereka dituduh sebagai penyebab jerawat dan masalah kulit, ini berbeza. Kacang macademia sebenarnya sudah terkenal, terutama oleh wanita di Mediterranean untuk merawat kecantikan rambut dan kulit wanita.

Kacang tanah dari Negara Kanguru mempunyai rasa yang sedap dengan tekstur yang renyah. Anda tidak hanya enak dimakan secara langsung, tetapi kacang macademia ini juga sering digunakan sebagai bahan mentah untuk produk penjagaan kulit atau kosmetik, anda tahu. Untuk ukuran kacang, macademia boleh dikatakan mempunyai harga yang cukup tinggi. Namun, jika dibandingkan dengan faedahnya, anda pasti akan berminat menggunakannya untuk mencantikkan kulit dan menyuburkan rambut anda. Nah, berikut adalah 5 kebaikan vitamin dalam kacang macademia yang harus anda ketahui:

1. Mencegah Kerontokan Rambut

Kacang macadamia mengandungi lemak tak jenuh tunggal yang disebut asid palmitoleik. Lemak tak jenuh ini sangat baik untuk membantu melembapkan, merawat, dan melicinkan rambut kering dan kasar. Untuk menggunakannya, anda boleh mencampurkan minyak kacang macademia dalam perapi atau memasangnya terus ke batang rambut. Untuk merangsang pertumbuhan rambut, anda juga boleh sambil mengurut lembut pada kulit kepala.

2. Atasi Rambut yang Rosak

Akibat meluruskan, melengkung, atau memilih produk penjagaan rambut yang salah, ia boleh menyebabkan rambut rosak. Ketika rambut menjadi rapuh, kelihatan kusam, dan hujungnya pecah. Nah, masalah rambut yang rosak ini dapat diatasi dengan kacang macademia. Kandungan kacang ini dapat menembusi folikel rambut sehingga dapat menjadikan rambut kuat dan elastik. Sekiranya anda kerap melakukan rawatan dengan minyak macademia, anda dapat mengatasi masalah rambut yang rosak tanpa perlu bersusah payah pergi ke salun setiap hari.

3. Untuk Anti Penuaan Semula Jadi

Jangan berfikir bahawa penuaan pada kulit hanya muncul setelah anda berusia 30 tahun. Sebenarnya, orang yang berusia 20-an boleh mengalami penuaan awal kulit. Tidak perlu panik kerana masalah kulit akibat penuaan dini dapat diatasi dengan kacang macademia. Kacang yang bijinya berwarna putih kekuningan kaya dengan minyak semula jadi oleik dan asid palmitoleik. Kedua-dua zat ini memberi manfaat kepada kulit kerana dapat melembutkan dan membantu menyamarkan garis halus yang sering muncul di sudut mata atau bibir. Selain itu, kacang ini juga dapat mempercepat proses pemulihan pada kulit yang cedera, anda tahu.

4. Melembapkan Kulit

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit kering dan bingung memilih jenis pelembap yang betul. Mungkin sudah tiba masanya anda mencari pelembap dengan bahan asas kacang macademia. Kacang-kacangan ini mengandungi asid linoleat yang dapat mencegah kulit menjadi kering sehingga kelembapan tetap terjaga. Selain itu, kulit, terutama wajah, juga dapat diberi nutrisi dengan baik sehingga lebih lembut dan licin.

5. Mencantikkan Kuku

Tidak jarang keadaan kutikula kuku kering dan mudah terkelupas, sekarang dengan kacang macademia anda tidak perlu risau lagi. Kacang ini mampu merawat dan memperbaiki keadaan kutikula anda. Kaedahnya juga mudah, anda hanya perlu memasukkan minyak kacang macademia di telapak tangan anda dan kemudian mengurutnya ke semua bahagian kuku, jari, dan kutikula anda. Agar kuku kuat, kutikula dan kuku yang sihat tidak rapuh, gunakan minyak kacang macademia dua kali seminggu secara berkala, ya!

Untuk menyelesaikan masalah kesihatan harian anda, jangan lupa menggunakan aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa, di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.