Alahan Boleh Mencetuskan Sakit Tenggorokan, Inilah Fakta

, Jakarta - Sakit tekak adalah gangguan biasa yang berlaku setelah makan terlalu banyak makanan goreng atau minum ais. Umumnya, ketidakselesaan di kerongkong disebabkan oleh keradangan, menyebabkan batuk dan sukar menelan. Gangguan pada tekak boleh menyebabkan gangguan aktiviti.

Walaupun begitu, penyebab seseorang mengalami sakit tekak bukan hanya kerana makanan. Perkara lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami kesakitan di kerongkong adalah alahan. Gangguan ini terjadi ketika tubuh bertindak balas terhadap zat-zat yang dapat menyebabkan alergi pada tubuh, sehingga terjadi keradangan pada kerongkong.

Baca juga: Ketahui 6 Punca Umum Sakit Tenggorokan

Alahan Boleh Menyebabkan Sakit Tenggorokan

Sakit tekak adalah salah satu kesan yang boleh berlaku ketika seseorang diserang alergen, sehingga alergi itu menjadi kambuh. Hidung dan tekak setiap orang dilapisi kelenjar yang sentiasa menghasilkan lendir, hingga 1 hingga 2 liter sehari. Lendir menjaga saluran pernafasan atas lembap dan bersih, sehingga melindunginya dari jangkitan.

Biasanya, seseorang menelan makanan atau minuman tanpa menyedari jika terdapat alergen di dalamnya. Ini menyebabkan tubuh melepaskan bahan kimia yang berguna untuk meningkatkan pengeluaran lendir, sehingga mengeluarkan rembesan berlebihan. Lebihan lendir dapat mengalir ke kerongkong, menyebabkan rasa tidak selesa, batuk, dan sakit tekak.

Sekiranya anda mengalami alahan bermusim, beberapa gejala boleh berlaku sepanjang musim, seperti hidung berair, mata berair, gatal-gatal, rasa tidak selesa di tekak, hingga sakit tekak. Oleh itu, jika anda mengalami alahan bermusim yang disebabkan oleh debunga, adalah penting untuk memakai topeng agar alergen itu tidak masuk ke dalam badan.

Seseorang yang mengalami alahan bermusim boleh menyebabkan gejala hingga 6 minggu, bergantung pada musim. Di samping itu, orang itu juga mungkin alah kepada beberapa buah mentah, sayur-sayuran, kepada beberapa kacang yang mengandungi protein yang serupa dengan debunga. Sekiranya anda menghubungi atau memakan makanan ini secara tidak sengaja, alahan boleh berulang.

Di samping itu, anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan alahan yang boleh menyebabkan sakit tekak. Anda juga boleh meminta preskripsi doktor sekiranya anda merasakan serangan alergi tidak hilang. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Baca juga: Mudah Berjangkit, 5 Ini Menyebabkan Sakit Tekak

Rawatan Alahan Yang Menyebabkan Sakit Tekak

Untuk merawat sakit tekak akibat alahan, penyebab alahan mesti ditangani. Dengan kata lain, pastikan untuk selalu menghadkan pendedahan kepada alergen sebanyak mungkin. Walaupun begitu, kadangkala anda tidak dapat mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan alahan berulang. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga, anda harus selalu memberikan ubat alergi pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda berada.

Beberapa ubat antihistamin, seperti loratadine (Claritin) dan cetirizine (Zyrtec), boleh diminum setiap hari jika terasa seperti tumbuhan melepaskan debunga yang mudah dibawa oleh angin. Ubat ini berkesan untuk mengurangkan semua gejala alahan. Antihistamin berguna untuk mencegah tubuh bertindak balas terhadap alergen, jadi tidak ada gejala.

Baca juga: Jangan Meremehkan Alahan, Waspadalah terhadap Gejala

Di samping itu, doktor juga boleh mengesyorkan dekongestan atau semburan hidung yang berguna untuk mencegah titisan postnasal yang boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit tekak. Oleh itu, segera atasi jangkitan yang berlaku dan cegah dari awal agar tidak menimbulkan gangguan. Dengan begitu, aktiviti harian anda tidak akan terganggu.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hubungan Antara Alergi dan Sakit Tekak.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana untuk mengetahui sama ada sakit tekak disebabkan oleh alahan atau selesema.