Inilah Cara Mengubati Anggota Keluarga yang Terkena Hepatitis

, Jakarta - Sudah tentu, hampir semua orang pernah mendengar mengenai hepatitis. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), hepatitis terjadi apabila terdapat keradangan hati. Jika tidak dirawat dengan segera, ia dapat menyebabkan masalah kesihatan, seperti munculnya jaringan parut di hati dan juga sirosis atau barah hati.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Gejala Hepatitis B Yang Datang Secara Senyap

Penyebab utama hepatitis adalah pendedahan kepada virus. Selain itu, faktor lain boleh berlaku kerana kebiasaan minum alkohol, tabiat merokok, terdedah kepada bahan toksik dalam badan, dan gangguan sistem imun badan. Hepatitis mudah disebarkan dari pesakit kepada orang lain yang sihat. Jadi, ketahui cara menjaga ahli keluarga yang menghidap hepatitis.

Cara merawat ahli keluarga dengan hepatitis

Terdapat beberapa jenis hepatitis, iaitu hepatitis A, B, C, D, dan E. Sebenarnya, tanpa mengira jenis hepatitis, anda perlu segera mendapatkan rawatan dari hospital jika anda mengalami beberapa gejala yang menunjukkan hepatitis.

Dilaporkan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit , hepatitis A dan E adalah penyakit hepatitis yang sangat mudah menular kerana virus menyebar melalui kontak orang sihat dengan orang dengan hepatitis A dan E, memakan makanan atau minuman yang sama dengan penderita, dan mempunyai tahap kebersihan yang buruk.

Sementara hepatitis B dapat terjadi penularan melalui darah, cairan tubuh, dan air mani penderita hepatitis B pada orang yang sehat. Hepatitis C dan D dapat disebarkan melalui darah orang dengan hepatitis C dan D yang memasuki tubuh orang yang sihat.

Baca juga: Inilah Hepatitis B

Walaupun ahli keluarga di rumah menghidap hepatitis, itu tidak bermakna anda harus mengasingkannya. Masih perlakukan dia dengan sebaik mungkin, walaupun anda harus berhati-hati. Jangan membuatnya merasa terasing dengan merawat pesakit hepatitis berikut:

  • Jemput Anggota Keluarga yang Tidak Terinfeksi untuk Vaksinasi

Dilaporkan dari Web MD Anda dapat menolong keluarga anda daripada menjangkiti virus hepatitis A dan B dengan vaksin. Vaksin adalah kaedah terbaik untuk mencegah hepatitis, tetapi anda harus bertanya terlebih dahulu kepada doktor anda. Anggota keluarga boleh diberi vaksin dalam beberapa suntikan atau dalam kombinasi vaksin.

  • Ingatlah untuk Sentiasa Mencuci Tangan

Anda dan keluarga harus menjadikan mencuci tangan sebagai keutamaan dalam kehidupan. Anda boleh mengingatkan mereka untuk mencuci tangan dengan bersih setelah menggunakan bilik mandi, semasa menukar lampin, dan sebelum menyiapkan makanan.

Air suam dan sabun adalah kombinasi yang baik untuk tangan membunuh bakteria dan virus. Beritahu keluarga untuk menggosok tangan sekurang-kurangnya 10-15 saat sebelum membilasnya.

  • Elakkan penggunaan barang peribadi dengan penghidapnya

Dilaporkan dari Kesihatan Setiap Hari , elakkan berkongsi barang peribadi dengan orang yang menderita hepatitis dan jangan berkongsi berus gigi dengan orang di rumah. Apabila seseorang yang menderita hepatitis menggosok gigi dan mungkin ada darah yang tersisa di sikat akibat gusi berdarah, orang seterusnya yang menggunakan sikat gigi secara tidak sedar dapat menangkap virus dari itu.

Oleh itu, berikan setiap ahli keluarga sikat gigi khas dan jangan letakkan simpanannya sehingga anda tidak salah ketika mengambilnya. Sebagai tambahan, jika anda mempunyai lebih dari satu bilik mandi di rumah, tidak ada salahnya mendedikasikan satu bilik mandi untuk orang yang menderita hepatitis untuk mengelakkan penularan.

  • Perhatikan Penggunaan Makanan dan Minuman Keluarga

Mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan bilik mandi tidak mencukupi jika makanan disediakan oleh orang yang menderita hepatitis yang tidak berhati-hati dalam membersihkan bahan makanan. Oleh itu, anda dan keluarga anda masih berisiko mendapat hepatitis.

Secara umum, buah segar, sandwic, salad, dan makanan mentah lain lebih cenderung menyebarkan hepatitis daripada makanan yang dimasak. Makanan laut seperti kerang, kerang, tiram, dan udang dapat diekstrak dari air yang tercemar. Oleh itu, lebih baik anda dan keluarga berfikir dua kali sebelum memakan makanan mentah ini.

Baca juga: Inilah Hepatitis E

  • Jaga Kebersihan Rumah

Sekiranya rumah anda tidak dibersihkan secara berkala, anda dan keluarga anda berisiko tinggi dijangkiti hepatitis. Bersihkan rumah setiap hari, terutama permukaan rumah yang boleh bersentuhan dengan darah atau kotoran yang dijangkiti. Anda boleh menggunakan seperempat cawan pemutih yang dicampurkan dengan 3.8 liter air untuk memastikan semuanya bersih.

Itulah yang boleh anda lakukan sekiranya ada ahli keluarga yang menderita hepatitis. Rawatan di atas perlu dilakukan agar ahli keluarga lain tidak dijangkiti tanpa harus mengasingkan keluarga dengan hepatitis.

Sekiranya anda masih tidak yakin dengan kaedah di atas, anda juga boleh berbincang dengan doktor di . Anda boleh berbincang bila-bila masa dan di mana sahaja. Komunikasi melalui aplikasi ini boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Panggilan Video . Pantas muat turun permohonannya sekarang, ya!

Rujukan:

Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Pengasuh Dapat Melindungi Diri Daripada Hepatitis

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis Viral: Lapan Kaedah untuk Membantu Melindungi Keluarga Anda

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Hepatitis Viral?

Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Hepatitis?

Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis Viral: Pencegahan