Berhati-hati, Pembedahan Tidak Betul Boleh Menyebabkan Gigi Gugur

, Jakarta - Pembentukan kantung berisi nanah atau benjolan pada gigi yang disebabkan oleh jangkitan bakteria disebut abses gigi. Penyakit gigi ini biasanya muncul di hujung akar gigi (abses periapikal). Jangkitan bakteria yang menyebabkan abses gigi biasanya berlaku pada orang yang mempunyai kebersihan dan kesihatan gigi yang buruk. Nanah yang terkumpul di benjolan secara beransur-ansur akan meningkat kesakitan.

Penyakit ini dapat dicegah dengan menggosok gigi secara berkala atau menggosok gigi. Di samping itu, anda juga mesti kerap memeriksa gigi anda ke doktor gigi untuk mengelakkan kerosakan gigi dan abses. Di samping itu, anda juga perlu mengetahui punca abses gigi sehingga anda dapat berjaga-jaga dan mencegahnya.

Punca Abses Gusi

Bakteria yang hidup di plak boleh menjangkiti gusi, menyebabkan periodontitis. Gusi kemudian akan meradang, sehingga ligamen gusi (tisu yang mengelilingi akar gigi) akan terlepas dari pangkal gigi. Pelepasan ligamen gusi akan membuat lubang kecil yang mudah kotor dan sukar dibersihkan. Semakin banyak bakteria yang tinggal di dalam lubang, abses gusi akan berlaku.

Abses gusi juga boleh disebabkan oleh pembentukan lubang pada gusi kerana pembedahan gigi atau prosedur pembedahan perubatan lain pada gigi dan mulut. Selain itu, penggunaan antibiotik untuk periodontitis juga dapat menyembunyikan gejala abses. Dalam beberapa kes, kerosakan gusi boleh menyebabkan abses gusi walaupun anda tidak mengalami periodontitis.

Beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami abses gigi adalah:

 1. Makanan tinggi gula. Mengonsumsi makanan dan minuman dengan kandungan gula yang tinggi boleh menyebabkan gigi berlubang yang boleh berkembang menjadi abses gigi.

 2. Kebersihan gigi yang buruk. Orang yang tidak menjaga gigi dan gusi mereka berisiko mengalami masalah dengan gigi, termasuk abses gigi.

Rawatan Abses Pergigian

Abses gigi hanya dapat dirawat oleh doktor. Rawatan adalah dalam bentuk rawatan atau prosedur secara umum. Dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan pembedahan.

 1. Sayatan Saliran Abses

Abses yang muncul mesti dipotong terbuka sehingga nanah yang mengandungi bakteria dapat keluar dan kering. Untuk prosedur ini, anda mungkin diberi ubat bius tempatan.

 1. Rawatan Abses Periapikal

Rawatan saluran akar gigi dapat menghilangkan abses. Gigi mati akan berlubang sehingga nanah dapat keluar. Tisu yang rosak akan dikeluarkan dari pulpa gigi. Kemudian untuk mengelakkan jangkitan, lubang akan ditambal.

Abses akan kering dan lubang dibersihkan. Permukaan akar gigi akan dilicinkan dengan kerak di bawah tepi gusi. Ini membantu gigi sembuh dengan cepat sambil mencegah jangkitan.

 1. Pembedahan untuk Gigi Abses

Orang yang kerap mengalami jangkitan dan abses gigi mungkin perlu menjalani pembedahan untuk membuang tisu yang rosak. Biasanya, prosedur ini dilakukan oleh pakar bedah mulut. Sekiranya abses berterusan selepas pembedahan, gigi boleh diekstraksi.

 1. Merawat Sakit

Penghilang rasa sakit di kaunter boleh mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, baca maklumat yang tertera pada bungkusan ubat. Perlu diingat, penghilang rasa sakit hanya dapat membantu mengawal kesakitan, bukan merawat penyakit. Anda masih perlu pergi ke doktor gigi.

Dadah yang boleh dikonsumsi adalah aspirin, ibuprofen, atau paracetamol (acetaminophen). Walau bagaimanapun, beberapa ubat tidak digalakkan untuk pesakit dengan keadaan tertentu:

 1. Ibuprofen tidak digalakkan untuk orang yang menghidap asma atau ulser peptik.

 2. Aspirin tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah 16 tahun, wanita hamil, atau wanita yang sedang menyusui.

Sekiranya anda mengalami gejala abses gigi lebih awal, anda harus membincangkannya dengan pakar melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Baca juga:

 • Ibu bapa Perlu Tahu Gigi Gugur pada Anak
 • 3 Jenis Abses dan Cara Mengatasinya
 • 5 Perkara Yang Boleh Menyebabkan Abses Gigi