4 Khasiat Air rebusan Kencur untuk Kesihatan

Jakarta - Kencur adalah salah satu bahan semula jadi yang sering digunakan untuk menjaga kesihatan tubuh. Sebenarnya, ada faedah baik yang dapat diperolehi dari pengambilan kencur air rebus secara berkala. Apakah faedah yang dapat diperoleh dari tanaman yang satu ini?

aka Kencur Kaempferia galanga masih termasuk dalam keluarga halia ( Zingiberaceae ). Tumbuhan ini telah lama dikenali sebagai ramuan dalam perubatan tradisional. Pengambilan jahe dan kencur secara teratur dapat menjaga tubuh yang sehat, sehingga tidak mudah terkena penyakit.

Baca juga: Kencur, Halia, dan Kunyit, Apa Manfaatnya?

Kebaikan Penggunaan Kencur

Kencur biasanya mudah dijumpai di dapur, kerana sering dijadikan rempah memasak. Tapi tahukah anda, kencur sebenarnya boleh diproses menjadi minuman yang bermanfaat untuk kesihatan. Kencur boleh dijadikan ubat herba atau hanya air rebusan.

Terdapat pelbagai faedah kesihatan yang dapat diperoleh dari pengambilan minuman kencur secara berkala, termasuk:

  • Mengatasi Batuk

Salah satu masalah kesihatan yang dapat diatasi dengan air rebusan kencur adalah batuk. Cuba buat ramuan dengan merebus kencur yang dicampurkan dengan garam yang dikenali sebagai ubat batuk dengan kahak. Mengonsumsi air rebusan kencur dikatakan dapat membuat pernafasan lebih lega dan berasa selesa.

  • Badan Tenang

Segelas air rebusan kencur setiap hari dikatakan menjadikan badan lebih tenang dan mengelakkan tekanan. Kencur mempunyai sifat antidepresan terhadap sistem saraf pusat. Pengambilan minuman ini akan memberi kesan penenang atau menenangkan pada badan. Itulah yang kemudian menjadikan sebilangan orang menggunakan kencur sebagai ubat untuk mengurangkan kesan tekanan, kegelisahan, kegelisahan, dan kemurungan.

Baca juga: Inilah Kelebihan Kencur untuk Kesihatan

  • Mengatasi Gangguan Pencernaan

Selain antidepresan, kencur juga dikatakan mempunyai sifat antibakteria dan sitotoksik yang cukup banyak dan bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Itulah yang menjadikan pengambilan air rebusan kencur dipercayai dapat membantu mengatasi gangguan pencernaan, iaitu cirit-birit. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan. Cirit-birit yang tidak ditangani dengan betul boleh meningkatkan risiko dehidrasi atau kekurangan cecair di dalam badan. Cirit-birit juga boleh membawa kesan lain, seperti kelemahan, pening, dan kesukaran melakukan aktiviti.

  • Menjaga Kesihatan Pergigian

Merebus Kencur juga mempunyai sifat antimikroba. Bahan-bahan ini mempunyai faedah yang luar biasa untuk tubuh dan dapat membantu menghalang pertumbuhan bakteria Lactobacillus acidophilus di dalam badan. Sekiranya bakteria ini dibiarkan masuk ke dalam badan, ia boleh mencetuskan kerosakan gigi seperti munculnya karies gigi. Keadaan ini boleh menyebabkan rongga, jangkitan, dan sakit gigi.

Mengonsumsi air rebusan kencur secara berkala juga boleh memberi kesan yang sihat pada tubuh. Minuman ini dapat mengekalkan ketahanan badan, jadi tidak mudah sakit. Merebus air Kencur juga mempunyai rasa yang menyenangkan dan dapat menghangatkan badan.

Walaupun mempunyai manfaat yang sihat untuk tubuh, anda harus segera pergi ke hospital jika anda mengalami gejala penyakit yang teruk. Penggunaan kencur air rebus dalam jangka masa panjang yang tidak membuahkan hasil harus diperhatikan. Kerana, mungkin ada gejala penyakit yang tampak parah dan mesti segera mendapatkan rawatan perubatan.

Baca juga: 5 Khasiat Temulawak untuk Kesihatan Kanak-kanak

Atau jika ragu-ragu, anda boleh cuba menyampaikan aduan dan gejala yang muncul kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan

NCBI. Diakses pada tahun 2020. Ketoksikan Ekstrak Rimpang Mentah Kaempferia Galanga
Jurnal Tumbuhan. Diakses pada tahun 2020. Ulasan komprehensif Kaempferia galanga L (Zingiberaceae)