Genital Herpes, Jangkitan Menular Seksual yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Menjaga kebersihan organ intim adalah salah satu perkara yang perlu dilakukan untuk mengelakkan kita dari penyakit kelamin. Salah satunya adalah herpes genital. Herpes genital adalah jangkitan pada alat kelamin yang disebabkan oleh virus herpes simplex. Penyakit ini adalah penyakit berjangkit dan termasuk dalam kategori jangkitan kelamin. Ini kerana salah satu penularan penyakit ini adalah disebabkan oleh aktiviti seksual yang melibatkan penghidap herpes genital.

Herpes genital boleh dicirikan oleh kemerahan dan pembakaran di sekitar organ intim. Herpes genital disebabkan oleh virus herpes simplex. Virus herpes simplex sebenarnya terbahagi kepada dua jenis, iaitu HSV Type 1 dan HSV Type 2. HSV type 1 atau juga dikenali sebagai herpes oral. Virus HSV 1 sebenarnya boleh menjadikan kawasan di sekitar organ intim anda mengalami lebam berair atau elastik.

Gejala Herpes genital

Penyakit ini sebenarnya boleh dihidapi oleh wanita dan lelaki. Khususnya, mereka yang terlibat secara aktif dalam hubungan intim. Berikut adalah gejala yang disebabkan jika anda menghidap herpes genital:

1. Gatal-gatal

Anda akan merasa gatal di sekitar organ intim. Bukan hanya gatal, sakit juga kadang-kadang muncul di organ intim apabila anda menghidap herpes genital. Semasa gatal hendaklah mengelakkan calar pada bahagian yang gatal kerana akan menyebabkan kecederaan.

2. Titik Merah atau Riak Putih

Tompok merah akan muncul di sekitar organ intim apabila anda menghidap herpes genital. Biasanya, bintik-bintik merah atau putih akan muncul di sekitar mulut, kawasan dubur, dan kawasan organ intim.

3. Sakit ketika membuang air kecil

Herpes genital sebenarnya membuat anda merasa sakit ketika membuang air kecil.

4. Sakit kepala

Bukan hanya gejala fizikal, penyakit ini sebenarnya mempunyai gejala yang serupa dengan influenza. Anda akan mengalami sakit kepala, sakit badan, dan demam.

Penularan Herpes Genital

Penularan herpes genital berlaku kerana hubungan langsung antara penghidap dan orang lain. Berikut adalah cara penularan herpes genital:

1. Penembusan Seksual

Virus herpes genital sangat menular. Sebaliknya, gunakan kondom agar penghidapnya tidak bersentuhan langsung dengan organ intim yang sihat.

2. Menggunakan Mainan Seks Secara Bergantian

Walaupun virus herpes akan mati dengan lebih mudah ketika menyentuh benda mati, anda harus mengelakkan penggunaan alat bantu seksual bersama-sama.

3. Menukar Rakan Kongsi

Risiko penyakit ini juga akan lebih besar jika anda sering menukar pasangan dalam aktiviti seksual. Semakin banyak pasangan, tentu saja, semakin besar peluang anda terjangkit herpes genital.

Rawatan Herpes genital

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat herpes genital yang anda alami:

  1. Pastikan organ intim anda bersih dan kering, bukan sahaja bahagian tubuh anda yang terkena herpes dijaga kering.
  2. Jangan menyentuh luka herpes. Sekiranya anda ingin merawat, anda harus mencuci tangan sebelum dan selepas merawat bahagian badan yang terkena herpes agar tidak menjangkiti orang lain.
  3. Kawal penyakit ini secara berkala kepada doktor.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan organ intim anda, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Dengan menggunakan ciri Hubungi Doktor , melalui Panggilan Suara / Video atau Berbual , anda boleh mendapatkan jawapan secara langsung dari doktor pakar di . Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Inilah Yang Menyebabkan Kepuasan Seksual Berkurang
  • 7 Cara Ketat Untuk Mengelakkan Penyakit Seksual
  • 6 Tanda Fizikal Sekiranya Anda Mempunyai Penyakit Seksual