5 Tanda-Tanda Diet Yang Salah Yang Masih Dilakukan Orang Ramai

Diet sering menjadi momok yang menakutkan bagi sesetengah orang kerana dianggap sebagai sesuatu yang menyeksa diri mereka untuk menurunkan berat badan. Sebenarnya, diet yang baik sebenarnya bukanlah sesuatu yang harus anda takutkan. Terdapat beberapa tanda diet yang salah difahami oleh masyarakat, dan anda mesti mengetahuinya agar diet yang anda lakukan dapat berjalan dengan baik. Di sini kita akan membincangkan 5 tanda diet yang salah.

  1. Diet hanya sementara

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa diet hanya dilakukan sehingga berat badan mencapai sasaran yang diinginkan. Selepas itu, mereka menganggap bahawa mereka dapat memulihkan makanan sebelum diet. Sebenarnya, ini tidak benar kerana diet mesti dilakukan secara berterusan agar berat badan dan gaya hidup sihat dapat dijaga. Sekiranya anda cuba menghentikan diet, kemungkinan berat badan anda sebelumnya akan kembali dengan mudah dalam jangka waktu yang singkat sehingga diet yang anda lakukan tidak akan berguna.

  1. Diet adalah Semua Mengenai Lapar

Ini adalah salah tanggapan yang difahami secara meluas oleh wanita yang ingin menurunkan berat badan dengan cepat. Dalam fikiran mereka, berat badan dapat dikurangkan dengan cepat jika pengambilan makanan juga dikurangkan secara drastik. Sudah tentu ini adalah kesalahan besar. Proses metabolik dalam badan akan terganggu sekiranya anda tidak makan. Sekiranya dilakukan secara berterusan, ini bukan sahaja akan menimbulkan masalah dengan penurunan berat badan di masa depan, tetapi juga akan memberi anda risiko gangguan makan seperti bulimia atau anoreksia. Anda pasti tidak mahu diet anda benar-benar membahayakan kesihatan anda, bukan?

  1. Menggantikan Semua Makanan dengan Buah

Buah baik dan sihat untuk tubuh, dan makan buah secara teratur memang boleh memberi kesan yang baik kepada kesihatan. Namun, anda tetap tidak boleh makan buah dalam jumlah yang berlebihan, kerana jika demikian, buah sebenarnya boleh membuat diet yang salah untuk anda. Ini kerana sebilangan buah mengandungi gula dan fruktosa yang cukup tinggi untuk tubuh. Oleh itu, ketika menjalani program diet, lebih baik mengkonsumsi buah sesuai dengan dos yang disarankan.

  1. Tidak Boleh Makan Selepas 8:00

Terdapat juga banyak pendapat yang beredar mengenai diet yang menyatakan bahawa makan selepas pukul 8 tidak baik kerana boleh membuat pola makan tidak kemas. Sebenarnya, ini tidak sepenuhnya benar, kerana cadangan pemakanan yang betul mengenai makan malam adalah memakannya tiga jam sebelum tidur sehingga tubuh mendapat cukup masa untuk mencerna makanan sebelum tidur.

  1. Semua Kalori Sama

Memang, jika anda ingin melihat dengan mudah dan di permukaan, 100 kalori ais krim sama dengan 100 kalori semangkuk sayur-sayuran. Namun, tidak benar jika anda hanya melihat kandungan kalori kerana diet bukan hanya mengenai kalori dan kedua-dua jenis makanan mempunyai nutrien dan kesan yang berbeza pada tubuh. Oleh itu, jangan terlalu terburu-buru dalam mengira jumlah kalori makanan dan membandingkannya dengan makanan dalam makanan anda.

Lima perkara ini mungkin membuat anda berfikir bahawa diet itu rumit dan melelahkan. Namun, diet sebenar sangat mudah apabila anda mengubah pemikiran anda dari "Apa yang harus saya makan?" kepada "Bagaimana saya harus hidup?" dan hiduplah dengan penuh komitmen dan keikhlasan demi tubuh dan kehidupan anda. Terdapat beberapa pilihan komunikasi seperti: berbual , suara , atau panggilan video untuk berbincang dengan doktor di . Dan jika anda ingin membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin, anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi yang akan sampai ke destinasi dalam masa kurang dari satu jam.

Bukan itu sahaja, sekarang juga melengkapkan ciri-cirinya dengan perkhidmatan Makmal Perkhidmatan. Perkhidmatan baru ini membolehkan anda melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke lokasi tujuan. Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Sekiranya anda memerlukan nasihat mengenai pola diet yang harus anda jalani, anda boleh juga muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: 6 Makanan untuk Menggantikan Nasi Semasa Diet