Mengenal Keperibadian Kucing Siam Lebih dekat

"Kucing Siam adalah jenis kucing yang cantik, tetapi mereka mempunyai keperibadian yang lebih banyak. Kucing jenis ini juga dikenali sebagai kucing yang garang, pintar, cerewet, tetapi sangat penyayang.

, Jakarta - Kucing Siam adalah salah satu jenis kucing yang digemari untuk dijadikan haiwan kesayangan. Mana tidaknya, kucing ini diketahui mempunyai penampilan yang cantik, dengan warna dan corak khas pada bulu badan. Selain itu, kucing ini juga mempunyai mata biru yang menambah keindahannya dan membuat sesiapa sahaja merasa teruja.

Tetapi tahukah anda, di sebalik keindahannya, ternyata kucing jenis ini terkenal garang. Kucing Siam juga dikatakan dapat mengeluarkan bunyi atau meow yang sangat kuat. Walaupun begitu, masih banyak alasan untuk menjadikan haiwan ini sebagai teman di rumah. Untuk menjadi jelas, mari kita mengenali keperibadian kucing Siam dengan lebih dekat melalui artikel ini!

Baca juga: Ketahui 5 Jenis Kucing yang Paling Mesra

Kucing Siam dan Perkara Yang Perlu Diketahui

Setiap haiwan peliharaan mempunyai keunikan tersendiri, termasuk kucing Siam. Secara amnya, kucing jenis ini terkenal garang dan berperangai. Dia mengatakan ia disebabkan oleh genetik. Kucing Siam mempunyai gangguan mata yang boleh mempengaruhi kemampuan mereka untuk melihat dan berkelakuan. Terdapat keadaan di mana kucing ini mengalami nystagmus, iaitu pergerakan mata yang cepat ke atas, ke bawah, dan ke samping.

Keadaan ini dianggap membuat kucing mudah kecewa dan menjadi lebih marah. Kucing ini juga dikenali sebagai kucing cerewet. Kucing Siam sering mengeluarkan suara atau meow, jadi mungkin tidak sesuai untuk anda yang memilih untuk membina suasana yang tenang di rumah. Apabila marah atau takut, kucing ini cenderung mengeluarkan suara yang kuat dan kuat.

Tetapi jangan risau, kucing ini juga terkenal penyayang. Sekiranya terlatih dan dijaga dengan betul, baka kucing ini boleh menjadi sahabat anda dan memberikan pelbagai manfaat yang sihat dari memiliki haiwan. Anda boleh meluangkan masa bermain bersama, melatih kucing anda, atau hanya berjalan-jalan. Selain baik untuk membangun kedekatan dengan binatang peliharaan, ini juga dapat membantu mengalihkan tenaga kucing Siam dari terlalu bising.

Selain cantik dan garang, kucing jenis ini juga dikatakan mempunyai kecerdasan di atas rata-rata. Kucing Siam dikatakan dapat dilatih untuk melakukan banyak perkara, termasuk perkara yang tidak biasa. Pada dasarnya, kucing ini mempunyai sifat manja dan ingin selalu diperhatikan. Kucing ini suka dipeluk, disentuh, dan dirangkul di pangkuan pemiliknya. Comel, bukan? Bagaimana, anda mula berminat memelihara kucing Siam?

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

Masalah Kesihatan Yang Boleh Berlaku

Seperti makhluk hidup lain secara amnya, kucing ini juga terdedah kepada masalah kesihatan. Secara amnya, kucing ini diketahui cukup sihat dan boleh hidup hingga 15 tahun. Namun, dalam keadaan tertentu, ada risiko penyakit yang dapat menyerang kucing Siam, terutama masalah dengan kesihatan gigi dan mulut dan pernafasan. Sebilangan besar penyakit yang timbul adalah keturunan atau berlaku disebabkan oleh faktor genetik.

Kucing ini juga boleh mengalami bola rambutatau pembentukan bola bulu yang ditelan dan kemudian menyumbat saluran pencernaan kucing. Selain itu, jika kebersihan gigi tidak dijaga dengan baik, sejumlah penyakit gigi boleh menyerang. Mengamalkan diet dan aktiviti yang tidak sihat juga boleh menyebabkan kucing Siam mengembangkan batu karang.

Baca juga: Bolehkah Alergi Makanan Membuat Kucing menjadi Agresif?

Oleh itu, salah satu cara untuk mencegahnya adalah dengan menyediakan makanan yang sihat dan berkhasiat. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh membeli makanan dan vitamin khas untuk haiwan kesayangan dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, keperluan kesihatan haiwan akan segera diserahkan. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Bukit. Diakses pada tahun 2021. Maklumat Kucing Siam dan Keperibadian.
Orang Siam Hari. Diakses pada tahun 2021. Kucing Siam - Temperamen & Kesihatan Breed.