Ini adalah usia yang sesuai untuk kanak-kanak mempunyai bilik sendiri

Jakarta - Salah satu perkara yang dapat membantu kanak-kanak berkembang secara psikologi adalah mengajar mereka berdikari. Mengajar ini juga dapat dilakukan dengan berbagai cara, salah satunya adalah dengan membiarkannya tidur sendirian di bilik yang terpisah. Ibu bapa boleh mula mengajar anak-anak mereka tidur sendiri dari usia 4 tahun. Paling lambat, ibu bapa mengajar anak-anak mereka tidur di bilik mereka sendiri pada usia 12 tahun.

Bagi bayi, ibu bapa boleh membiarkan bayi tidur sendiri di bilik berasingan dari usia 4 bulan. Walau bagaimanapun, ibu bapa mesti memastikan bahawa lokasi taska dan ibu bapa berdekatan dan masih dapat dipantau oleh ibu bapa secara keseluruhan. Membiarkan bayi tidur sendiri bertujuan untuk membuatnya tidur berkualiti lebih baik untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangannya. Kerana, bayi boleh terganggu kerana aktiviti ibu bapa pada waktu malam, misalnya ketika ayah berada di bawah pengaruh alkohol atau ketika ibu bapa melakukan hubungan seks.

Baca juga: Susah tidur siang, pujuk si kecil dengan cara ini

Untuk mengurangkan kegelisahan, ibu harus mengikuti beberapa petua di bawah ini agar bayi dapat tidur nyenyak di bilik yang berasingan, petua termasuk:

o Cobalah untuk menjaga tempat tidur bayi dalam keadaan rapi dan tidak rapi, sehingga tidak ada risiko bayi dihancurkan oleh bantal yang membuatnya tidak bernafas.

o Pasang alat pemantau bayi, supaya ibu bapa masih dapat memantau keadaan dan penggera yang disambungkan ke bilik ibu bapa ketika bayi menangis pada waktu malam.

o Sekiranya pengasuh tidur di taman asuhan kanak-kanak, ingatkan dia agar tidak membawa bayi tidur dengannya.

Bagi kanak-kanak yang lebih tua, membiarkan mereka tidur sendiri mempunyai faedah, termasuk:

  1. Ajarlah Secara Berdikari

Anak-anak akan belajar berdikari apabila dia mempunyai bilik sendiri. Minta juga anak membersihkan tempat tidur, meja belajar, dan biliknya. Sekiranya bilik tidak kemas, ibu bapa boleh mengajar anak-anak mereka untuk sentiasa menjaga kebersihan dan kemas bilik.

  1. Keyakinan Meningkat

Umur untuk kanak-kanak tidur sendiri tepat pada waktunya akan dapat membuat anak merasa yakin. Ibu bapa harus memberi pujian untuk ini, agar keyakinannya meningkat. Konsep kendiri ( konsep kendiri t) anak akan terbentuk dengan baik, kerana anak itu mempunyai keyakinan diri yang mencukupi. Keyakinan diri ini akan mempengaruhi interaksi hariannya dengan rakan-rakannya.

  1. Autonomi Diri

Dengan mempunyai bilik, anak-anak akan mula belajar untuk mempunyai autonomi diri. Anak akan dapat memilih nuansa dan reka bentuk bilik itu sendiri, sehingga dia tahu bagaimana menggunakan hak untuk memilih untuk dirinya sendiri. Selain itu, ibu bapa juga perlu mengajarnya menyusun barang-barangnya di biliknya sendiri. Dengan cara itu, kanak-kanak akan belajar bagaimana mempunyai autonomi mereka sendiri. Ini dapat dibawa ke aktiviti dan interaksinya sehari-hari, jadi dia tidak akan canggung ketika dia harus mulai terjun ke dunia sosial.

  1. Mengelakkannya dari perkara-perkara yang tidak perlu dia ketahui

Semasa kanak-kanak semakin tua, akan ada banyak perkara yang tidak perlu dia ketahui, seperti pergaduhan rumah tangga atau perbualan orang tua. Walaupun mempunyai bilik sendiri, ibu bapa mempunyai ruang privasi, jadi mereka tidak akan mengganggu anak mereka atau sebaliknya.

Baca juga: Bilakah Masa yang Tepat untuk Menjelaskan Seks kepada Anak Kecil Anda?

Pernahkah anda memikirkan usia yang tepat untuk anak anda tidur sendiri? Segera fikirkan dengan teliti dan biarkan manfaat anak-anak yang tidur sendiri dapat segera dirasakan oleh ibu bapa. Sekiranya anak anda sakit atau mengalami masalah kesihatan tertentu, segera hubungi doktor melalui aplikasi melalui e-mel Panggilan Video / Suara dan Berbual . Tunggu apa lagi? Pantas muat turun sekarang di App Store dan Google Play!