Inilah Cara Memerhatikan Gangguan Makan pada Kanak-kanak

, Jakarta - Siapa kata gangguan makan hanya dialami oleh orang dewasa? Malah, kanak-kanak dan remaja juga boleh mengalami gangguan makan. Walau bagaimanapun, gangguan makan pada kanak-kanak sering tidak disedari kerana mereka sering disalah anggap sebagai masalah makan biasa yang secara alami dialami oleh kanak-kanak.

Itulah sebabnya penting bagi ibu bapa untuk mengetahui bagaimana memerhatikan gejala gangguan makan pada anak-anak, sehingga rawatan dapat dilakukan secepat mungkin, agar masalahnya tidak mengganggu pertumbuhan si kecil.

Gangguan makan adalah gangguan yang mempengaruhi sikap seseorang terhadap makanan yang membawa kepada perubahan tingkah laku dan tabiat makannya. Ini boleh menjadi keadaan serius yang boleh membahayakan kesihatan, emosi, dan hubungan anda dengan orang lain.

Jenis gangguan makan dan ciri-cirinya

Jenis gangguan makan yang agak biasa dan mungkin dialami oleh kanak-kanak dan remaja, termasuk anoreksia, bulimia, makan malam , dan gangguan makan yang mengelakkan makanan ( gangguan pengambilan makanan yang mengelakkan / menyekat atau ARFID).

 • Anoreksia

Ciri-ciri kanak-kanak dengan anoreksia, iaitu:

 • Makan dengan sedikit. Ini menyebabkan berat badan anak turun secara drastik.
 • Sangat takut bertambah berat badan atau takut gemuk.
 • Mempunyai imej badan yang terpesong. Penghidapnya merasa dirinya gemuk, walaupun dia sangat kurus.

Untuk menurunkan berat badan, kanak-kanak dan remaja yang menderita anoreksia juga boleh melakukan beberapa cara, seperti melakukan senaman berlebihan atau mengambil julap.

 • bulimia

Ciri-ciri kanak-kanak dengan bulimia:

 • Makan berlebihan dan selalunya tidak dapat berhenti. Keadaan ini juga dikenali sebagai makan malam .
 • Lakukan apa sahaja untuk mengatasi kesan makan berlebihan. Sebagai contoh, dia boleh membuat dirinya muntah dengan sengaja makanan yang baru dia makan. Ini untuk mengelakkan kenaikan berat badan. Selain itu, mereka juga boleh mengambil julap atau bersenam secara berlebihan.
 • Nilailah diri anda mengikut bentuk dan berat badan.

Kanak-kanak dan remaja yang mempunyai bulimia boleh makan bahagian yang jauh lebih besar daripada kebanyakan orang dalam jangka masa tertentu. Sekiranya anak anda makan banyak makanan dan mengeluarkannya secara berkala, dia mungkin menghidap bulimia.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dengan bulimia biasanya makan dan mengeluarkan makanan dari badan mereka secara diam-diam. Tidak seperti penderita anoreksia, orang yang menderita bulimia boleh menjadi kurang berat badan atau rata-rata berat badan dan berat badan berlebihan.

 • Makan malam

Kanak-kanak dengan gangguan makan makan malam mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Makan berlebihan dan selalunya tidak dapat berhenti.
 • Makan sejumlah besar makanan, walaupun dia tidak lapar.
 • Mungkin berasa jengkel atau bermasalah setelah makan berlebihan.
 • Berat badan meningkat dengan ketara dan boleh menjadi sangat gemuk.

Orang dengan makan malam makan makanan lebih cepat daripada biasa. Mereka juga cenderung makan sendiri, jadi yang lain tidak melihat berapa banyak makanan yang mereka makan. Walau bagaimanapun, tidak seperti orang dengan bulimia, orang yang mengalami gangguan makan malam jangan muntah lagi atau mengambil julap untuk menampung makanan yang berlebihan.

Baca juga: 4 Terapi Ubat untuk Mengatasi Gangguan Makan Binge

 • ARFID

Orang dengan gangguan pengambilan makanan yang terhad mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Tidak berminat dengan makanan atau mengelakkan makanan.
 • Pengurangan berat.
 • Tidak takut menambah berat badan.
 • Tidak mempunyai imej badan yang buruk.

Orang yang menghidap ARFID tidak suka makan kerana sudah mati rasa atau tidak berminat dengan bau, rasa, tekstur, atau warna makanan. Mereka juga mungkin takut tersedak atau muntah. Namun, mereka tidak mengalami anoreksia, bulimia, atau masalah perubatan lain yang menjelaskan tingkah laku makan mereka.

Baca juga: Anak Sukar Makan? Inilah Cara Mengatasinya

Cara Memerhatikan Gangguan Makan pada Kanak-kanak

Kerana mereka malu, enggan, atau tidak tahu bagaimana menanganinya, anak-anak dengan gangguan makan mungkin tidak memberitahu ibu bapa mereka mengenai gangguan mereka. Oleh itu, ibu bapa dapat mengetahui gangguan makan pada anak-anak dengan memerhatikan tanda-tanda berikut:

 • Perubahan Berat Tidak normal

Semasa mereka meningkat, kanak-kanak harus mengalami kenaikan berat badan yang sesuai. Sekiranya anak anda tidak menambah berat badan, malah turun, ini boleh menjadi tanda gangguan makan. Turun naik berat badan yang drastik dan tidak dapat dijelaskan juga dapat menggambarkan gangguan makan.

 • Elakkan Makan bersama Keluarga

Makan bersama sebagai keluarga dapat mendorong tabiat makan yang sihat pada anak-anak. Walau bagaimanapun, sebilangan kanak-kanak dengan gangguan makan biasanya enggan makan bersama keluarga. Ketahuilah bahawa anak anda selalu mencari cara untuk mengelakkan makan bersama keluarga, seperti berkeras makan bersama rakan atau enggan makan di hadapan ahli keluarga yang lain.

Tanda amaran lain mengenai gangguan makan yang perlu diperhatikan oleh ibu bapa adalah ketika anak mula memperhatikan cara penyediaan makanan (seperti goreng vs panggang, dengan mentega berbanding mentega), bahagian makanan (terlalu banyak atau terlalu sedikit), dan label pada bungkusan.

Baca juga: Terobsesi dengan Makanan Sihat, Waspadalah terhadap Gejala Orthorrhoea

 • Peningkatan Aktiviti Fizikal

Kanak-kanak dengan gangguan makan boleh bersenam secara kompulsif. Bersenam secara kompulsif tidak selalu menjadi tanda gangguan makan, tetapi kedua-duanya sering dikaitkan. Pada orang dengan anoreksia nervosa, senaman berlebihan biasanya bertujuan untuk mengawal berat badan dan dapat meningkat menjadi lebih ekstrem. Bagi pengidap bulimia, senaman berlebihan adalah cara untuk mengimbangi makan berlebihan.

 • Sangat Berfokus pada Penampilan

Seorang kanak-kanak yang menghabiskan banyak masa di depan cermin atau terlalu kerap menimbang badan juga boleh menjadi tanda-tanda yang memerlukan perhatian khusus daripada ibu bapa.

Itulah cara memerhatikan gangguan makan pada kanak-kanak. Sekiranya si kecil menunjukkan tanda-tanda gangguan makan, berjumpa dengan doktor menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Makan.
Penjagaan Tingkah Laku Walden. Diakses pada tahun 2020. 8 Tanda Diam Gangguan Makan pada Kanak-kanak.