Ketahui 2 Punca Seseorang Mengalami Hyperhidrosis

Jakarta - Hyperhidrosis adalah penampilan berpeluh berlebihan yang tidak berkaitan dengan panas atau aktiviti fizikal seperti sukan. Peluh ini dapat merendam pakaian, menetes dari tangan, atau dahi. Bukan hanya mengganggu keselesaan aktiviti, keadaan ini menimbulkan kerisauan dan kurangnya keyakinan diri seseorang.

Berpeluh adalah mekanisme badan untuk menyejukkan diri. Sistem saraf secara automatik mencetuskan kelenjar peluh ketika suhu badan meningkat. Berpeluh biasanya ketika gugup dan selalu menyerang tapak tangan. Walau bagaimanapun, hiperhidrosis tidak berlaku kerana anda mengalami perkara-perkara ini.

Penyebab Hyperhidrosis

Pada dasarnya, hiperhidrosis terbahagi kepada 2 (dua) jenis berdasarkan penyebabnya, iaitu:

  • Hiperhidrosis primer

Ramai orang menganggap bahawa gangguan utama berlaku kerana keadaan mental dan emosi penghidapnya, bergantung pada keadaan psikologi, dan mempengaruhi individu yang mengalami tekanan, cemas, atau gugup. Walau bagaimanapun, sebenarnya ini tidak berlaku. Perasaan emosi dan mental yang dialami adalah disebabkan oleh hiperhidrosis itu sendiri.

Baca juga: Ini adalah gejala hiperhidrosis yang perlu diperhatikan

Sebaliknya, gen tertentu dianggap mempunyai peranan utama dalam hiperhidrosis primer, yang bermaksud bahawa penyakit ini berisiko berlaku pada keluarga yang mempunyai sejarah yang sama atau diwarisi. Ini dibuktikan oleh orang dengan hiperhidrosis primer yang mempunyai keluarga dengan keadaannya.

  • Hiperhidrosis sekunder

Sementara itu, hiperhidrosis sekunder berlaku kerana keadaan perubatan tertentu, dan jenis ini kurang biasa daripada jenis primer. Berpeluh berlebihan jenis ini cenderung menyerang seluruh bahagian badan. Keadaan perubatan ini termasuk kecederaan saraf tunjang, penyalahgunaan alkohol, kegelisahan, diabetes, penyakit jantung, kegemukan, penyakit Parkinson, kehamilan, kegagalan pernafasan, gout, ubat-ubatan tertentu, jenis barah tertentu, serta jangkitan seperti HIV, malaria, dan tuberkulosis .

Baca juga: Sebab mengapa ujian darah penting bagi orang yang menghidap hiperhidrosis

Walaupun tidak berbahaya, hiperhidrosis menyebabkan komplikasi yang cukup membimbangkan. Sebabnya, mereka yang mengalami peluh berlebihan terdedah kepada jangkitan kulit. Tidak ketinggalan, kesan sosial dan emosi disebabkan, kerana mempunyai tapak tangan basah, dan juga atasan adalah perkara yang memalukan. Sebenarnya, keadaan ini boleh mempengaruhi kerjaya anda.

Pengendalian Rumah

Beberapa cara berikut untuk mengatasi masalah berpeluh dan bau badan yang berlebihan, seperti:

  • Penggunaan antiperspirant. Rawatan ini mengandungi sebatian berasaskan aluminium yang sementara menyekat liang peluh. Ini membantu mengurangkan jumlah peluh yang keluar dari kulit.

  • Gunakan astringen. Produk ini dijual di kaunter, mengandungi asid tanik atau zylactin. Boleh digunakan pada kawasan yang mengalami peluh berlebihan.

  • Mandi dengan kerap. Mandi secara teratur membantu menjaga bakteria pada kulit. Jangan lupa mengeringkan diri dengan tuala, terutama di antara jari kaki dan di bawah lengan.

  • Pilih kasut dan stoking yang diperbuat daripada bahan semula jadi . Tukar stoking setiap hari atau setiap hari atau setiap hari.

  • Pilih pakaian yang selesa. Pakai pakaian yang diperbuat daripada kapas, bulu, atau sutera yang membolehkan kulit anda bernafas dengan lebih bebas.

Baca juga: Faktor Risiko bagi Orang Yang Terpengaruh dengan Hiperhidrosis

Itu adalah penyebab hiperhidrosis berdasarkan jenisnya dan bagaimana anda boleh melakukannya sebagai langkah pencegahan dan rawatan pertama. Sekiranya anda ingin membeli ubat peluh berlebihan ini tetapi tidak sempat ke farmasi, beli melalui aplikasi . Anda hanya perlukan muat turun permohonan pada telefon anda.