Inilah sebabnya jerawat muncul semasa haid

Jakarta - Ketika periode mendekati, ada banyak perubahan yang terjadi pada wanita, baik secara fisik dan psikologi. Bagi sebilangan wanita, sebelum haid menjadi momen perubahan fizikal yang ketara, salah satunya adalah penampilan jerawat pada badan, terutama wajah.

Baca juga: Pengertian Menstruasi Masih Salah

Ketahui Sebab Sebab Munculnya Jerawat semasa Menstruasi

Umumnya, penyebab jerawat yang muncul ketika seorang wanita memasuki PMS adalah disebabkan oleh perubahan hormon sehingga hormon menjadi tidak stabil. Perubahan tahap hormon boleh menjadi perubahan pada kulit anda.

Ketika tempohnya semakin hampir, hormon estrogen dan progesteron mengalami peningkatan jumlah hormon dalam tubuh wanita. Peningkatan tahap kedua hormon ini dalam badan juga meningkatkan pengeluaran sebum pada kulit.

Sebum adalah bahan pekat dan berminyak yang bertindak sebagai pelincir semula jadi untuk kulit. Nah, jika sebum yang muncul pada kulit dicampurkan dengan kulit mati dan bakteria P. Acnes ia akan menyumbat liang pori dan akhirnya menjadi jerawat pada kulit.

Cara merawat kulit untuk mengelakkan jerawat haid

Sebaiknya jaga kulit anda sebelum haid untuk mengelakkan jerawat. Lakukan beberapa cara ini agar jerawat tidak muncul sebelum haid, iaitu dengan:

1. Mencuci Tangan dengan kerap

Anda jangan malas mencuci tangan agar kebersihan tangan anda sentiasa terjaga dan anda mengelakkan masalah jerawat. Kotoran di wajah boleh disalurkan melalui tangan yang kotor. Jangan lupa mencuci tangan menggunakan air mengalir dengan sabun agar kebersihan tangan sentiasa terjaga.

2. Bersihkan Wajah Anda Setiap Hari

Jangan malas membersihkan wajah anda. Mencuci muka dengan kerap membantu kulit anda untuk mengelakkan kotoran dan bahan pencemar yang melekat di wajah anda. Debu dan bahan pencemar yang melekat pada wajah dapat menyumbat pori-pori wajah yang boleh menjadi penyebab jerawat.

Baca juga: Memampatkan wajah dengan air suam boleh menyembuhkan jerawat?

3. Perhatikan makanan yang anda makan

Selain menjaga kebersihan diri, memperhatikan jenis makanan yang anda makan sebelum haid dapat menjadi kaedah yang kuat untuk mengurangkan jerawat yang muncul di badan dan wajah anda. Makanan yang mengandungi lemak dan garam tinggi mencetuskan pertumbuhan jerawat pada kulit. Bukan hanya itu, makanan yang mengandungi produk tenusu boleh mencetuskan kelenjar minyak pada kulit dan meningkatkan risiko seseorang mengalami jerawat pada kulitnya.

4. Amalkan Gaya Hidup Sihat

Menjalani gaya hidup sihat adalah salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah jerawat. Mempunyai waktu rehat yang cukup dapat dilakukan untuk mengelakkan timbulnya jerawat pada kulit. Di samping itu, peningkatan tahap tekanan dalam badan mencetuskan glukokortikoid yang boleh merosakkan struktur kulit dan fungsi kulit. Jangan lupa bersenam secara teratur, kerana bersenam membantu mengurangkan tahap tekanan dalam badan.

5. Penggunaan Air

Jangan lupa untuk selalu minum air untuk memenuhi keperluan cecair badan anda setiap hari. Keperluan air yang mencukupi dalam badan juga dapat mengelakkan masalah jerawat yang muncul pada kulit.

Lakukan rawatan yang betul jika jerawat muncul di kulit anda ketika bulan anda tiba. Pengendalian yang betul dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan lain di badan anda. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Jerawat dengan Kaedah Semula jadi