Cara Mudah untuk Tetap Sihat Walaupun Diabetes Jenis 2

, Jakarta - Diabetes jenis 2 berbeza dengan diabetes jenis 1, kerana pankreas tidak dapat menghasilkan hormon insulin. Insulin adalah hormon semula jadi dalam badan yang berfungsi mengubah glukosa menjadi tenaga. Diabetes jenis 2 memberi kesan kepada orang yang berumur 40 tahun ke atas. Ayuh, lihat penjelasan lengkap mengenai diabetes jenis 2!

Baca juga: Kenali 6 Gejala Diabetes 1 dan 2

Apa itu Diabetes Jenis 2?

Diabetes jenis 2 adalah keadaan apabila kadar gula dalam darah melebihi nilai normal. Nilai gula dalam darah yang tinggi disebabkan oleh kerana tubuh tidak menggunakan hormon insulin secara normal. Hormon insulin adalah hormon yang membantu glukosa (gula) memasuki sel-sel badan untuk ditukarkan menjadi tenaga.

Apakah Gejala Diabetes Jenis 2?

Pada dasarnya, gejala diabetes jenis 1 dan jenis 2 mempunyai persamaan. Walau bagaimanapun, gejala diabetes jenis 2 cenderung memakan masa lebih lama untuk muncul. Orang dengan diabetes jenis 2 juga berpotensi untuk tidak merasakan simptom, hingga timbul komplikasi. Gejala yang akan muncul, seperti:

 • Sukar sembuh ketika anda mengalami luka.

 • Penglihatan kabur.

 • Mudah haus.

 • Kerap membuang air kecil, terutamanya pada waktu malam.

 • Selalunya berasa lapar.

 • Pengurangan berat.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara Diabetes Jenis 1 dan Jenis 2

Apa Punca Diabetes Jenis 2?

Diabetes jenis 2 boleh berlaku apabila sel-sel tubuh tidak dapat menggunakan insulin dengan betul. Punca gangguan pada sel-sel badan tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang mencetuskan keadaan ini, termasuk:

 • Gangguan jantung dan saluran darah.

 • Prediabetes, yang merupakan keadaan ketika gula darah berada di atas normal, tetapi belum diabetes.

 • Hipertensi, atau tekanan darah tinggi.

 • Obesiti.

 • Diabetes kehamilan, iaitu diabetes yang berlaku semasa kehamilan.

 • Trigliserida tinggi, yang merupakan hasil penukaran kalori yang tidak digunakan dan disimpan untuk menyediakan simpanan tenaga untuk tubuh.

 • Acanthosis nigricans adalah gangguan pigmentasi kulit yang tidak berjangkit dan biasanya tidak berbahaya.

Di samping itu, gaya hidup negatif juga dapat memicu seseorang untuk menghidap diabetes jenis 2. Gaya hidup seperti merokok, kurang bersenam, sering mengalami tekanan, dan kurang rehat.

Bagaimana Menjaga Kesihatan Walaupun Anda Menghidap Diabetes Jenis 2?

Anda masih boleh menjalani kehidupan yang sihat walaupun anda menghidap diabetes jenis 2 dengan mengikuti langkah-langkah di bawah, termasuk:

 • Makan bahagian yang seimbang. Ini dilakukan untuk mengekalkan tahap insulin. Sangat penting untuk memperhatikan jenis karbohidrat yang dipilih. Biji-bijian, sayur-sayuran, dan buah-buahan rendah karbohidrat yang mengandungi serat dapat membantu menjaga kadar gula dalam darah stabil.

 • Bersenam secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Gaya hidup aktif dapat membantu menurunkan gula darah. Selain itu, senaman secara teratur juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, dan mengurangkan tekanan.

 • Pengambilan omega-3 dalam ikan. Minyak ikan baik untuk jantung dan boleh menjadi alternatif yang baik. Minyak ikan juga mengandung lebih sedikit lemak, kolesterol, dan lemak jenuh. Anda boleh mencuba makan ikan sardin, tuna, atau salmon untuk meningkatkan kesihatan jantung dengan menurunkan lemak darah (trigliserida).

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Mengenai Diabetes Jenis 2

Anda boleh berbincang dengan doktor pakar di jika anda atau keluarga terdekat anda mengalami gejala diabetes jenis 2. Atau adakah anda ingin berbincang dengan doktor pakar mengenai masalah kesihatan anda? boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat di , kamu tahu . Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!