Rasa kulit ayam goreng, kekerapan boleh membahayakan

, Jakarta - Belum lama ini, sebuah gerai makanan cepat saji yang terkenal di Indonesia merilis varian menu baru yang disebut " kulit ayam ”, Iaitu kulit ayam goreng yang dibungkus tepung yang kelihatan menggoda. Kulit ayam goreng telah lama menjadi makanan kegemaran banyak orang. Sebenarnya, ketika makan ayam goreng, tidak sedikit orang yang membiarkan kulitnya dimakan terakhir kerana mereka menganggap ia adalah bahagian yang paling sedap.

Tidak menghairankan, pada akhirnya, menu baru dari kedai makanan segera menjadi sasaran banyak orang. Kulit ayam goreng sungguh sedap. Namun, adakah sihat untuk sering memakan makanan ini? Pertama mengetahui bahaya di sebalik keseronokan kulit ayam di sini.

Mana-mana jenis makanan goreng lebih sedap dan menyelerakan, terutama kulit ayam goreng. Teksturnya yang renyah dan rasanya yang enak membuat banyak orang tidak hanya suka, tetapi juga ketagih memakan makanan ini. Tetapi anda tahu, rasa kulit ayam yang sedap berasal dari kandungan lemak tinggi, anda tahu.

Lemak adalah sebatian kimia yang mempunyai rasa gurih dan diketahui dapat meningkatkan rasa makanan, menjadikannya ketagihan. Namun, lemak juga merupakan faktor yang memicu pelbagai penyakit, mulai dari kegemukan, darah tinggi, penyakit jantung, diabetes, hingga barah.

Ketika berada di tahap yang betul, lemak sebenarnya mempunyai banyak fungsi. Selain menjadi simpanan tenaga untuk waktu yang lama, lemak juga membantu pembentukan pelbagai hormon, membran sel, sistem saraf, dan otak, serta menyebarkan vitamin ke seluruh tubuh. Lemak itu sendiri terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu lemak tak jenuh tunggal, lemak tak jenuh ganda, lemak tepu, dan lemak trans.

Baca juga: Jangan selalu menyalahkan, ternyata lemak bermanfaat untuk kesihatan

Menurut Harvard School of Public Health, jenis lemak yang paling sihat adalah lemak tak jenuh. Ini kerana lemak tak jenuh dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik. Sementara lemak jenuh meningkatkan kadar kolesterol jahat, dan lemak trans tidak hanya dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat, tetapi juga mematikan kolesterol baik.

Nah, hampir 85 peratus kandungan dalam kulit ayam goreng adalah lemak. Itulah sebabnya makanan yang satu ini adalah musuh terbesar bagi orang yang sedang menjalani diet. Kebanyakan orang yang ingin menurunkan berat badan biasanya akan memakan daging ayam tanpa kulit, kerana dianggap lebih sihat dan mempunyai kalori rendah.

Bagaimanapun, menurut laporan dari CNN , jumlah kalori daging ayam dengan dan tanpa kulit tidak jauh berbeza. Setengah dada ayam 12-ons dengan kulit hanya mengandungi 2.5 gram lemak tepu dan 50 kalori lebih banyak daripada ayam tanpa kulit.

Baca juga: Ketahui Kandungan Nutrien di Bahagian Tubuh Ayam

Lebih-lebih lagi, kebanyakan lemak pada kulit ayam adalah lemak tak jenuh tunggal, yang merupakan jenis lemak yang baik untuk jantung. Selain itu, memasak ayam dengan kulit pada suhu 350 darjah dan ke atas sebenarnya dapat mengelakkan penyerapan minyak oleh daging. Ini boleh berlaku kerana kepanasan akan menarik kelembapan dari daging ke kulit dan membentuk lapisan yang menghalang minyak meresap ke dalam kulit dan daging.

Namun, kenyataan ini tidak boleh dijadikan alasan untuk anda memakan kulit ayam setiap hari. Ini kerana makanan goreng ini juga mengandungi lemak tepu, jenis lemak buruk yang dapat meningkatkan kadar kolesterol dan lipoprotein berketumpatan rendah (LPL).

Selain itu, kulit ayam goreng juga dilapisi tepung yang menjadi medium penyerapan minyak. Tepung berpotensi untuk meningkatkan tindak balas insulin dan meningkatkan kadar gula darah, yang dapat memicu diabetes.

Jadi, anda harus menghadkan pengambilan kulit ayam goreng atau kulit ayam . Sekiranya anda ingin makan kulit ayam goreng, makan juga dengan daging dan jangan lupa menambahkan sayur sebagai pengambilan serat.

Baca juga: Ini adalah jumlah kalori dalam sebungkus Nasi Padang

Sekiranya anda ingin bertanya mengenai kandungan gizi makanan tertentu, tanyakan kepada doktor anda menggunakan aplikasinya . Dalam , anda boleh menghubungi doktor melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video untuk membincangkan diet dan corak pemakanan sihat bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.