8 Ciri-ciri Penyakit Jantung yang Sering Diabaikan

Jakarta - Tidak semua penyakit jantung dilengkapi dengan tanda peringatan yang jelas. Beberapa gejala penyakit jantung sering dialami, tetapi anda tidak menyedarinya, atau bahkan mengabaikannya.

Tidak seperti filem, sakit dada tidak selalu berlaku pada semua orang yang menghidap penyakit jantung. Terdapat banyak gejala lain yang sering menjadi "isyarat" masalah jantung. Ada apa-apa? Baca lebih lanjut, jom!

Baca juga: Jantung Berdegup Lebih Cepat, Hati-hati dengan Tanda-Tanda Aritmia

Jangan Abaikan Gejala Penyakit Jantung Ini

Penyakit jantung lebih berisiko pada orang berusia lebih dari 60 tahun, berlebihan berat badan, atau menderita penyakit seperti diabetes, kolesterol tinggi, atau hipertensi.

Menurut jurucakap Persatuan Jantung Amerika melalui laman WebMD, Vincent Bufalino, MD., Semakin banyak faktor risiko yang anda miliki, anda akan lebih waspada terhadap apa sahaja yang berkaitan dengan jantung.

Berikut adalah gejala atau ciri penyakit jantung yang sering diabaikan:

1. Ketidakselesaan di dada

Sekiranya arteri tersumbat atau serangan jantung, gejala yang mungkin dirasakan adalah rasa sakit, sesak, atau rasa tekanan di dada. Walau bagaimanapun, gejala yang dialami oleh setiap orang boleh berbeza. Awas ketidakselesaan dada yang berlangsung lebih lama daripada beberapa minit.

2. Sakit yang memancar ke lengan

Satu lagi gejala serangan jantung klasik adalah sakit dada yang memancar ke lengan kiri. Waspada dan segera periksa jika anda mengalami gejala sakit dada yang terasa memancar ke bahagian kiri badan.

3. Pening dan kelemahan secara tiba-tiba

Terdapat banyak perkara yang boleh membuat anda kehilangan keseimbangan atau merasa lemah untuk seketika. Mungkin anda tidak cukup makan atau minum, atau berdiri terlalu cepat. Walau bagaimanapun, jika anda tiba-tiba merasa tidak stabil dan juga mengalami ketidakselesaan dada atau sesak nafas, segera hubungi doktor anda.

Baca juga: Sakit Lengan Kiri Tanda Penyakit Jantung, Benarkah?

4. Sakit Tekak atau Rahang

Anda mungkin tidak menyangka bahawa sakit tekak adalah tanda penyakit jantung. Keadaan ini memang boleh menjadi gejala penyakit lain. Namun, jika anda mengalami sakit dada yang memancar ke tekak atau rahang anda, itu mungkin merupakan gejala serangan jantung.

5.Mudah letih

Sekiranya anda tiba-tiba merasa letih atau kehabisan nafas setelah melakukan sesuatu yang tidak menjadi masalah sebelumnya, seperti menaiki tangga atau membawa barang runcit dari kereta, buat janji temu dengan doktor anda dengan segera.

Keletihan yang melampau atau kelemahan yang tidak dapat dijelaskan, kadang-kadang selama berhari-hari, boleh menjadi gejala penyakit jantung, terutama bagi wanita.

6. Peluh Sejuk

Keringat sejuk tanpa sebab yang jelas dapat menandakan serangan jantung. Sekiranya ini berlaku bersama dengan gejala lain, segera dapatkan rawatan perubatan.

Baca juga: Ketahui ciri-ciri jantung yang lemah dan cara mencegahnya

7. Bengkak Kaki dan Pergelangan Kaki

Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa jantung tidak mengepam darah dengan berkesan seperti yang seharusnya. Apabila jantung tidak dapat mengepam dengan cukup cepat, darah masuk ke urat dan menyebabkan pembengkakan di bahagian badan yang jauh dari jantung, seperti kaki dan pergelangan kaki.

Kegagalan jantung juga menyukarkan buah pinggang untuk membuang lebihan air dan natrium dari badan, yang boleh menyebabkan pembengkakan di beberapa bahagian badan, seperti kaki.

8. Denyutan Jantung Tidak Teratur

Adalah normal bagi jantung untuk berdegup kencang ketika gugup atau teruja. Walau bagaimanapun, jika anda merasakan jantung anda berdegup laju selama lebih dari beberapa saat, atau jika ia sering berlaku tanpa alasan yang jelas, segera hubungi doktor anda.

Itulah beberapa ciri penyakit jantung yang sering diabaikan. Sekiranya anda mengalaminya, segera gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital untuk pemeriksaan.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Jangan Mengabaikan 11 Gejala Jantung Ini.
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. 5 Gejala yang Diabaikan yang Mungkin Menimbulkan Masalah Jantung.