Kelemumur yang teruk menjadikan kulit kepala terjejas oleh Dermatitis Seborrheic

, Jakarta - Dermatitis seborrheic bukanlah penyakit berjangkit, tetapi boleh mempengaruhi keyakinan diri penghidapnya.

Baca juga: Inilah 3 Fakta Penting Mengenai Dermatitis Seborrheic

Kelemumur yang teruk boleh membuat kulit kepala terjejas oleh Dermatitis Seborrheic, Benarkah?

Dermatitis seborrheic adalah penyakit kulit yang biasanya menyerang bahagian kulit kepala dan berminyak di badan, seperti kulit kepala, punggung, muka, dahi, ketiak, pangkal paha, dan dada atas. Sekiranya bahagian yang terkena adalah kulit kepala, maka penyakit ini akan menyebabkan kulit kepala menjadi merah, kelemumur, dan bersisik.

Ini adalah Gejala yang Muncul pada Orang dengan Dermatitis Seborrheic

Penyakit ini tidak mempengaruhi kesihatan keseluruhan badan. Gejala umum dermatitis seborrheic adalah kemerahan kulit kepala dan kelemumur, kulit gatal atau terbakar, kelopak mata berkerak atau kemerahan, dan kulit bersisik putih atau kuning di kawasan berminyak.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Apabila Anda Mengalami Dermatitis Seborrheic

Ini Menyebabkan Dermatitis Seborrheic

Tidak diketahui apa sebenarnya penyebab dermatitis seborrheic. Namun, terdapat sejumlah faktor yang dapat memicu terjadinya penyakit ini, yaitu:

 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu.

 • Kegagalan jantung, yang merupakan keadaan di mana otot jantung menjadi sangat lemah sehingga tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan dengan tekanan yang betul.

 • Kemurungan.

 • Penyakit Parkinson, yang merupakan penyakit saraf yang akan bertambah buruk secara beransur-ansur dan mempengaruhi bahagian otak yang berfungsi sebagai koordinasi pergerakan badan.

 • Menggaru kulit yang berlebihan.

 • Penyakit endokrin adalah penyakit yang berkaitan dengan kelenjar endokrin di dalam badan. Kelenjar endokrin adalah kelenjar yang menghasilkan hormon dalam bentuk isyarat kimia yang dilepaskan melalui aliran darah.

 • Cuaca kering dan sejuk.

 • Tekanan.

 • Penyakit yang melemahkan sistem imun, seperti HIV / AIDS.

Dermatitis seborrheic berkaitan dengan kehadiran kulat Malassezia terdapat di dalam tisu pembebasan minyak di permukaan kulit. Selain itu, ia juga dapat terjadi akibat psoriasis, yang merupakan radang kulit yang ditandai dengan ruam merah, kulit kering, tebal, bersisik, dan mudah terkelupas.

Langkah-langkah Pencegahan Dermatitis Seborrheic

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu merawat dan mengawal dermatitis seborrheic:

 • Sekiranya penyakit ini berlaku di bibir atas atau bawah, potong misai atau janggut untuk melegakan gejala.

 • Mandi dan syampu dengan kerap, dan bilas dengan sabun atau syampu yang anda gunakan. Jangan lupa menggunakan pelembap agar kulit tidak kering dan mengelupas.

 • Jangan menggaru bahagian badan yang terkena dermatitis seborrheic, kerana ini dapat meningkatkan risiko jangkitan dan membuat kerengsaan bertambah buruk.

 • Sekiranya terdapat kulit yang mengelupas pada kelopak mata, anda harus menggunakan syampu bayi untuk membersihkan kelopak mata. Anda juga boleh memampatkan mata dengan air suam untuk menghilangkan gejala yang anda alami.

Baca juga: Hati-hati, 2 Perkara Ini Boleh Menyebabkan Dermatitis Seborrheic

Kadang-kadang dermatitis seborrheic boleh hilang dengan sendirinya. Dalam kes yang jarang berlaku, gejala mungkin berlanjutan selama bertahun-tahun. Untuk itu, penjagaan kulit yang baik diperlukan, dan jangan lupa untuk sentiasa menjaga kebersihan kulit anda untuk membantu mengawal dermatitis seborrheic anda.

Sekiranya anda telah mengambil langkah awal rawatan tetapi gejalanya tidak hilang, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!