4 Makanan yang mesti dimakan oleh Penghidap Myasthenia Gravis

, Jakarta - Myasthenia gravis adalah penyakit autoimun. Maksudnya, penyakit ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang sel dan tisu yang sihat di dalam badan itu sendiri, bukannya bahan asing yang menyebabkan penyakit sebenarnya. Sistem kekebalan tubuh ini menyerang tubuh dengan membuat antibodi yang sama yang harus digunakan untuk menyerang bakteria, virus, dan benda asing lain di dalam tubuh. Salah satu penyebab myasthenia gravis adalah tumor (thymoma), beberapa penggunaan ubat, terutama antibiotik, mesti berhati-hati kerana boleh mencetuskan kambuh.

Pada orang dengan myasthenia gravis, antibodi menyekat atau memusnahkan reseptor asetilkolin pada persimpangan otot rangka. Akibatnya, terdapat gangguan komunikasi antara saraf dan otot dan membuat otot menerima lebih sedikit isyarat saraf, yang mengakibatkan kelemahan.

Gejala utama myasthenia gravis adalah kelemahan otot rangka. Otot-otot ini adalah otot yang dapat dikawal dan digerakkan secara sedar untuk melakukan sesuatu. Contohnya, otot muka, mata, tekak, lengan, dan kaki. Berikut adalah beberapa gejala yang muncul ketika otot melemah, termasuk:

 • Sukar untuk bercakap.

 • Kesukaran menelan, sehingga sering tersedak.

 • Sukar dikunyah, kerana otot yang bertanggungjawab untuk mengunyah mula lemah.

 • Otot muka melemah sehingga wajah lumpuh.

 • Kesukaran bernafas kerana kelemahan otot dinding dada.

 • Keletihan.

 • Suara itu menjadi serak.

 • Kelopak mata terkulai.

 • Penglihatan berganda atau diplopia.

Baca juga: Semua Orang Boleh Mendapat Myasthenia Gravis, Elakkan Faktor Risiko

Makanan untuk Orang dengan Myasthenia Gravis

Beberapa makanan untuk penghidap myasthenia gravis dapat membantu dalam proses penyembuhan selain rawatan lain. Oleh kerana mereka menghadapi masalah menelan, penghidapnya mesti mendapat makanan ringan dan mengandung nutrien yang tinggi. Beberapa makanan yang disyorkan termasuk:

 • Sayuran Bayam . Bayam adalah salah satu sayuran hijau yang boleh dipanggil sayur ajaib kerana mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Bayam menghalang penuaan pramatang kerana kerosakan komunikasi saraf dan otak kerana bayam mengandungi banyak antioksidan.

 • Biji-bijian . Gandum ternyata mempunyai peranan penting untuk kesihatan saraf dan otak. Anda boleh mencarinya di nasi coklat yang kaya dengan vitamin B6. Fungsi vitamin B6 adalah untuk memecah sebatian tertentu yang berkhasiat dalam mencegah penurunan kognitif di otak.

 • Kacang tanah. Dua jenis kacang seperti kacang almond dan walnut adalah jenis kacang yang dijadikan makanan ringan oleh penghidap myasthenia gravis. Makanan ini dapat melancarkan peredaran darah yang lancar. Selain itu, kandungan asid lemak omega-3 di dalamnya bertindak sebagai nutrien yang menyuburkan otak.

 • Koko. Makanan terakhir bagi penghidap myasthenia gravis adalah koko. Koko mengandungi antioksidan semula jadi yang dapat mencegah otak rosak akibat tekanan dan masalah lain. Selain baik untuk penderita myasthenia gravis, koko juga merupakan makanan yang sihat bagi pengidap osteoartritis.

Bukan hanya mengutamakan jenis makanan di atas, penting juga untuk mengatasi masalah ini agar orang dengan penyakit ini dapat mengunyah dan menelan makanan dengan lebih mudah. Oleh itu, penting untuk mengubah ketekalan makanan. Anda boleh menghidangkan makanan dengan menjadikannya lembut, lembut dan mudah dikunyah dan ditelan seperti makanan yang dipotong, digiling, atau dibersihkan.

Makanan kering basah dengan cecair. Semasa makan, menghirup cecair untuk melembutkan makanan di mulut anda dan untuk mengelakkan makanan padat tersekat di kerongkong anda. Konsistensi cairan yang sedikit menjadikannya lebih cenderung masuk ke paru-paru kerana cairan jatuh dengan cepat ke kerongkong.

Kedudukan badan ketika makan juga penting. Semasa makan, duduk tegak di kerusi dan cuba memiringkan kepala ke hadapan. Elakkan perkara yang mengganggu makan seperti bercakap. Sekiranya orang tersebut terus menghadapi masalah makan dalam jangka masa yang panjang, penilaian oleh pakar pemakanan dan ahli patologi bahasa mungkin bermanfaat.

Baca juga: 8 Cara Mengesan Myasthenia Gravis pada Kanak-kanak

Sekiranya anda mengalami sebarang gejala myasthenia gravis, anda harus segera menghubungi doktor anda melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan rawatan yang betul. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.