Belum diberi vaksin, ini adalah cara menjaga kesihatan kanak-kanak di bawah 12 tahun

"Walaupun pemerintah terus memperhebat program vaksinasi COVID-19, sayangnya anak-anak di bawah usia 12 tahun masih belum dapat divaksinasi. Walaupun risiko mereka mengalami jangkitan COVID-19 sangat rendah, ibu bapa masih perlu menjaga kesihatan anak mereka dengan betul. Selain melaksanakan protokol kesihatan yang ketat, ibu bapa juga perlu membuat anak-anak mereka senang bermain di rumah. "

, Jakarta - Hingga kini, pemerintah terus memberikan vaksin COVID-19 untuk semua lapisan masyarakat. Bermula dari pekerja kesihatan, pegawai perkhidmatan awam, warga tua, masyarakat yang rentan, masyarakat umum, hingga kanak-kanak berusia 12 hingga 17 tahun.

Selain orang dewasa yang mempunyai masalah kesihatan yang menghalangnya daripada menerima vaksin, ini bermakna hanya kanak-kanak di bawah usia 12 tahun yang tidak dilindungi oleh vaksin COVID-19. Ini bermaksud ibu bapa harus berusaha lebih keras untuk menjaga kesihatan anak-anak mereka dan melindungi mereka dari coronavirus.

Baca juga: Ibu Bapa Tidak Cuai, Waspadalah terhadap Gejala Virus Corona pada Kanak-kanak

Cara Menjaga Kesihatan Kanak-kanak dari Virus Corona

Jurucakap program vaksinasi COVID-19 Kementerian Kesihatan Indonesia, Dr Siti Nadia Tarmizi, mengatakan bahawa secara umum risiko anak-anak menjadi sakit parah kerana COVID-19 lebih kecil daripada orang dewasa. Namun, tetap terbaik untuk tidak mengambil risiko dan berusaha agar anak-anak tidak terdedah kepada virus dan sebisa mungkin untuk menjaga kesihatan mereka.

Kanak-kanak di bawah usia 12 tahun belum dapat diberi vaksin, jadi usaha untuk menjaga kesihatan anak tentu harus terus menjalankan protokol kesihatan. Siti Nadia Tarmizi juga menekankan bahawa risiko tinggi atau titik tengah yang membuat kanak-kanak sering menangkap COVID-19 adalah ketika mereka aktif di luar. Sebenarnya, inilah yang kadang-kadang dilakukan oleh ibu bapa sendiri, iaitu ketika membawa anak-anak mereka ke tempat yang ramai dan berinteraksi dengan banyak orang.

Petikan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, ibu bapa perlu mengajar dan memperkuat langkah-langkah pencegahan harian untuk menjaga kesihatan anak-anak di tengah wabak dengan langkah-langkah berikut:

Ajar Mencuci Tangan

Mintalah anak-anak untuk selalu mencuci tangan dengan sabun dan air selama 20 saat setelah melakukan aktiviti seperti makan, buang air kecil, atau setelah mereka keluar dari rumah. Galakkan juga anak-anak untuk melakukannya dengan betul agar kebiasaan sihat ini dia terus lakukan hingga dewasa. Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, gunakan pembersih tangan yang mengandungi sekurang-kurangnya 60 peratus alkohol dan awasi mereka semasa menggunakannya pembersih tangan.

Pakai Topeng

Pastikan semua orang di rumah memakai topeng, termasuk kanak-kanak berusia lebih dari 2 ketika di tempat awam dan ketika berada di sekitar orang yang tidak tinggal bersama di rumah. Pastikan anak memakai topeng dengan betul dan selamat dan pilih topeng yang selesa. Sebilangan kanak-kanak mungkin sukar untuk memakai topeng dan menjelaskan kepada anak tentang pentingnya topeng.

Baca juga: Variasi Delta COVID-19 adalah Rentan Menyerang Kanak-kanak, Inilah Faktanya

Elakkan Tutup Kenalan

Pastikan anak anda dan orang lain di rumah menjauhkan jarak sekurang-kurangnya 1.5 meter dari orang lain yang tidak tinggal bersama mereka dan orang yang menunjukkan gejala penyakit seperti batuk dan bersin.

Tutup Mulut Anda Semasa Batuk dan Bersin

Semasa batuk atau bersin, tutup mulut dan hidung dengan tisu dan buang tisu ke tong sampah terdekat, dan segera basuh tangan anda. Galakkan anak-anak dan semua anggota rumah tangga untuk melakukan perkara yang sama.

Terus Bawa Anak Anda ke Doktor untuk Lawatan Rutin

Kunjungan kanak-kanak secara berkala ke hospital atau klinik masih penting ketika berlakunya wabak. Terutama jika sudah tiba masanya kanak-kanak melakukan imunisasi. Walaupun perlu, jaga kesihatan anak anda dengan memberi anak anda vaksin selesema tahunan yang selamat bagi bayi untuk mencegah mereka daripada terkena selesema. Anda juga boleh membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu pada mengenai vaksin atau imunisasi kanak-kanak perlu kekal sihat semasa wabak. Hubungi doktor di juga mudah kerana boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Kenali Gejala Long COVID-19 pada Kanak-kanak

Bantu Anak-anak Tetap Aktif dari Fizikal dan Sosial

Lebih baik tidak membiarkan anak-anak bermain tanpa pengawasan di luar rumah. Oleh itu, untuk menjaga kesihatan anak anda, mungkin lebih baik meminta anak anda bermain di kawasan rumah, dan terus melakukan perkara-perkara yang membuat anak itu terangsang secara fizikal dan mental. Aktiviti fizikal yang kerap juga dianggap dapat meningkatkan kesihatan anak-anak secara keseluruhan,

Pastikan anak anda tetap aktif setiap hari sambil mengambil langkah berjaga-jaga setiap hari. Cari cara untuk menjadikan aktiviti fizikal sebagai sebahagian daripada kehidupan anak anda dan berikan contoh positif dengan menjalani gaya hidup yang aktif dan sihat.

Tambahan, bantu anak anda untuk terus berhubung secara sosial. Hubungi rakan dan keluarga melalui perbualan telefon atau video. Malah ibu bapa boleh meminta anak-anak menulis kad atau surat kepada ahli keluarga yang mungkin tidak dapat mereka kunjungi.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Bantu Hentikan Penyebaran COVID-19 pada Kanak-kanak
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Jaga Kesihatan Kanak-kanak semasa Pandemik COVID-19.
Kedua. Diakses pada tahun 2021. Kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah tidak boleh diberi vaksin terhadap COVID-19, ini adalah cadangan dari Kementerian Kesihatan.
Kesihatan Kanak-kanak. Diperoleh pada tahun 2021. Coronavirus (COVID-19): Cara Melindungi Bayi dan Kanak-kanak.