Ketahui Bagaimana Ketuat di Leher Tersebar

“Ketuat adalah salah satu penyakit kulit yang paling biasa. Oleh itu, setiap orang harus tahu cara menyebarkan ketuat, terutama di leher, untuk mengelakkannya. Ketuat yang tumbuh di leher tentu boleh menyebabkan rasa malu. "

, Jakarta - Pada waktu pagi, ketika anda melihat di cermin terdapat ketuat di leher anda, keyakinan diri anda mungkin akan berkurang. Memang, kegusaran ini tidak berbahaya dan hilang dengan sendirinya, tetapi masih boleh memalukan anda ketika anda bertemu dengan orang lain. Untuk mengelakkannya, anda mesti mengetahui bagaimana ketuat disebarkan. Inilah ulasannya!

Beberapa Cara Penyebaran Ketuat di Leher

Ketuat adalah sejenis jangkitan kulit yang disebabkan oleh Papillomavirus manusia (HPV). Jangkitan ini boleh menyebabkan lebam kasar seperti kulit yang boleh tumbuh di leher. Virus yang menyebabkan gangguan ini cukup menular dan boleh berlaku ketika berinteraksi dengan seseorang yang mengidapnya.

Baca juga: 4 Cara Penyebaran Ketuat yang Perlu Diperhatikan

Walaupun penularan ketuat boleh berlaku pada semua orang, tetapi kanak-kanak lebih mudah dijangkiti mereka kerana badan mereka lebih mudah cedera. Selain itu, risikonya juga lebih tinggi pada seseorang yang memiliki penyakit autoimun atau sistem kekebalan tubuh yang lemah, kerana tubuh tidak dapat melawan virus yang menyebabkan ketuat.

Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa perkara yang boleh menyebabkan penularan ketuat di leher, termasuk:

1. Memegang Kawasan Yang Terlibat

Salah satu cara yang boleh menyebabkan ketuat merebak di leher adalah dengan memegang bahagian yang terkena dan kemudian menyentuh bahagian badan yang lain. Ia boleh merebak ketika anda menyentuh, memerah, atau menggaru ketuat. Oleh itu, penting untuk mengelakkannya merebak ke kawasan badan yang lain, termasuk leher.

2. Menyentuh Objek yang Dijangkiti

Penyebaran ketuat di leher juga boleh berlaku ketika anda menyentuh permukaan tertentu yang disentuh oleh seseorang yang mempunyai jangkitan aktif. Ini juga boleh berlaku semasa anda berkongsi barang peribadi, seperti tuala atau pisau cukur. Semasa membersihkan badan setelah mandi, tuala boleh menyentuh leher, menyebabkan jangkitan di kawasan itu.

Baca juga: Inilah Mekanisme Pertumbuhan Ketuat pada Badan

3. Tempat Mandi Awam

Anda juga cenderung terkena kutil di kawasan dengan permukaan basah, seperti kolam renang atau kawasan mandi. Sekiranya anda merasakan tempat itu terlalu banyak orang, ada baiknya anda mencari tempat lain. Sekiranya anda terus mendorong, bukan sahaja leher boleh dijangkiti ketuat, tetapi juga seluruh bahagian badan.

Sekiranya anda merasakan ketuat pada bahagian badan sudah sangat menjengkelkan, beberapa hospital yang berfungsi dengannya boleh mengatasinya. Anda boleh mendapatkan ciri tempahan pemeriksaan fizikal dan tindakannya dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Baca juga: Ketuat alat kelamin mudah berjangkit, berhati-hati dengan cara ini

Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa cara yang perlu dilakukan untuk mencegah penularan ketuat. Walaupun begitu, mustahil untuk melindungi diri anda sepenuhnya sekiranya anda terdedah kepada penyakit ini. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah penyebaran ketuat:

  • Bersihkan tangan dengan kerap, terutamanya setelah menyentuh objek atau permukaan.
  • Pastikan untuk membasmi kuman luka dan pastikan ia bersih dan kering.
  • Jangan menyentuh ketuat orang lain.

Untuk membantu mengelakkan ketuat merebak dari satu bahagian badan ke bahagian lain, anda boleh:

  • Jangan menggaru atau mengikis ketuat yang tumbuh.
  • Pastikan ketuat di badan kering.
  • Cuba elakkan ketuat semasa bercukur.
  • Bagus untuk menutup kawasan ketuat.
  • Jangan memilih ketuat dengan alat tumpul atau tajam.

Dengan mengetahui bagaimana ketuat di leher disebarkan, anda dapat mengelakkan serangannya. Juga, pastikan kebersihan badan anda dengan mandi setiap hari dan mengeringkan tuala lembap. Dengan cara itu, risiko mendapat virus HPV menjadi lebih kecil.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Ketuat Menyebar dan Bagaimana Anda Mencegah Ini?
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Ketuat.