Ini adalah makanan yang boleh dimakan semasa bersalin

Jakarta - Setelah melalui kehamilan selama sembilan bulan, kelahiran anak adalah saat yang sangat berharga bagi ibu-ibu untuk dapat bertemu dengan bayinya. Bagi ibu yang menjalani kehamilan pertama, melahirkan anak boleh menjadi satu cabaran. Prosesnya tidak mudah boleh meletihkan fizikal dan mental.

Proses kelahiran yang biasa dilakukan adalah cara normal dan caesar. Buruh biasanya mempunyai tahap kesakitan yang lebih tinggi kerana dilakukan tanpa anestesia. Ibu harus bergelut dengan kesakitan kerana si kecil berusaha mencari jalan keluar dari rahim ibu. Inilah sebabnya mengapa tenaga yang diperlukan oleh ibu lebih besar ketika melahirkan secara normal.

Tenaga kerja normal, lebih kurang berlangsung selama 10 hingga 20 jam. Jadi sudah tentu ibu perlu mempersiapkan diri sebelum memilih untuk menjalankan proses persalinan ini. Bukan hanya teknik pernafasan yang perlu dipelajari sebelum melahirkan secara normal. Ibu juga harus menyiapkan stamina sebelum melakukan proses kelahiran yang normal. Oleh itu, pengambilan makanan sangat penting, terutamanya semasa melahirkan anak.

Tidak jarang ibu merasa haus atau lapar semasa bersalin secara normal. Supaya makan makanan dibenarkan agar ibu tidak kehabisan tenaga dan dehidrasi. Adalah disyorkan bagi wanita hamil untuk mengambil makanan dan minuman berkhasiat sehingga mereka dapat meningkatkan tenaga ketika mendorong.

Kalori yang dibakar semasa kelahiran normal cukup besar. Oleh itu, ibu memerlukan tenaga yang cukup jika dia memilih untuk melahirkan dengan cara yang normal. Sekiranya pengambilan tenaga tidak mencukupi, tubuh ibu akan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Akibatnya, tubuh sebenarnya mengeluarkan asid, yang mengurangkan pengecutan dan menjadikan proses persalinan lebih lama.

Pengambilan yang dipilih untuk dimakan semasa bersalin tidak sama dengan makanan yang dimakan pada waktu biasa. Berikut adalah makanan yang boleh dimakan semasa bersalin yang perlu diketahui oleh ibu:

1. Teh Manis

Teh mengandungi antioksidan yang baik untuk wanita hamil. Dengan tambahan gula, teh menjadi minuman yang dapat menambahkan tenaga untuk ibu. Semasa proses kelahiran normal, ibu biasanya berpeluh dan menghabiskan banyak tenaga sehingga teh manis dapat menjadi sumber tenaga yang dapat diproses oleh tubuh dengan cepat.

2. Buah-buahan Manis

Pengambilan gula semulajadi dari buah-buahan dapat membantu ibu mendapatkan sumber tenaga yang mereka perlukan setelah membakar banyak kalori. Berbeza dengan gula tiruan, gula semula jadi lebih sihat dan tentunya diserap dengan baik oleh badan.

3. Biskut Manis

Selain praktikal dan senang dimakan, biskut manis boleh menjadi pengganti makanan "berat" ketika ibu sedang bersalin. Menahan rasa sakit itu tidak mudah, tentunya akan menjadi kerumitan sekiranya ibu terpaksa makan dengan alat makan. Supaya biskut menjadi pilihan makanan yang lebih mudah dan cepat dimakan.

4. Yogurt

Yogurt juga lebih mudah dimakan kerana tidak perlu dikunyah. Selain itu, yogurt juga baik untuk pencernaan sehingga lebih mudah dicerna dan diserap oleh badan.

5. Sup

Ibu juga memerlukan serat, sup yang diproses lebih mudah dimakan dan juga mengandungi vitamin yang diperlukan oleh ibu semasa melahirkan.

6. Bijirin

Makanan yang satu ini merupakan sumber kalori yang juga mudah dimakan oleh ibu semasa proses persalinan. Secara amnya, bijirin juga mengandungi gula tinggi yang membantu meningkatkan tenaga.

Makanan yang baik yang dimakan semasa bersalin adalah makanan dan minuman yang mengandungi gula dan karbohidrat tinggi. Pengambilan makanan dan minuman ini mampu menjadikan tubuh menyimpan lebih banyak sumber tenaga. Apa yang perlu dipertimbangkan adalah meminta nasihat doktor terlebih dahulu dan meminta polisi hospital mengenai makan semasa melahirkan. Ini kerana tidak semua hospital menyediakan makanan ketika ibu bersalin.

Sekiranya ibu perlu bercakap mengenai masalah kesihatan semasa mengandung. Ibu boleh menghubungi pakar obstetrik melalui aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Di samping itu, ibu juga membeli produk kesihatan yang mereka perlukan melalui: , dan pesanan akan dihantar ke destinasi dalam satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google App.