Inkontinensia Urap Idap, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Mengompol adalah perkara semula jadi ketika ia terjadi pada bayi dan balita, tetapi bagaimana jika orang dewasa yang membasahi tempat tidur. Sebenarnya, orang dewasa boleh membuang air kecil dengan kerap sekiranya mengalami kencing. Masalah kesihatan ini berlaku kerana hilangnya kemampuan mengawal pundi kencing. Mengalami ketidaksinambungan kencing boleh memalukan. Namun, tidak perlu risau, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah kencing yang tidak betul. Ayuh, lihat di sini.

Inkontinensia kencing menyebabkan penghidap membuang air kecil secara tidak sengaja. Maksudnya, mereka dapat membuang air kecil (BAK) walaupun mereka tidak mahu. Ini berlaku kerana kawalan pundi kencing menjadi lemah atau tidak berfungsi dengan baik. Inkontinensia kencing dapat bervariasi dalam keparahan, dari ringan, seperti kencing yang kadang-kadang bocor ketika anda batuk atau bersin, hingga keinginan untuk membuang air kecil yang begitu kuat dan tiba-tiba sehingga anda tidak dapat menahannya sehingga anda berada di tandas.

Inkontinensia kencing lebih kerap berlaku pada orang tua dan kebanyakan penghidapnya adalah wanita.

Baca juga: Inilah sebabnya mengapa wanita lebih cenderung mengalami masalah kencing

Sebab-sebab Inkontinensia Kencing

Inkontinensia kencing sebenarnya bukan penyakit, tetapi gejala. Ini boleh disebabkan oleh tabiat harian, keadaan perubatan tertentu, atau masalah fizikal. Berdasarkan jangka masa, inkontinensia kencing dikelompokkan menjadi dua, iaitu inkontinensia kencing sementara dan kekal.

Inkontinensia kencing sementara disebabkan oleh makanan, minuman dan ubat-ubatan yang diuretik, yang merangsang pundi kencing anda dan meningkatkan jumlah air kencing anda. Makanan atau minuman yang boleh menyebabkan inkontinensia kencing sementara termasuk alkohol, kafein, minuman berkarbonat, pemanis buatan, coklat, cabai, makanan berperisa kuat, seperti gula atau asid, terutama buah sitrus. Sementara itu, ubat-ubatan yang menyebabkan inkontinensia urin sementara termasuk ubat jantung dan tekanan darah, ubat penenang, dan dosis tinggi vitamin C.

Inkontinensia kencing sementara juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang mudah dirawat, seperti:

 • Jangkitan saluran kencing. Jangkitan ini boleh menjengkelkan pundi kencing anda, menyebabkan anda mempunyai keinginan kuat untuk membuang air kecil dan kadang-kadang mengalami inkontinensia.

 • Sembelit. Rektum terletak berhampiran pundi kencing dan mempunyai saraf yang sama. Jika anda sembelit, najis yang keras dan lebat di rektum boleh menyebabkan saraf ini terlalu aktif dan meningkatkan kekerapan membuang air kecil.

Walaupun inkontinensia kencing tetap menjadi keadaan berterusan yang disebabkan oleh masalah fizikal atau perubahan yang mendasari, termasuk:

 • Kehamilan.

 • Buruh.

 • penuaan.

 • Menopaus.

 • Histerektomi.

 • Pembesaran prostat.

 • Kanser prostat.

 • Gangguan saraf.

Baca juga: Kenali 5 Punca Kencing Kerap

Cara Mengatasi Inkontinens Kencing

Rawatan inkontinensia kencing bergantung pada beberapa faktor, seperti jenis inkontinensia yang dialami, usia penghidap, dan keadaan kesihatan dan mental umum penghidapnya. Kombinasi beberapa ubat juga mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, jika ada keadaan yang mendasari ketidaksinambungan anda, doktor anda akan merawatnya terlebih dahulu.

Berikut adalah cara untuk mengatasi masalah kencing yang tidak disengajakan:

1. Latihan Otot Lantai Pelvis

Latihan lantai panggul, juga dikenali sebagai latihan Kegel, berguna untuk membantu menguatkan sfingter urin dan otot lantai panggul, yang merupakan otot yang membantu mengawal kencing.

2. Latihan membuang air kecil

 • Kelewatan BAK. Tujuannya adalah untuk mengawal keinginan membuang air kecil. Penderita belajar bagaimana menangguhkan kencing setiap kali timbul keinginan.

 • BAK kerap. Ini dilakukan dengan membuang air kecil, kemudian menunggu beberapa minit, kemudian kencing lagi.

 • Jadualkan BAK. Pesakit boleh menjadualkan pergi ke tandas untuk membuang air kecil setiap 2 jam, misalnya.

Latihan pundi kencing ini dapat membantu orang secara beransur-ansur mendapatkan kembali kawalan pundi kencing mereka.

3. Dadah

Pemberian ubat biasanya digabungkan dengan kaedah rawatan lain. Ubat-ubatan yang biasa diresepkan untuk merawat inkontinensia kencing termasuk:

 • Antikolinergik, untuk menenangkan pundi kencing yang terlalu aktif.

 • Estrogen topikal, untuk menguatkan tisu di uretra dan vagina.

 • Imipramine (tofranil), yang merupakan antidepresan trisiklik.

4. Pemasangan Alat Perubatan

Ubat ini untuk ketidaksinambungan kencing biasanya dirancang untuk wanita, seperti:

 • Sisip uretra. Seorang wanita boleh memasukkan alat ini sebelum melakukan aktiviti dan mengeluarkannya semasa ingin membuang air kecil.

 • Cincin pesari. Peranti ini digunakan untuk mencegah rahim turun dan boleh menyebabkan kencing tidak sihat.

5. Operasi

Ini adalah pilihan rawatan terakhir apabila terapi lain tidak berjaya. Wanita yang merancang untuk mempunyai anak harus membincangkan pilihan pembedahan dengan doktor mereka sebelum membuat keputusan.

Baca juga: Komplikasi Yang Boleh Berlaku Kerana Inkontinensia Alvi

Itulah cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah kencing yang tidak betul. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai inkontinensia, tanya saja pakar yang menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya apa sahaja mengenai kesihatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada 2019. Inkontinensia Urin: Apa yang perlu anda ketahui.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Inkontinens kencing - Diagnosis dan Rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found