Pemain Rusia Dituduh Doping? Ini adalah kesan doping pada badan

Jakarta - Tuan rumah Piala Dunia 2018, Rusia, mesti menyedari kehebatan pasukan kebangsaan Croatia dalam fasa suku akhir. Melalui tembak-menembak , Croatia berjaya membungkam Rusia untuk memasuki separuh akhir. Walaupun begitu, peminat dan pemain Rusia boleh berbangga. Sebelum bertanding di Piala Dunia 2018, Rusia tidak pernah menang dalam tujuh perlawanan ujian sekalipun. Keadaan ini menjadikan pasukan berpangkat Sbornaya (nama panggilan pasukan kebangsaan Rusia) turun secara mendadak hingga ke-70. Ini adalah ranking terburuk yang pernah dianjurkan oleh pasukan dalam Piala Dunia dalam sejarah.

Kecemerlangan Rusia di Piala Dunia 2018 tidak mengejutkan. Namun, banyak orang mempersoalkan kekuatan pasukan Sbornaya pada majlis tersebut. Kerana masalahnya doping yang ditimpa atlet Rusia dalam beberapa tahun kebelakangan ini, telah mempertanyakan rekod tuan rumah yang dipersoalkan. Akibatnya, banyak orang membuat spekulasi bahawa pemain Rusia menggunakan doping untuk merangsang prestasi semasa berada di padang. Terutama setelah data menunjukkan bahawa pemain Rusia berlari lebih jauh daripada pemain top lain dalam dua perlawanan pertama Piala Dunia 2018. Hmm, apa sebenarnya kesannya? doping untuk badan?

Tidak ada bukti yang pasti

Sebelumnya, Piala Dunia berlangsung, FIFA menyiasat dakwaan pelanggaran doping yang dilakukan oleh pemain pertahanan Rusia, Ruslan Kambolov dalam pemilihan pasukan kebangsaan Rusia untuk Piala Dunia 2018. Namun, pemain pertahanan dari pasukan FC Rubin Kazan itu mengalami kecederaan dan terpaksa untuk tidak mengambil bahagian dalam pemilihan akhir pasukan kebangsaan.Rusia.

Baca juga: Lakukan 5 perkara ini untuk memiliki badan sebesar Cristiano Ronaldo

Namun, seperti dipetik ESPN, FIFA menyatakan bahawa mereka tidak menemui bukti doping mengenai pemain Rusia di Piala Dunia 2018. Sehingga kini, belum ada bukti yang menentang tuduhan doping oleh pemain Rusia.

Ini bukan kes doping pertama di Rusia. Kerana kes doping pernah ditujukan ke negara itu pada Sukan Olimpik Musim Sejuk Sochi 2014. Pada masa itu, Agensi Anti-Doping Dunia (WADA) mengatakan bahawa lebih dari 1000 atlet Rusia dalam 30 sukan, termasuk bola sepak, digunakan doping . Lalu, apakah kesannya? doping untuk badan?

Meningkatkan Prestasi

Apa sebenarnya yang "dicari" oleh para atlet? doping ? Sekarang, doping itu sendiri adalah istilah untuk atlet yang menggunakan bahan terlarang untuk meningkatkan hasil latihan atau sukan.

Baiklah, kata Pakar Kesihatan Sukan, doping ia memang dapat meningkatkan kemampuan tubuh seseorang dengan mendapatkan pertolongan bahan dari luar. Bantuan boleh dilakukan melalui jenis oral, suntikan, infus, atau per rektum (diberikan melalui dubur).

Lain daripada itu, doping Ia juga boleh digunakan untuk pemulihan selepas kecederaan. Contohnya, menggunakan morfin atau steroid untuk menghilangkan rasa sakit. Penggunaan steroid sememangnya dapat membuatkan bengkak sembuh dengan cepat. Namun, menurut para pakar, kaedah ini tidak akan menyembuhkan sepenuhnya masalah kecederaan, ia sebenarnya akan memberi kesan kepada kesihatan, malah kerjaya atlet.

Baca juga: Bukan Seks Sebelum Perlawanan, Inilah Peraturan yang Dilaksanakan Pelatih England di Piala Dunia 2018

Selain steroid, terdapat juga beberapa ubat haram lain seperti perangsang, diuretik, hormon, hingga kaedah tertentu seperti pemindahan darah yang boleh digunakan oleh atlet. Kata-kata pakar, cara penggunaan doping sebenarnya hampir sama dengan ubat secara umum, tempoh setiap ubat ( doping ) berbeza-beza.

Kesan Sampingan untuk Badan

Nampaknya tidak ada cara segera bagi atlet untuk mendapatkan kebolehan dan prestasi luar biasa, tanpa sedikit pun risiko. Kerana, walaupun dapat meningkatkan kemampuan seseorang, doping ia sendiri mempunyai banyak kesan negatif pada badan.

Contohnya, penggunaan steroid dapat menumbuhkan rambut yang tidak sesuai. Seperti pada muka, ketiak, betis, atau dada. Cuba bayangkan, apa yang akan berlaku sekiranya ini berlaku kepada atlet wanita? Bukan itu sahaja, doping juga boleh menyebabkan kebotakan pramatang, terutama bagi lelaki.

Baca juga: Ikuti 3 Menu Makanan Rahsia untuk Pemain Bola Sepak Profesional

Apa yang membuat anda cemas, kesannya doping untuk badan juga boleh menyebabkan hipertensi bagi atlet. Pakar mengatakan, masalah hipertensi ini akhirnya boleh menyebabkan serangkaian masalah kesihatan lain, terutama penyakit jantung. Ringkasnya, kesan doping Ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan bagi tubuh.

Mempunyai aduan kesihatan atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesannya doping untuk badan? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!