Uji Adrenalin Semasa Bersenam, Ski Jet Boleh Menjadi Pilihan

Jakarta - Ski jet adalah sukan air yang akan dipertandingkan pada Sukan Asia 2018. Ski jet adalah sukan ekstrim yang menguji adrenalin, kerana dalam praktiknya, ia bergantung pada kelajuan dan keseimbangan.

Baca juga: Selepas Bersenam, Berapa Banyak Air Yang Harus Anda Minum?

Terdapat banyak jenis sukan air yang boleh dilakukan. Ini termasuk berenang, polo air, menyelam, snorkeling , berkanu, memancing, melayari, ke ski jet . Sama seperti sukan yang dilakukan di darat, sukan air juga mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Ski Jet, Sukan Air yang Mencabar dan Sihat

Selain bersenang-senang, berikut adalah beberapa faedah latihan: ski jet apa yang perlu diketahui:

1. Meningkatkan Sistem Kardiovaskular

Sukan ski jet dipercayai dapat memperbaiki sistem kardiovaskular dengan meningkatkan peredaran darah, sehingga nutrien dan oksigen dapat disalurkan ke seluruh tisu badan. Akibatnya, peredaran darah yang lancar dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti: strok dan penyakit jantung.

2. Latih Tubuh Otot

Semasa bermain ski jet Otot-otot badan yang berfungsi merangkumi otot-otot kaki, lengan, dan perut. Itulah sebabnya sukan ini dapat melatih otot-otot badan. Ini kerana koordinasi otot-otot ini diperlukan untuk menggerakkan dan menahan mesin ski jet sambil bermain di atas air yang berombak.

3. Latih Tubi Imbangan dan Koordinasi

Terdapat banyak pergerakan yang dibuat semasa bermain ski jet , tujuannya adalah untuk mengawal pergerakan mesin ski jet terpakai. Pergerakan ini merangkumi duduk, membongkok, dan berdiri. Itulah sebabnya sukan ini berguna untuk keseimbangan latihan dan koordinasi badan.

4. Membakar Kalori

Bilangan pergerakan yang dibuat semasa bermain ski jet menjadikan senaman ini boleh menjadi cara untuk membakar kalori. Jadi, sukan ini dapat membantu mengawal berat badan, termasuk mencegah berat badan berlebihan ( berat badan berlebihan ) dan kegemukan.

5. Mengurangkan Tekanan

Sukan ski jet melibatkan air dan cahaya matahari. Bagi mereka yang suka sukan ini, aktiviti di atas air boleh menjadi cara untuk mengurangkan tekanan. Selain itu, latihan ini juga dapat meningkatkan fokus dan tumpuan. Kerana untuk melakukannya, memerlukan fokus dan tumpuan yang baik.

Ski Jet untuk Pemula

Perkara penting yang perlu diingat adalah, bermain ski jet tidak boleh menjadi rawak. Kemahiran khas diperlukan untuk mengawal mesin ski jet pada air yang berombak itu tidak mudah. Tetapi jangan risau, anda masih boleh bermain ski jet ketika mengunjungi pantai, asalkan ditemani oleh pakar. Jadi, bagaimana cara bermain petua? ski jet untuk pemula?

  • Utamakan keselamatan. Sentiasa pakai jaket keselamatan, dan pastikan butang yang digunakan untuk memastikan mesin berada di dekat pinggang sehingga anda dapat mematikan mesin jika anda kehilangan keseimbangan atau jatuh ke dalam air. Untuk menjaga keseimbangan, juga pastikan memegang pegangan mesin dengan erat.
  • Berlatih dengan perlahan. Mulakan dengan kelajuan rendah untuk membiasakan diri menggunakan mesin ski jet . Sekiranya anda sudah terbiasa dan pandai, anda boleh meningkatkan kelajuan enjin.
  • Jauhkan jarak anda dari pemandu lain, ini untuk mengurangkan risiko kemalangan di atas air.

Baca juga: Untuk menjadi lebih baik di dalam air, pastikan usia bayi tepat sebelum berenang

Itu fakta mengenai ski jet perlu tahu. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah sukan air, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Kerana melalui aplikasi tersebut Anda boleh menghubungi doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!