Encopresis, istilah untuk kanak-kanak yang membuang air besar di seluar mereka

, Jakarta - Mendidik anak kecil bukanlah perkara yang mudah. Bermula dari mengajarnya makan sendiri, melakukan tugas-tugas sederhana dan mengingatkannya untuk pergi ke tandas, semuanya memerlukan kesabaran dan latihan untuk membiasakan diri. Namun, melatih anak untuk menahan pergerakan usus sukar dan kadang-kadang menyusahkan.

Di samping itu, jika kebiasaan tidak dapat menahan pergerakan usus ini berterusan sehingga dia berusia lebih dari 4 tahun, maka anak itu mungkin mengalami encopresis. Keadaan encopresis pada kanak-kanak ini adalah keadaan saluran najis yang tidak disengajakan. Ini kerana tinja terkumpul di usus besar dan rektum, sehingga usus menjadi penuh dan najis cair keluar atau bocor. Akhirnya, najis yang tertahan boleh menyebabkan perut membengkak melebihi ukuran normalnya (distensi perut) dan kehilangan kawalan pergerakan usus.

Encopresis pada kanak-kanak biasanya merupakan gejala sembelit kronik kerana biasanya kanak-kanak yang berumur lebih dari 4 tahun boleh menggunakan tandas sebagai orang dewasa. Walau bagaimanapun, dengan gangguan pertumbuhan dan masalah emosi yang dialami oleh kanak-kanak, encopresis berlaku pada kanak-kanak.

Gejala Encopresis pada Kanak-kanak

Kanak-kanak yang mengalami gangguan buang air besar ini mengalami beberapa gejala, termasuk:

 • Buang air besar pada seluar, yang kadang-kadang dianggap oleh orang tua sebagai cirit-birit.

 • Sembelit, najis mempunyai tekstur yang keras dan kering.

 • Najis besar.

 • Tidak mahu atau menolak ketika diminta membuang air besar.

 • Jarak antara bab adalah panjang.

 • Selera makan.

 • Mengemas tempat tidur pada waktu siang.

 • Jangkitan pundi kencing yang kerap, terutamanya pada kanak-kanak perempuan.

Baca juga: Ciri-ciri BAB Normal pada Kanak-kanak untuk Mengetahui Keadaan Kesihatannya

Punca Encopresis pada Kanak-kanak

Encopresis pada kanak-kanak boleh dicetuskan oleh sembelit kronik. Semasa sembelit, najis anak sukar dilalui. Najis menjadi kering sehingga boleh menyakitkan untuk dilalui.

Oleh itu, kanak-kanak itu bahkan tidak mahu ke tandas untuk membuang air besar sehingga keadaannya bertambah buruk. Semakin lama najis tinggal di usus besar, semakin sukar untuk menolak najis. Usus besar akan meregang, dan akhirnya mempengaruhi saraf yang bertanggungjawab memberi isyarat untuk pergi ke tandas. Apabila usus besar menjadi terlalu penuh, najis cair dapat keluar secara tiba-tiba atau tidak sengaja.

Bukan hanya itu, encopresis pada kanak-kanak juga boleh berlaku kerana tekanan emosi yang dirasakannya. Penyebabnya termasuk perubahan dalam kehidupan anak, perubahan dalam diet, menggunakan tandas terlalu awal, memulakan sekolah, atau tekanan kerana ibu bapa yang bercerai.

Rawatan Encopresis pada Kanak-kanak

Sekiranya keadaan itu disebabkan oleh sembelit, maka ibu bapa wajib memberi mereka makanan berserat dan meminta mereka untuk tidak menahan buang air besar mereka untuk kebaikan mereka sendiri. Sementara itu, jika ini berkaitan dengan masalah emosi, ibu bapa mesti mendekatinya dengan perlahan dalam menangani tekanan yang dialami oleh anak. Perubahan gaya hidup berikut dapat membantu anak anda mengatasi encopresis:

 • Makan banyak makanan berserat, termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan, untuk melembutkan najis.

 • Minum banyak air.

 • Hadkan pengambilan susu lembu kerana susu lembu berpotensi menyebabkan sembelit pada anak.

 • Luangkan masa khas untuk membuang air besar seperti selepas makan. Jangan lupa memotivasi dan memuji anak anda selama masa menunggu ini sehingga buang air besar dapat keluar.

 • Fahami keadaan anak, kerana biasanya buang air besar pada seluar kerana encopresis bukanlah sesuatu yang diinginkan oleh anak-anak. Jangan sekali-kali memarahi atau memarahi anak anda, sebagai ibu bapa anda mesti menunjukkan kasih sayang dan memahami bahawa keadaannya akan baik dengan masa.

Baca juga: 7 Buah untuk Meningkatkan Pencernaan

Sekiranya sembelit dan gejala encopresis pada kanak-kanak berlanjutan, anda harus segera menghubungi doktor, ya. Gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa, di mana sahaja. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play!