Ketahui 6 Vaksin Corona Yang Akan Digunakan di Indonesia

Jakarta - Pemerintah telah menentukan enam jenis vaksin untuk pelaksanaan vaksinasi virus korona. Pernyataan tersebut terkandung dalam Keputusan Menteri Kesihatan (Kepmenkes) RI No. HK.01.07 / Menkes / 9860/2020. Enam vaksin dibuat oleh PT Bio Farma (Persero), Astrazeneca, China National Pharmaceutical Group Corporation (Sinopharm), Moderna, PFizer Inc dan BioNTech, dan Sinovac Biotech Ltd. Berikut adalah penjelasan mengenai setiap vaksin ini:

Baca juga: Pembaharuan, Keberkesanan dan Ujian Klinikal Vaksin Sinovac Corona Terkini

1. Vaksin Merah dan Putih yang dibuat oleh PT Bio Farma

Pemerintah Indonesia tidak hanya bergantung pada vaksin dari luar negeri. Negara ini juga sedang mengembangkan vaksin virus korona yang dibuat oleh PT Bio Farma, dengan nama vaksin merah dan putih. Vaksin ini disasarkan untuk selesai pada tahun 2021 dan diedarkan pada awal 2022. Ini dapat direalisasikan jika vaksin telah melalui semua peringkat ujian klinikal fasa I, II, dan III.

Sejauh ini, vaksin Merah Putih sedang dikembangkan oleh sejumlah universiti dan institusi penyelidikan terkemuka di Indonesia. Pemerintah juga terus mengawasi dan mendukung proses pengembangan vaksin. Benih vaksin Merah dan Putih diharapkan akan diserahkan kepada PT Bio Farma pada tahun 2021. Kemudian, Bio Farma akan melakukan ujian klinikal pada tahap 1-3.

2. Vaksin buatan astrazeneca

Vaksin virus korona berikutnya dibuat oleh pemerintah Indonesia bersama dengan syarikat farmaseutikal Britain bernama AstraZeneca. Indonesia telah bekerja sama secara resmi untuk menyediakan calon vaksin virus korona, bernama AZD1222. AstraZeneca mengembangkan vaksin itu bersama dengan Universiti Oxford. Pihak Indonesia dan AstraZeneca ingin mengadakan pertemuan untuk membincangkan penyediaan vaksin, dan juga menandatangani surat perjanjian pembelian pada awalnya.

Mesyuarat itu dijangka berlangsung sebelum akhir Oktober. Dengan menandatangani perjanjian tersebut, Kementerian Kesihatan dan AstraZeneca bertujuan untuk menyelesaikan pembelian sebelum akhir Oktober. Ini agar pemerintah dapat memberikan akses kepada ketersediaan vaksin virus korona untuk rakyat Indonesia.

3. Vaksin Sinopharm

Vaksin virus korona seterusnya dibuat oleh China National Pharmaceutical Group Corporation (Sinopharm). Vaksin ini dikembangkan oleh China National Pharmaceutical Group. Sejauh ini, Sinopharm telah menjalankan ujian klinikal fasa III di Emiriah Arab Bersatu sejak akhir bulan Jun yang lalu.

Ini bertujuan agar vaksin tersebut mendapat izin pemasaran dari Pentadbiran Produk Perubatan Nasional untuk diedarkan pada bulan Disember 2020. Percubaan ini melibatkan 15,000 sukarelawan, dan dua jenis vaksin. Sinopharm juga bersetuju memberikan 15 juta dos vaksin tahun ini, dalam dua dos. Sementara itu, 5 juta dos yang lain akan mula diimport setelah pengedaran fasa 1 selesai

Baca juga: Vaksin Corona Dari Korea Selatan Menjalankan Percubaan di AS

4. Vaksin buatan moden

Vaksin Moderna dikembangkan oleh syarikat farmaseutikal di Cambridge, Massachusetts, Amerika Syarikat. Pada masa ini, Moderna memohon izin penggunaan kecemasan untuk vaksin koronavirus kepada pihak berkuasa kesihatan AS dan Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) pada 30 November 2020. Hasil klinikal Tahap III menyatakan bahawa vaksin Moderna adalah 94.1 peratus berkesan terhadap Corona.

Walau bagaimanapun, tahap keberkesanannya sedikit lebih rendah daripada analisis awal yang dikeluarkan pada 16 November 2020. Dari hasil yang dianggarkan, keberkesanan vaksin mencapai 94.5 peratus. Pengajuan dengan pihak berkuasa kesihatan AS menjadikan Moderna sebagai pembangun vaksin koronavirus kedua yang mungkin akan diluluskan untuk penggunaan kecemasan di AS tahun ini.

5. Vaksin PFizer Inc dan BioNTech

Vaksin seterusnya datang dari syarikat farmaseutikal di Amerika Syarikat, Pfizer. Syarikat ini bekerjasama dengan syarikat Jerman, BioNTech SE. Kedua-duanya adalah syarikat farmaseutikal pertama yang mengeluarkan data hasil penyelidikan vaksin kepada 94 sukarelawan. Walaupun hasilnya cukup menjanjikan, pihaknya masih mengkaji dan mengembangkan keberkesanan vaksin dalam tubuh manusia.

6. Vaksin Sinovac Biotech Ltd.

Sama seperti Sinopharm dari China, pemerintah Indonesia juga bekerjasama dengan syarikat China Sinovac Biotech Ltd. Sinovac telah memberikan 3 juta dos vaksin pada akhir Disember 2020, dengan 1.5 juta dos vaksin dihantar pada minggu pertama bulan November. Sementara itu, 1.5 juta dos vaksin seterusnya akan diberikan dalam jumlah besar.

Baca juga: Ini adalah 9 Calon Vaksin Corona Terkini

Sekiranya anda ingin mengetahui bagaimana vaksin virus korona sedang berkembang, silakan muat turun permohonan untuk memantau perkembangan selanjutnya. Sekiranya anda mempunyai beberapa masalah kesihatan yang ingin anda bincangkan, sila tanyakan kepada doktor anda secara langsung di , ya.

Rujukan:
Kompas.com. Diakses pada tahun 2020. Berikut adalah 6 Vaksin yang Akan Digunakan untuk Vaksinasi Covid-19 di Indonesia.