5 Kerja Rumah Ini Sama dengan Latihan Ringan

, Jakarta - Anda pasti pening ketika pulang ke rumah dan melihat bagaimana rupanya kapal yang pecah? Ini bermaksud, sudah tiba masanya anda membuat kerja rumah anda agar semuanya kembali teratur dan bersih. Dengan merapikan dan membersihkan semua barang akan menyenangkan mata dan membuat anda merasa lebih selesa di rumah.

Namun, tahukah anda bahawa kerja rumah yang anda lakukan juga merangkumi senaman ringan? Apabila anda menyapu atau membersihkan rumah, kalori dalam badan juga akan dibakar. Oleh itu, jika anda ingin menurunkan berat badan sambil menjaga kebersihan rumah anda, buatlah kerja rumah anda. Inilah perbincangan penuh!

Baca juga: Jadi suri rumah? Kenapa tidak

Kerja Rumah Sama dengan Latihan

Kerja rumah adalah sesuatu yang mesti dilakukan secara berkala, sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk menjaga kebersihan rumah. Di samping itu, anda juga akan merasakan kesan sampingan positif semasa melakukan ini secara berkala. Salah satunya ialah membakar kalori seperti senaman ringan.

Anda tidak perlu menghabiskan masa di luar untuk berjoging hanya untuk membakar lemak. Dengan membersihkan semua yang kelihatan kotor di rumah, hampir sama dengan berjalan di sekitar kawasan sekitar. Oleh itu, anda mesti mengetahui berapa banyak kalori yang dibakar setelah membuat kerja rumah.

  1. Membersihkan Rumah dengan Pembersih Vakum

Salah satu kerja rumah yang membakar kalori seperti senaman ringan adalah membersihkan rumah dengan menggunakan pembersih vakum. Dengan membersihkan habuk di rumah, aktiviti ini sama seperti mengembara atau gunakan mesin mendayung di Gim . Nampaknya, kerja rumah ini dapat meregangkan otot yang menjadikannya lebih sihat.

  1. Membasuh pinggan mangkuk

Kerja rumah lain yang boleh anda lakukan dan setaraf dengan bersenam adalah mencuci pinggan. Anda mesti membersihkan pinggan setiap hari, terutamanya selepas memasak. Sekadar makluman, ia dapat membakar kalori hingga 160 kalori jika dilakukan 30 minit. Dengan mencuci pinggan secara berkala selama 15 minit setiap hari, anda seperti berenang dengan jarak 2.500 meter.

Baca juga: 7 Petua untuk Menjadi Lebih Maksimum ketika Membantu Anak-Anak dengan Kerja Rumah

  1. Membasuh baju

Mencuci pakaian juga merangkumi kerja rumah yang sama dengan senaman ringan. Walaupun anda menggunakan mesin, mengangkat cucian dan mengeringkannya akan membakar kalori. Paling tidak, anda akan mencuci pakaian dua kali seminggu. Bayangkan kalori yang dibakar sama dengan melakukan senaman ringan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kerja rumah yang berkesan untuk membakar kalori, tanyakan kepada doktor di . Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Play Store. Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di farmasi terdekat hanya dengan menggunakan aplikasi.

  1. berkebun

Walaupun tidak termasuk kerja rumah, tidak sedikit orang yang suka berkebun. Apabila anda menggali atau mengompos tumbuhan, otot di perut, lengan, dan kaki anda bergerak, sehingga anda dapat membakar banyak kalori. Dengan berkebun, anda seperti melakukan senamrobik atau berbasikal.

  1. Menyeterika Pakaian

Pakaian pejabat biasanya harus diseterika sebelum dipakai. Oleh itu, rutin ini mesti dilakukan setiap minggu agar semua pakaian siap ketika bertolak ke tempat kerja. Menyeterika pakaian selama satu jam akan membakar 100-140 kalori. Di samping itu, jika anda melakukannya dengan tegak, otot lengan dan kaki anda akan menjadi lebih kuat.

Baca juga: Aktiviti Fizikal Sederhana Yang Lebih Sihat daripada Bersenam di Gimnasium

Itulah beberapa kerja rumah yang boleh anda lakukan dan sama seperti ketika bersukan. Dengan rajin membuat kerja rumah, anda akan mendapat kesan berganda. Bukan sahaja rumah anda akan lebih bersih, badan anda juga akan lebih sihat. Oleh itu, jangan malas membuat kerja di rumah.

Rujukan:
Kesihatan Terbaik. Diakses pada tahun 2019. 4 cara untuk bersenam membuat kerja rumah.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2019. Rumah Pembersih Terbakar Kalori.