Inilah sebabnya PMS membuat wanita gemar makan

, Jakarta - Nafsu makan yang meningkat sering menjadi tanda adanya kitaran haid yang tidak lama lagi. Walaupun tidak selalu seperti itu, tetapi selalunya PMS alias sindrom pramenstruasi membuatkan wanita gemar makan. Apa sebenarnya yang menyebabkan ini berlaku? Mengapa selera wanita meningkat sebelum haid?

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa ini boleh berlaku kerana perubahan hormon dalam badan semasa haid. Dalam kes ini, hormon estrogen dan progesteron mempunyai peranan besar. Kedua-dua hormon ini diketahui dapat mengatur dan mempengaruhi mood dan selera makan. Nah, semasa haid terdapat ketidakseimbangan tahap hormon ini, sehingga mempengaruhi peraturan selera makan.

Baca juga: 4 Perkara Yang Berlaku Semasa Kitaran Menstruasi

Mengatur diet semasa PMS

Kerana dikaitkan dengan perubahan hormon, peningkatan selera makan semasa PMS sukar untuk dielakkan. Sebenarnya, bukan perkara yang pelik jika PMS membuat wanita suka makan. Namun, sudah tentu ada perkara yang perlu dipertimbangkan dan dipertimbangkan agar tidak menyesal di kemudian hari. Salah satunya adalah bahagian dan jenis makanan yang dimakan.

Semasa haid, wanita cenderung mudah lapar dan mungkin menginginkan makanan tertentu, seperti makanan segera atau makanan manis. Tetapi berhati-hatilah, jangan sesekali terbawa nafsu dan memakan makanan jenis ini secara berlebihan. Walaupun memberikan rasa kenyang dan kepuasan, ia hanya akan bertahan sebentar, tetapi dapat meninggalkan penyesalan yang lama.

Sebagai gantinya, cubalah makan makanan yang sihat dalam tempoh anda, seperti daging, ikan, dan sayur-sayuran. Sebenarnya, makanan jenis ini baik untuk tubuh dan dapat menggantikan kandungan zat besi yang hilang semasa haid. Selain itu, makan makanan yang sihat juga dapat membantu menyeimbangkan tahap hormon dalam badan semasa haid.

Baca juga: 6 Makanan untuk Meningkatkan Hormon pada Wanita

Sekiranya anda tidak berhati-hati dalam menguruskan makanan semasa haid, tidak mustahil anda akan menambah berat badan setelah haid berakhir. Sekiranya demikian, PMS sekali lagi akan dipersalahkan. Untuk mengelakkan ini, pastikan untuk selalu memperhatikan jenis makanan yang dimakan. Anda harus mengelakkan makanan yang mengandungi banyak estrogen.

Kerana, pengambilan estrogen terlalu banyak boleh memberi kesan buruk pada tubuh wanita. Kandungan estrogen dalam makanan yang dimakan dikatakan dapat meningkatkan risiko barah payudara dan barah rahim. Tambahan pula, pengambilan makanan secara tidak wajar semasa haid dapat meningkatkan risiko terkena pelbagai penyakit.

Apabila PMS membuat wanita suka makan, itu tidak bermaksud semua jenis makanan boleh dan boleh dimakan. Terdapat beberapa jenis makanan yang harus dibatasi, seperti makanan yang mengandungi karbohidrat halus, seperti biskut, biskut, roti dan nasi putih. Ingat, makanan jenis ini harus dibatasi dan tidak dimakan sama sekali.

Selain memilih makanan yang tepat, semasa PMS, wanita juga lebih cenderung mengalami perubahan mood, alias perubahan mood dan mudah merasa letih. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui perkara-perkara yang perlu dilakukan sebelum dan semasa haid. Pastikan juga badan anda mendapat waktu rehat yang cukup supaya anda tidak mudah letih.

Baca juga: 5 Makanan yang Perlu Dielakkan Semasa Menstruasi

Mengekalkan badan yang sihat juga dapat dilengkapi dengan pengambilan makanan tambahan atau multivitamin. Untuk menjadikannya lebih mudah, beli vitamin dan produk kesihatan lain dalam aplikasi hanya. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Saya Sangat Lapar Sebelum Tempoh Saya?
Hebat. Diakses pada tahun 2021. Sebab Sebenar Anda Sentiasa Lapar Sepanjang Tempoh Anda.
Huffpost. Diakses pada tahun 2021. Inilah Sebabnya mengapa Wanita Merasa Lebih Lapar Sepanjang Tempoh Mereka.