Faktor-Faktor Yang Mencetuskan Tinea Cruris

, Jakarta - Tinea cruris atau gatal gatal adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat. Penyakit ini biasanya menyerang kulit di paha dalaman, di sekitar kawasan kemaluan, dan punggung, yang dicirikan oleh munculnya ruam merah disertai dengan gatal-gatal. Tinea cruris biasanya dialami oleh orang yang banyak berpeluh, seperti atlet. Walaupun tidak digolongkan sebagai penyakit serius, gatal yang disebabkan sering mengganggu aktiviti harian dan menyebabkan rasa tidak selesa.

Selanjutnya, tinea cruris mempunyai gejala yang bermula dengan ruam kulit merah dalam bentuk separuh bulatan, yang menyebar dari lipatan pangkal paha ke paha atas. Pangkal paha akan terasa sedikit gatal pada peringkat awal jangkitan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, lepuh kecil mungkin muncul di pinggiran lesi, yang sering menyebabkan gatal dan sensasi terbakar. Selain itu, kulit yang dijangkiti boleh menjadi bersisik atau bersisik.

Punca dan Faktor Risiko

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, penyebab tinea cruris adalah jangkitan kulat. Jamur ini dapat disebarkan melalui penggunaan tuala atau pakaian yang telah tercemar, atau juga melalui kontak langsung dengan orang-orang dengan tinea cruris. Selain itu, tinea cruris juga sering disebabkan oleh jamur yang menyebabkan tinea pedis atau kutu air, kerana jangkitan boleh merebak dari kaki ke pangkal paha.

Perlu diingat bahawa kulat yang menyebabkan tinea cruris tumbuh paling mudah di kawasan badan yang hangat dan lembap, seperti paha dalaman, punggung, dan pangkal paha, serta di persekitaran yang lembap di antara tuala kotor, lantai basah, dan pakaian yang berpeluh . Oleh itu, seseorang boleh terdedah kepada keadaan ini jika mereka mempunyai faktor risiko berikut:

 • Peluh banyak.

 • Mempunyai penyakit kulit yang lain.

 • Berat badan berlebihan atau kegemukan.

 • Mempunyai sistem imun yang lemah, seperti orang yang menderita diabetes mellitus, pengguna ubat kortikosteroid, atau orang yang menjalani rawatan barah.

 • Pakai seluar dalam yang ketat.

 • Gunakan bilik persalinan dan bilik mandi awam.

Rawatan dan Pencegahan Yang Boleh Dilakukan

Umumnya, tinea cruris dapat dirawat dengan menggunakan ubat bebas, seperti serbuk, salep, atau losyen anti-jamur, untuk mengurangkan ruam dan gatal yang muncul. Walau bagaimanapun, dalam kes yang cukup teruk, rawatan luaran sahaja tidak mencukupi. Pemeriksaan lebih lanjut kepada ahli dermatologi perlu dilakukan, untuk mendapatkan diagnosis dan ubat preskripsi yang tepat. Kerana, walaupun komplikasi jarang terjadi, jangkitan yang tidak ditangani dengan baik dapat merebak ke kawasan genital, dan meningkatkan risiko jangkitan kulit seperti selulitis, nanah, radang hingga hiperpigmentasi.

Selanjutnya, bagi mereka yang belum dijangkiti atau telah sembuh dari tinea cruris, langkah pencegahan berikut penting untuk diambil untuk mengurangkan risiko terkena tinea cruris.

 • Apabila cuaca panas dan lembap, elakkan memakai pakaian tebal atau ketat.

 • Sekiranya anda mempunyai penyakit kulit lain, seperti tinea pedis atau kutu air, segera merawatnya, sehingga tidak merebak ke pangkal paha dan berkembang menjadi tinea cruris.

 • Selepas bersenam atau mandi, jangan lupa mengeringkan paha dalaman dan kawasan kemaluan dengan tuala bersih. Di samping itu, untuk mengelakkan keadaan lembap yang berlebihan, taburkan serbuk di sekitar pangkal paha.

 • Jangan berkongsi peralatan peribadi dengan orang lain, seperti tuala atau pakaian.

 • Tukar seluar dalam terpakai sekurang-kurangnya dua kali sehari.

 • Elakkan memakai pakaian yang ketat, terutama seluar dalam, dan pakaian seragam agar kulit tidak menggosok dan melepuh. Ini kerana kulit yang pecah-pecah dapat membuat anda lebih mudah terkena tinea cruris.

Itulah sedikit penjelasan mengenai tinea cruris, faktor pencetus, serta langkah rawatan dan pencegahan yang boleh dilakukan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

 • Kerap berpeluh? Penyakit Tinea Cruris Boleh Menyerang
 • Hati-hati dengan penyakit tinea cruris bagi seseorang yang gemuk
 • Kaedah Berkesan Menangani Tinea Cruris di Rumah