Ini adalah 4 Kesan Hyperthermia pada Badan

, Jakarta - Mungkin ada di antara kita yang biasa dengan hipotermia. Keadaan ini berlaku apabila suhu badan turun secara drastik di bawah suhu normal yang diperlukan oleh fungsi badan, iaitu di bawah 35 darjah Celsius. Penyebab yang paling biasa adalah pendedahan suhu rendah, seperti pendakian gunung. Bagaimana dengan hipertermia?

Boleh dikatakan, hipertermia adalah kebalikan dari hipotermia. Hyperthermia adalah keadaan apabila suhu badan meningkat dari suhu normal. Biasanya melebihi 40 darjah celcius. Sangat tinggi, bukan?

Hyperthermia berlaku apabila sistem suhu badan tidak lagi dapat menahan panas dari persekitaran di sekitarnya. Gejala boleh merangkumi peningkatan suhu badan, gangguan koordinasi badan, kesukaran berpeluh, kekejangan otot, kejang, kulit memerah, degupan jantung yang lemah dan cepat, hingga mudah marah.

Persoalannya, apakah kesan hipertermia pada badan?

Baca juga: Alami Hyperthermia, Inilah 3 Rawatan yang Boleh Anda Lakukan

1. Tekanan Panas

Tubuh akan menyerap haba dari persekitaran dengan meningkatkan aliran darah ke permukaan kulit. Namun, apabila keadaan udara lembap atau memakai pakaian yang terlalu tebal, atau berada di tempat yang panas untuk waktu yang lama, badan tidak dapat mengimbangi pendedahan suhu luar. Nah, keadaan ini disebabkan tekanan haba.

Seseorang yang berpengalaman tekanan haba Anda akan mengalami pening, dahaga, kelemahan, sakit kepala, dan loya.

2. Keletihan Panas

Kesan hipertermia juga boleh menyebabkan keletihan panas . Keadaan ini boleh menyebabkan ketidakselesaan dan tekanan fizikal. Keletihan panas Ini biasanya disebabkan apabila seseorang terlalu lama di tempat yang panas. Penghidapnya sukar untuk berkonsentrasi, merasa letih, dahaga, panas, dan kehilangan koordinasi pergerakan badan.

3. Kekejangan Panas dan Edema

Hyperthermia boleh menyebabkan kekejangan otot yang menyakitkan. Keadaan ini dipanggil kekejangan panas. Biasanya menyerang orang yang bersenam di persekitaran yang panas untuk waktu yang lama.

Selain itu, hipertermia juga boleh mencetuskan edema panas. Keadaan ini dicirikan oleh pembengkakan tangan, pergelangan kaki, dan kaki kerana penumpukan cecair.

4. Pukulan Panas

Jangan main-main dengan keadaan suhu badan panas yang melampau. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, hipertermia dapat berkembang menjadi angin ahmar . angin ahmar berlaku apabila badan tidak lagi dapat menyejukkan dirinya.

Hati-hati, keadaan ini adalah keadaan darurat yang mesti diatasi dengan segera. Kerana, angin ahmar boleh merosakkan otak dan organ penting lain. Sebenarnya, dalam beberapa kes bahkan boleh menyebabkan kematian. Wah, menakutkan kan?

Baca juga: Pertolongan Cemas untuk Mengatasi Hipertermia

Awasi sebab dan faktor risiko

Sebelum menjawab soalan di atas, ada baiknya mengetahui sebab dan faktor risiko yang boleh mencetuskannya. Pada dasarnya hipertermia disebabkan oleh pendedahan kepada haba yang berlebihan dari luar badan. Di sini badan akan mengalami kegagalan sistem pengatur suhu badan untuk menyejukkan badan. Jadi, apa yang boleh menyebabkan hipertermia?

 • Kurang penggunaan air;

 • Pendedahan kepada haba dalam jangka masa yang lama. Sama ada bekerja, melancong, atau bersenam;

 • Persekitaran yang sesak dan sesak;

 • Rumah dengan peredaran udara yang lemah atau tidak dilengkapi dengan penyaman udara; dan

 • Pakaian yang terlalu tebal.

Selepas perkara di atas, terdapat juga keadaan lain yang dapat meningkatkan risiko terkena hipertermia. Sebagai contoh:

 • Penderaan alkohol;

 • Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi yang mempunyai sekatan pengambilan garam;

 • Obesiti atau terlalu kurus;

 • Orang tua, yang kelenjar peluh dan peredaran darahnya mulai merosot;

 • Bayi dan kanak-kanak di bawah empat tahun;

 • Penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti diuretik, anestetik, dan ubat kawalan tekanan darah; dan

 • Orang yang mengalami gangguan buah pinggang, jantung, dan paru-paru.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!