Mendapat Selesema Semasa Hamil Boleh Menyebabkan Anak Bipolar

Jakarta - Selain membuat saluran pernafasan tidak selesa, selesema semasa kehamilan juga dapat mempengaruhi keadaan psikologi anak di masa depan, Anda tahu. Wanita hamil yang mengalami selesema bukan sahaja merasakan kesannya pada keadaan fizikal mereka sendiri, tetapi juga anak kecil di rahim. Namun, kesan pada si kecil dirasakan semasa dia dilahirkan.

Pasukan psikiatri Alan Brown dalam JAMA Psychiatry, menyatakan bahawa wanita hamil yang mendapat selesema akan berisiko mempunyai bayi bipolar 4 kali lebih besar daripada ibu yang tidak mendapat selesema semasa kehamilan. Dilaporkan dari Fox News, peratusan hasil sekitar 3-4 peratus. Umumnya, kanak-kanak dengan gangguan bipolar akan didiagnosis ketika mereka berusia remaja hingga awal 20-an. Gangguan psikologi ini boleh menyebabkan seseorang mengalami perubahan mood yang drastik. Contohnya, dari merasa gembira hingga tiba-tiba marah hingga sedih.

Untuk mengelakkan ini, Alan Brown menyarankan agar segera berjumpa doktor untuk diberi rawatan yang tepat untuk mengatasi selesema. Sekiranya anda benar-benar harus minum ubat, doktor akan memberi anda dos yang tepat supaya risiko anak anda mengalami gangguan bipolar di masa depan dapat dikurangkan.

Walaupun begitu, bayi dalam kandungan sebenarnya masih sensitif terhadap ubat-ubatan kimia. Ingat, anak anda mengambil nutrien dari tubuh ibu, jadi apa yang dimakannya pasti dapat dirasakan juga. Nah, beberapa cara lain untuk mengatasi selesema adalah dengan bahan semula jadi yang tidak berbahaya. Dilaporkan dari Boldsky, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan oleh ibu sekiranya mereka menghidap selesema, iaitu:

1. Banyakkan minum

Selesema biasanya berlaku kerana pengaruh udara sejuk atau perubahan musim. Nah, biasanya ketika udara sejuk, ibu lebih kerap membuang air kecil. Oleh itu, anda harus meningkatkan pengambilan cecair tetapi elakkan air sejuk, ya. Air suam lebih baik untuk meningkatkan sistem imun ibu dan bayi.

2. Pengambilan Sup

Pengambilan makanan sihat dapat membantu ibu menjaga kesihatan. Pilih sup suam untuk memberikan kehangatan di seluruh badan dan dapat membantu mengurangkan gejala selsema dan batuk juga.

3. Kukus

Kaedah ini dilakukan untuk mengurangkan sakit kepala dan juga membersihkan hidung lendir. Anda boleh menyimpan air panas di dalam bekas dan kemudian mengambil tuala dan menyedut wap panas. Sambil meletakkan kepala di atas wap panas dan menutup kepala.

4. Teh Masala

Teh India ini mengandungi rempah seperti cengkeh dan daun herba lain. Teh Masala adalah sebahagian daripada ubat tradisional di India untuk merawat selesema pada wanita hamil.

5. Keluarkan Lendir

Jangan simpan lendir ketika batuk dan selsema. Keluarkan lendir sebanyak mungkin supaya selesema tidak berlarutan. Lendir akibat selesema adalah bentuk pertahanan badan untuk menghilangkan bakteria atau kotoran yang masuk ke dalam badan.

Apabila sakit, jangan tunda penyembuhan tetapi segera berjumpa doktor. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk meninggalkan rumah, gunakan aplikasi tersebut untuk bercakap terus dengan doktor. Doktor dapat memberikan cadangan pemeriksaan kesihatan sebelum datang terus ke hospital. Terdapat banyak doktor di yang sedia membantu dan anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Sembang. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan yang diperlukan seperti vitamin dan makanan tambahan dengan . Pesanan anda akan siap dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam, anda tahu. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.