Lebih Menyeronokkan, Inilah Kelebihan Sukan Trampolin

, Jakarta - Adakah anda bosan dengan jenis latihan yang sedang anda lakukan? Cubalah jenis latihan baru, iaitu dengan menggunakan trampolin. Bukan hanya menyenangkan dan menggembirakan, melompat menggunakan trampolin sebenarnya lebih berkesan untuk membakar lemak daripada berlari. Ayuh, ketahui faedah kesihatan lain semasa bersenam di trampolin.

  1. Melompat vs Jogging

Kajian NASA mendapati bahawa melompat menggunakan trampolin dapat membakar lebih banyak kalori daripada berlari. 10 minit bermain di trampolin lebih berkesan membakar lemak daripada berjalan selama 30 minit. Kajian yang dilakukan oleh American Council on Exercise (ACE) juga menunjukkan bahawa ketika melompat menggunakan trampolin (melantun semula), kaki, punggung dan kepala pelompat juga akan terjejas, jadi dianggap lebih berkesan daripada berlari yang hanya melatih pergelangan kaki dan kaki bawah.

  1. Meningkatkan Aliran Limfatik di Badan

Sistem limfa berperanan menghilangkan toksin dan bahan lain yang tidak diingini dari badan. Tetapi tidak seperti sistem peredaran darah di mana jantung dapat mengepam darah secara automatik, sistem limfatik sangat bergantung pada pergerakan badan untuk mengepam. Melalui latihan trampolin, injap limfa dapat dibuka dan ditutup secara serentak sehingga meningkatkan aliran limfa sebanyak 15 kali.

  1. Membantu Proses Detoksifikasi dan Membersihkan Badan

Pergerakan pantulan sangat unik kerana manusia akan berada dalam keadaan paling ringan ketika mereka berada di titik lompatan teratas dan ketika mereka mendarat. Selain itu, daya tarikan graviti yang mencapai dua kali setiap kali anda melambung juga memberikan manfaat yang sangat besar bagi sistem limfa. Oleh itu, sistem limfa dapat berfungsi dengan baik untuk membuang toksin, bakteria, sel kulit mati, dan sisa dari badan.

  1. Meningkatkan Sistem Imun

Sistem limfa juga merupakan bahagian penting dalam sistem ketahanan badan. Ini berperanan dalam memerangi virus, bakteria, penyakit, dan jangkitan. Dengan melakukan aktiviti melonjak menggunakan trampolin, aliran limfa akan meningkat sebanyak 15 kali, sehingga imuniti badan juga meningkat. Selain dapat menyingkirkan toksin, sistem imun yang baik juga dapat melambatkan proses penuaan. Bermain trampolin juga membantu meningkatkan sistem ketahanan badan dengan meningkatkan sumsum tulang merah dan menyokong pembaikan tisu.

  1. Membantu Mengurangkan atau Menghilangkan Selulit

Melambung di trampolin seperti mengepam badan yang boleh memberi kesan positif pada kelenjar tiroid. Kembung dapat merangsang kelenjar tiroid untuk mulai membersihkan dirinya sendiri dan juga seluruh sistem limfa yang menyimpan lemak, dalam hal ini selulit. Latihan trampolin adalah kaedah terbukti untuk menghilangkan selulit.

  1. Mencegah Osteoporosis

Latihan trampolin dapat meningkatkan kepadatan tulang, sehingga membantu mencegah osteoporosis. Ini dibuktikan oleh angkasawan yang kehilangan jisim tulang kerana berada di persekitaran yang tidak graviti. Mengamalkan trampolin membantu meningkatkan jisim tulang mereka. Selain itu, melompat menggunakan trampolin juga dapat menguatkan sendi, tendon, dan ligamen, sehingga risiko terkena artritis juga akan berkurang. Sukan ini juga bagus untuk dilakukan oleh ibu bapa kerana dapat menguatkan dan memanjangkan otot, sehingga meningkatkan kelenturan.

Nah, bagaimana? Berminat untuk mencuba sukan trampolin. Sekiranya anda ingin mula berlatih trampolin, anda harus ditemani oleh tenaga pengajar yang berpengalaman. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai faedah sukan tertentu melalui aplikasi ini . Jangan ragu untuk meminta nasihat doktor anda melalui kesihatan Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ini juga memudahkan anda membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.