Kenali Jade Roller, Trend Rawatan Muka Semasa

Jakarta - Trend kecantikan dan penjagaan wajah nampaknya terus berkembang. Salah satunya adalah kaedahnya jed bergolek atau penggunaan jed. Kaedah ini dilakukan dengan menggunakan alat seperti roller yang terbuat dari batu hijau ke muka dan leher.

Dilaporkan, kaedah rawatan wajah ini diyakini dapat membantu menghilangkan garis-garis halus dan memperbaiki peredaran darah, ke saliran limfa. Sebenarnya, kaedah ini juga dapat membantu melegakan resdung. Namun, adakah ia benar?

Sejarah kaedah kecantikan ini tidak banyak, tetapi ada berita bahawa alat ini sangat popular dengan puteri Cina kuno. Aimee Bowen, pakar kecantikan di Florida mengatakan bahawa perubatan Cina holistik telah menggunakan kaedah ini selama bertahun-tahun kerana dipercayai mempunyai sifat menenangkan dan membantu menyembuhkan pelbagai penyakit, dari jantung, saraf, hingga ginjal.

Baca juga: Jerawat Berulang Di Tempat Yang Sama, Apa Yang Menyebabkannya?

Cara Memohon Jade Rolling untuk Urutan Muka

Selaras dengan Aimee Bowen, pakar kecantikan dan pengasas Alchemy Holistics Gina Pulisciano mengungkapkan bahawa jed bergolek Urut muka mempunyai banyak faedah positif. Anda dinasihatkan untuk menggunakannya selama kira-kira lima minit dua kali sehari setelah mencuci muka atau menggunakan krim atau serum.

Kemudian, perhatikan juga cara menggunakannya. Gina mencadangkan melakukan urutan ke atas untuk mendorong mengangkat. Perhatikan kawasan mata dan garis-garis halus di dahi, di antara alis, dan garis ketawa di sekitar mulut.

Lalu, apa hasilnya? Sehingga kini, belum ada penyelidikan saintifik yang menyokong penggunaan jed bergolek untuk memperbaiki kulit, walaupun terdapat banyak tuntutan bahawa alat ini membantu memberikan kesan menenangkan pada kulit wajah, seperti ketika melakukan urutan menggunakan batu yang dipanaskan.

Baca juga: Inginkan Wajah Lebih Lembut Tanpa Komedo? Inilah rahsia

Cara lain untuk Menghaluskan Kulit Muka

Sekiranya anda tidak biasa dengan jade atau jed bergolek, ada cara lain yang boleh anda lakukan di rumah untuk melicinkan kulit wajah. Gina mencadangkan menggunakan potongan timun segar dapat membantu menghilangkan mata yang bengkak, sama seperti ketika anda menggunakan beg teh.

Di samping itu, elakkan pengambilan makanan berlemak yang berlebihan dan tingkatkan pengambilan makanan anti-radang, seperti beri, brokoli, dan bit. Walau bagaimanapun, kaedah terbaik untuk melawan penuaan kulit adalah dengan meningkatkan pengambilan air mineral anda. Mengonsumsi banyak cecair mempunyai banyak kebaikan untuk tubuh anda.

Namun, berhati-hatilah jika anda memilih untuk mencuba rawatan wajah dengan jade roll. Sebabnya, sebilangan kedai sebenarnya menjual barang palsu dalam bentuk marmar berwarna. Kemudian, perhatikan juga bahawa batu giok adalah batu berpori yang mudah kering. Ini menyebabkan batu berpotensi menyimpan banyak bakteria, jadi anda perlu berhati-hati ketika menggunakannya di kawasan sensitif.

Baca juga: 5 Bahan Semula jadi yang Anda Boleh Cuba Atasi Komedo

Walaupun begitu, ia tidak menjadi masalah jika anda membersihkan roller jed dengan menggunakan air sabun selepas digunakan dan tidak meminjamkannya kepada orang lain. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh terus bertanya kepada pakar dermatologi dan pakar kecantikan di dalam permohonan sebelum memutuskan untuk menggunakannya.

Apa sahaja kaedah rawatan wajah yang anda pilih, selalu sesuaikannya dengan keadaan kulit wajah anda, sama ada normal, kering, atau sensitif. Jangan cuai, kerana boleh mengakibatkan komplikasi yang lebih serius kemudian.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Seni Hade Menggulung dan Mengelupaskan Muka Anda.