Cara Mengatasi Sakit Belakang Semasa Menstruasi

Jakarta - Rata-rata wanita akan mengalami sakit dan sakit pinggang ketika haid. Ini berlaku kerana hormon prostaglandin yang meningkatkan pengecutan pada lapisan dinding rahim, sehingga dapat merosot sepenuhnya. Pengecutan ini akan memampatkan saluran darah dan menyebabkan kekurangan bekalan oksigen di rahim, menyebabkan rasa sakit.

Hormon prostaglandin tidak hanya meningkatkan pengecutan dinding rahim, tetapi juga sakit yang membawa kepada sakit belakang dan sakit haid. Pada wanita yang mempunyai tahap hormon yang lebih tinggi, mereka cenderung mengalami kesakitan yang lebih menyakitkan. Selain sakit belakang, hormon ini akan mencetuskan sakit kepala, cirit-birit, dan muntah.

Baca juga: Adakah benar bahawa tekanan boleh meningkatkan risiko sakit haid?

Perkara-perkara ini biasa bagi semua wanita yang mempunyai tahap hormon prostaglandin yang tinggi di dalam badan. Jadi, bagaimana mengatasi kesakitan semasa haid? Lakukan langkah berikut, ya!

  • Lakukan Senaman Ringan

Melakukan senaman ringan adalah salah satu langkah mengatasi kesakitan haid. Bersenam akan menjadikan peredaran darah lebih lancar. Selain itu, endorfin dalam hormon juga akan dihasilkan sebagai penghilang rasa sakit semula jadi yang dapat mengatasi kesan sampingan hormon prostaglandin yang tinggi.

Selain meningkatkan peredaran darah, senaman juga dapat menenangkan otot pinggang yang tegang dengan meningkatkan bekalan darah ke kawasan pelvis. Senaman juga mampu meningkatkan mood naik turun semasa haid. Latihan yang disarankan adalah latihan dengan intensiti cahaya, seperti joging, yoga, atau gimnastik.

  • Kompres Panas

Apabila sakit belakang terasa sakit, cubalah mengatasi sakit haid dengan memampatkan perut dengan kompres hangat untuk membantu merehatkan otot rahim yang tegang. Caranya adalah dengan mengisi botol dengan air panas, dan membungkusnya dengan tuala nipis. Kemudian letakkan botol di bahagian perut. Kaedah ini berkesan untuk menghilangkan rasa sakit tanpa menimbulkan kesan sampingan.

Di samping itu, anda juga boleh mencuba mandi atau mandi air suam. Menyiram badan dengan air suam bukan sahaja dapat mengurangkan rasa sakit, tetapi juga akan menjadikan badan dan minda lebih santai.

  • Pengambilan Teh Chamomile

Dari kajian yang dilakukan, teh jenis ini dapat membantu mengatasi sakit haid yang tidak dipicu oleh penyakit. Teh ini mengandungi sebatian yang dipanggil hippurate , yang merupakan sebatian semula jadi dalam badan yang berperanan melawan keradangan. Sebatian ini dapat membantu mengurangkan pengeluaran hormon prostaglandin, sehingga berkesan dalam menghilangkan rasa haid.

Baca juga: Ini adalah 4 fasa yang berlaku semasa haid

  • Elakkan Makanan dan Minuman Tertentu

Semasa haid, salah satu cara untuk mengatasi sakit haid adalah dengan mengelakkan makanan berlemak, makanan dengan kandungan gula dan garam yang tinggi, dan minuman ringan. Sejumlah kandungan ini boleh mencetuskan penumpukan air di dalam badan yang akan membuat perut membesar dan memburukkan lagi haid yang anda rasakan.

Selain beberapa makanan dan minuman ini, anda juga perlu menghindari kafein, kerana boleh memperburuk kekejangan dan sakit otot perut. Kami mengesyorkan agar anda mengganti kopi dan teh dengan minuman suam, seperti air halia atau air suam dengan lemon untuk mengurangkan kesakitan haid dan memberikan kesan yang menenangkan.

Jangan lupa makan makanan dengan kandungan serat tinggi, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Walaupun makanan dengan kandungan serat tinggi tidak berfungsi pada tubuh dengan mengurangkan rasa sakit, mereka membantu tubuh dalam menyediakan vitamin dan mineral yang diperlukannya.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Bahaya Mengubah Pembalut Jarang Semasa Menstruasi

Selain perkara-perkara ini, anda juga perlu berhenti merokok untuk meredakan kesakitan haid yang anda alami, kerana merokok dapat membatasi bekalan oksigen ke pelvis. Jangan lupa menguruskan tekanan dengan baik agar sakit belakang tidak bertambah buruk. Sekiranya anda telah mengambil beberapa langkah tetapi rasa sakit tidak bertambah, segera bincangkan dengan doktor mengenai permohonannya , ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Rumah untuk Melegakan Sakit Menstruasi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Ubat rumah untuk menghilangkan kekejangan haid.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 10 Rawatan Rumah untuk Meringankan Kekejangan Haid.