Ini adalah 2 perkara yang anda tidak tahu mengenai gangguan pankreas

, Jakarta - Pankreas adalah organ kelenjar yang terletak di perut. Pankreas adalah bahagian penting dalam sistem pencernaan dan bertanggungjawab untuk menghasilkan insulin serta enzim dan hormon penting lain yang membantu memecah makanan.

Pankreas memiliki fungsi endokrin karena melepaskan cairan langsung ke aliran darah, dan memiliki fungsi eksokrin karena melepaskan cairan ke saluran pencernaan. Enzim, atau jus pencernaan, dirembeskan oleh pankreas ke dalam usus kecil. Di sana, ia terus memecah makanan yang tinggal di perut.

Pankreas juga menghasilkan hormon insulin dan mengeluarkannya ke dalam aliran darah. Hormon ini akan mengatur kadar glukosa atau gula dalam badan. Gangguan kawalan insulin boleh menyebabkan diabetes. Terdapat juga beberapa masalah kesihatan lain yang boleh mempengaruhi pankreas, seperti pankreatitis atau barah pankreas.

Baca juga: 6 Penyakit yang Sering Berlaku di Pankreas

Jenis-jenis Gangguan Pankreas

Penting untuk diingat bahawa masalah dengan pankreas boleh mempengaruhi seluruh badan. Sekiranya pankreas tidak menghasilkan enzim pencernaan yang mencukupi, misalnya, makanan tidak akan diserap dengan betul. Kesannya, ia akan menyebabkan penurunan berat badan dan cirit-birit.

Terdapat beberapa masalah dengan pankreas yang mungkin berlaku tanpa anda sedari. Beberapa jenis gangguan ini termasuk:

Pankreatitis

Pancreatitis merujuk kepada keradangan pankreas akut atau kronik. Penyakit ini juga boleh menyebabkan diabetes sekunder. Keradangan boleh berlaku jika saluran utama pankreas disekat oleh batu empedu atau tumor. Cecair pankreas akan terkumpul di pankreas, menyebabkan kerosakan pada pankreas. Pankreas mungkin mula mencerna dirinya sendiri. Pankreatitis boleh berlaku akibat penyakit gondok, batu empedu, trauma dan penggunaan alkohol, steroid, dan ubat-ubatan.

Pankreatitis akut jarang berlaku, tetapi memerlukan rawatan perubatan segera. Beberapa gejala termasuk:

 • Sakit perut, kelembutan, dan bengkak yang teruk.
 • Pening dan muntah.
 • Demam.
 • Sakit otot.

Baca juga: 6 Tanda Alam Masalah Kesihatan di Pankreas

Sementara itu, pankreatitis kronik boleh berkembang jika pankreatitis akut berulang kali, mengakibatkan kerosakan kekal. Penyebab yang paling biasa adalah penyalahgunaan alkohol, dan kebanyakannya mempengaruhi lelaki pertengahan umur. Gejala termasuk:

 • Kesakitan yang berterusan di bahagian atas perut dan belakang.
 • Pengurangan berat.
 • Cirit-birit.
 • Diabetes.
 • Penyakit kuning ringan.

Terdapat juga jenis pankreatitis lain, iaitu pankreatitis keturunan. Keadaan ini boleh berlaku sekiranya terdapat masalah kongenital pada pankreas atau usus. Seseorang di bawah usia 30 tahun mungkin mengalami pankreatitis akut berulang, yang membawa kepada keadaan kronik.

Keadaan ini adalah keadaan progresif yang boleh menyebabkan kerosakan kekal. Orang itu mungkin mengalami sakit, cirit-birit, kekurangan zat makanan, atau diabetes. Rawatan bertujuan untuk mengawal kesakitan untuk menggantikan enzim yang hilang.

Baca juga: Inilah yang berlaku apabila pankreas terganggu

Barah pankreas

Kanser boleh berkembang di pankreas. Punca sebenarnya tidak diketahui, tetapi sering dikaitkan dengan merokok atau minum berlebihan. Faktor risiko lain termasuk:

 • Diabetes.
 • Pankreatitis kronik.
 • Masalah jantung.
 • Jangkitan perut.

Gejala termasuk:

 • Sakit di bahagian atas abdomen semasa tumor menekan saraf.
 • Jaundis, menguning kulit dan mata dan urin menjadi gelap kerana barah mengganggu saluran empedu dan hati.
 • Kehilangan selera makan, loya, dan muntah.
 • Kehilangan dan kelemahan berat badan yang ketara
 • Najis pucat atau kelabu, dan lemak berlebihan dalam najis.

Gejala mungkin tidak muncul sehingga barah berada pada tahap lanjut. Pada masa itu, mungkin sudah terlambat untuk rawatan yang kuat. Rawatan biasanya melibatkan pembedahan, kemoterapi, radiasi, atau gabungan keduanya. Di Amerika Syarikat sahaja, barah pankreas adalah penyebab barah keempat paling umum pada lelaki dan kelima pada wanita. Lebih daripada 37,000 kes baru didiagnosis setiap tahun.

Sekiranya anda fikir anda mempunyai gangguan sistem pencernaan, anda harus segera meminta doktor anda di . Kerana gangguan itu boleh datang dari pankreas. Ingat, pengendalian dan rawatan yang dilakukan dengan cepat dan tepat akan membantu anda mengelakkan pelbagai risiko yang tidak diingini.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Pankreas.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Pankreas: Fungsi dan Kemungkinan Masalah.
Yayasan Pankreas Nasional. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Umum Pankreas.