Jangkitan Saluran Kencing Boleh Menyebabkan Gangguan Ginjal

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh National Kidney Foundation, dinyatakan bahawa jangkitan saluran kencing yang tidak dirawat dapat menyebabkan masalah ginjal. Jangkitan ginjal, juga dikenal sebagai pielonefritis, adalah keadaan yang disebabkan oleh jangkitan saluran kencing yang biasanya bermula di uretra atau pundi kencing dan merebak ke satu atau kedua buah pinggang.

Jangkitan buah pinggang memerlukan rawatan perubatan segera. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, jangkitan buah pinggang boleh merosakkan buah pinggang secara kekal atau bakteria dapat menyebar ke aliran darah sehingga menyebabkan jangkitan dan boleh mengancam nyawa.

Tanda-tanda Jangkitan Saluran Kencing Menyebar ke Ginjal

Tanda dan gejala jangkitan buah pinggang termasuk:

 1. Demam,
 2. badan sejuk,
 3. Sakit belakang, sisi (sebelah) atau pangkal paha,
 4. Sakit perut,
 5. kerap membuang air kecil,
 6. Dorongan kuat untuk membuang air kecil,
 7. Sensasi terbakar atau sakit ketika membuang air kecil,
 8. Pening dan muntah,
 9. Pus atau darah dalam air kencing,
 10. Kencing yang berbau busuk atau mendung.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan buah pinggang boleh menyebabkan komplikasi serius, mulai dari:

 1. Tisu parut buah pinggang

Ini boleh menyebabkan penyakit ginjal kronik, tekanan darah tinggi, dan kegagalan buah pinggang.

 1. Keracunan darah (septikemia)

Ginjal berfungsi menyaring sisa dari darah dan mengembalikan darah yang disaring ke seluruh badan. Mempunyai jangkitan buah pinggang boleh menyebabkan bakteria menyebar melalui aliran darah.

Baca juga: Bolehkah Orang dengan Ginjal Gagal Berpuasa?

 1. Komplikasi kehamilan

Wanita yang mengalami jangkitan buah pinggang semasa mengandung mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk melahirkan bayi dengan berat lahir rendah.

Maklumat yang lebih terperinci mengenai gangguan buah pinggang dan jangkitan saluran kencing boleh diminta kepada aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Siapa yang Berisiko Mengalami Gangguan Ginjal?

Wanita lebih berisiko mengalami masalah buah pinggang kerana jangkitan saluran kencing. Anda lihat, uretra pada wanita lebih pendek daripada pada lelaki. Ini memudahkan bakteria bergerak dari luar badan ke pundi kencing.

Kedekatan uretra ke vagina dan dubur juga mewujudkan lebih banyak peluang untuk bakteria memasuki pundi kencing. Sekali di pundi kencing, jangkitan boleh merebak ke buah pinggang. Wanita hamil mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan jangkitan buah pinggang.

Sekiranya anda mengalami penyumbatan saluran kencing, ia juga boleh meningkatkan risiko anda. Ini termasuk apa sahaja yang melambatkan aliran air kencing atau mengurangkan keupayaan pundi kencing untuk mengosongkan semasa kencing. Contohnya, batu ginjal, struktur saluran kencing yang tidak normal, atau pada lelaki kelenjar prostat yang membesar.

Mempunyai sistem imun yang lemah juga dapat meningkatkan risiko anda mengalami masalah buah pinggang. Sekiranya anda mengalami kerosakan saraf atau saraf tunjang, ini dapat menyekat sensasi jangkitan pundi kencing sehingga tidak dapat berkembang menjadi jangkitan buah pinggang.

Baca juga: Sebab-sebab Orang dengan Ginjal Boleh Menghidap Hiperkalemia

Kateter kencing adalah tiub yang digunakan untuk mengalirkan air kencing dari pundi kencing. Seseorang mungkin memasukkan kateter semasa dan selepas beberapa prosedur pembedahan dan ujian diagnostik. Menggunakannya secara berterusan semasa bergerak di tempat tidur sahaja boleh mencetuskan jangkitan saluran kencing yang mengakibatkan masalah buah pinggang.

Orang dengan keadaan di mana air kencing mengalir dengan cara yang salah, misalnya dalam refluks vesicoureteral, air kencing mengalir dari pundi kencing kembali ke ureter dan buah pinggang. Ini boleh mencetuskan jangkitan buah pinggang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Ginjal.
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Saluran Kencing.