Fisioterapi Boleh Dilakukan untuk Merawat Kista Baker

, Jakarta - Pengumpulan cecair yang melincirkan sendi lutut adalah penyebab utama kista Baker. Keadaan ini boleh disebabkan oleh keradangan pada sendi lutut kerana kecederaan. Walaupun keadaan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, orang dewasa lebih mudah terkena penyakit ini.

Penyakit ini akan menyebabkan pembengkakan pada bahagian yang terjejas, menyebabkan rasa tidak selesa kerana sukar bergerak. Selain fisioterapi, berikut adalah beberapa kaedah rawatan yang boleh anda gunakan!

Baca juga: Osteoartritis Menyebabkan Kista Baker, Inilah Sebabnya

Fisioterapi Bolehkah Mengubati Kista Baker, Betul?

Fisioterapi adalah proses rawatan yang dilakukan sehingga seseorang menghindari gangguan fizikal di dalam badan akibat kecederaan atau penyakit yang mendasari. Proses fisioterapi bagi penghidap sista Baker dilakukan untuk meningkatkan kelenturan sendi lutut dengan melatih fleksibiliti dan kekuatan otot di sekitar kawasan lutut. Selain fisioterapi, beberapa kaedah rawatan lain yang boleh dilakukan, iaitu:

  • Membuang Cecair di Sista

Kaedah yang digunakan untuk mengeluarkan cecair dalam sista dilakukan dengan menggunakan jarum yang dimasukkan ke kawasan yang terjejas dengan bantuan ultrasound untuk menentukan lokasi sista. Kaedah rawatan ini biasanya dilakukan pada kes sista Baker yang tidak terlalu parah.

  • Prosedur Pembedahan Pembuangan Sista

Pembuangan sista secara pembedahan dilakukan sekiranya sista telah menyukarkan penghidap lutut. Kaedah ini dianggap paling berkesan, kerana dapat mengelakkan tisu kista tumbuh kembali. Kaedah penyingkiran sista ini boleh dilakukan dengan dua cara, iaitu kaedah pembedahan terbuka dan kaedah sayatan kecil dengan alat arthroscopic.

  • Melakukan Suntikan Kortikosteroid

Kaedah rawatan ini dilakukan dengan menyuntik ubat kortikosteroid terus ke sendi lutut untuk mengurangkan bengkak dan sakit. Aduan yang timbul dari sista Baker akan hilang beberapa hari atau minggu selepas suntikan.

Baca juga: Langkah-Langkah Mencegah Kista Baker Yang Perlu Anda Ketahui

Kista Baker yang muncul biasanya tidak berbahaya, kerana ia boleh hilang sendiri. Kista Baker dalam kes ringan malah boleh dirawat di rumah. Beberapa langkah untuk merawat sista Baker yang boleh dilakukan di rumah termasuk:

  • Kompres kawasan yang terkena dengan air sejuk atau suam untuk mengurangkan kesakitan.

  • Kurangkan aktiviti yang memerlukan kerja sendi lutut, seperti berdiri dan berjalan.

  • Semasa tidur, gunakan penyokong agar kedudukan kaki tidak menggantung.

  • Untuk mengurangkan beban pada sendi lutut, gunakan tongkat semasa berjalan.

  • Ambil ubat penahan sakit di kaunter farmasi.

Baca juga: Berikut adalah 3 Imbasan untuk Diagnosis Kista Baker

Beberapa Gejala Yang Muncul pada Orang dengan Kista Baker

Gejala biasa yang muncul pada orang dengan kista Baker adalah bengkak dan sakit di kawasan yang terjejas. Gejala yang timbul biasanya akan bertambah buruk setelah penghidapnya berusaha membengkokkan lutut atau berjalan. Orang yang menghidap sista Baker juga mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami kecederaan sendi lutut, seperti air mata tulang rawan.

Kenali simptomnya, jadi anda boleh mengambil langkah untuk mengatasinya secepat mungkin. Untuk mengetahui sama ada sista Baker yang anda alami masih dalam tahap ringan atau telah memasuki tahap yang teruk, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar mengenai aplikasi tersebut. . Sekiranya sista yang anda alami masih dalam tahap ringan, anda boleh mengambil beberapa langkah rawatan bebas ini.

Rujukan:

WebMD (Diakses pada tahun 2019). Apa itu Bakter Cyst?

OrthoNorCal (Diakses pada tahun 2019). Popliteal Cyst.