Little Thrush, Inilah Cara Mengubatinya Tanpa Panik

, Jakarta - Luka canker dapat diubati dengan ubat, sehingga dapat diubati dengan cepat. Walau bagaimanapun, bagaimana jika sariawan berlaku pada kanak-kanak? Penyakit ini sebenarnya jarang berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun. Kemunculan sariawan akan ditandakan dengan lepuh putih atau kuning di mulut, dan menyebabkan rasa sakit dan sakit. Sekiranya ini berlaku pada kanak-kanak, mereka mungkin cerewet kerana kesakitan yang muncul sepanjang hari.

Baca juga: Bukan hanya jangkitan virus, ini adalah 3 penyebab sariawan pada bayi

Untuk Mengubati Thrush pada Anak Kecil Anda, Gunakan Bahan-Bahan Semula Jadi Ini

Kesakitan yang disebabkan ketika sariawan muncul boleh hilang dengan cepat dengan menggunakan ubat penahan sakit. Namun, sebelum menggunakan ubat, ibu harus memilih bahan semula jadi berikut untuk merawat sariawan pada anak kecil mereka:

  • Sayang

Sifat antimikroba madu sangat baik dalam membantu luka sembuh dengan cepat. Sekiranya anak kecil anda berumur lebih dari satu tahun, anda boleh mencuba ramuan semula jadi ini. Satu-satunya cara untuk melakukan ini adalah dengan menggunakan madu pada sakit kanker beberapa kali sehari. Walau bagaimanapun, ingat, madu tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah satu tahun.

  • Kunyit

Kunyit mengandungi sifat antiseptik, anti-radang, dan anti-bakteria yang dapat merawat semua jenis luka dengan cepat. Untuk mengubati sariawan pada si kecil, anda boleh mengisar kunyit, kemudian menambah sedikit air untuk membuat pes. Kemudian sapukan kunyit di kawasan sariawan kecil.

  • Kelapa

Minyak kelapa atau santan tidak hanya berguna untuk menjadikan rasa makanan lebih enak. Bahan semula jadi ini boleh digunakan sebagai ubat semula jadi untuk merawat sariawan. Hanya dengan berkumur dengan santan, atau mengoleskan kawasan sakit kanker dengan minyak kelapa, sariawan pada anak dapat diatasi.

Baca juga: Kaedah Berkesan untuk Mengubati Sariawan pada Kanak-kanak

  • Cuti selasih

Bukan hanya berperanan untuk mengatasi sariawan, daun selasih juga berguna dalam mengurangkan tahap tekanan. Anda melakukannya dengan mengunyah daun selasih bersama dengan air suam beberapa kali sehari.

  • Lidah Buaya

Sifat anti-bakteria lidah buaya bukan sahaja dapat merawat sariawan pada kanak-kanak, tetapi juga baik untuk kesihatan gusi. Ibu hanya perlu mengambil gel lidah buaya, kemudian memakainya di kawasan sakit kanker. Lakukan langkah ini tiga kali sehari untuk hasil maksimum.

  • Minuman keras

Bahan semula jadi ini meringankan dengan sifat anti-radang di dalamnya. Bukan hanya mengurangkan kesakitan, minuman keras juga dapat mengatasi bengkak pada sariawan. Anda melakukannya dengan merendam satu sudu minuman keras ke dalam 2 cawan air, gunakannya sebagai ubat kumur beberapa kali sehari. Sekiranya minuman keras yang anda ada dalam bentuk serbuk, anda boleh mencampurkan bahan ini dengan madu, kemudian sapukan ke kawasan sakit kanker.

Apabila bahan semula jadi tidak dapat meredakan sariawan yang dialami oleh anak-anak, ibu dapat berjumpa doktor di hospital terdekat untuk pemeriksaan lebih lanjut untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku.

Baca juga: Stomatitis pada Kanak-kanak, Lakukan Ini untuk Mengatasinya

Apabila anak mengalami sariawan, ibu harus memilih makanan yang mudah ditelan. Dalam kes ini, ibu boleh memberi susu, jus buah, atau bubur. Jangan lupa menyediakan buah-buahan dengan kandungan zat besi yang tinggi, vitamin B kompleks, vitamin C, dan mineral. Untuk menolong selera makannya tetap stabil, ibu dapat memberikan ais krim yang dapat memberi kesan menghilangkan rasa pedih akibat kesejukan. Bukan hanya itu, ais krim juga mengandungi khasiat yang baik untuk dimakan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Oral Thrush: 10 Rawatan Rumah untuk Menguruskan Gejala Anda.
Kesihatan Perubatan. Diakses pada tahun 2019. Thrush.