Cara Mudah Menjaga Mulut Anda Segar Sepanjang Hari

Jakarta - Ketika berpuasa, nafas berbau menjadi kurang menyenangkan kerana mulut dalam keadaan kering, dan tidak melakukan aktiviti memproses makanan seperti biasa. Bukan hanya itu, nafas berbau ketika berpuasa juga disebabkan oleh pertumbuhan bakteria di mulut, dan juga perut kosong. Dari segi perubatan, bau mulut sendiri dikenali sebagai halitosis.

Baca juga: Adakah ibu boleh melahirkan puasa semasa melahirkan?

Nafas berbau akan membuatkan penghidapnya tidak selamat. Terutama bagi mereka yang harus selalu berinteraksi dengan orang lain. Untuk mengatasi masalah yang satu ini, berikut adalah langkah-langkah untuk mengelakkan bau mulut semasa berpuasa!

  • Pengambilan Makanan yang Betul

Cara pertama untuk mengelakkan bau mulut semasa berpuasa adalah dengan makan makanan yang betul pada waktu subuh dan iftar. Makanan yang dimaksudkan adalah buah-buahan dan sayur-sayuran. Kedua-dua makanan ini terbukti dapat membantu menjaga nafas anda segar sepanjang hari berpuasa. Sebaiknya makan buah-buahan yang mengandungi banyak air seperti tembikai dan tembikai.

Anda juga boleh mengambil susu dan yogurt untuk mengurangkan bau mulut. Yogurt berperanan menghilangkan bakteria jahat di mulut. Sama seperti yogurt , susu juga mempunyai peranan yang sama. Untuk mengelakkan nafas berbau ketika berpuasa, anda boleh makan pada waktu subuh dan iftar.

  • Penggunaan Air Yang Cukup

Cara untuk mengelakkan bau mulut semasa puasa berikutnya adalah dengan mengambil air secukupnya semasa sahur dan iftar. Sebaiknya minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari untuk mengurangkan bau mulut pada hari puasa. Ikuti pola 2-2-2-2, iaitu dua gelas pada waktu subuh, dua gelas ketika berbuka puasa, dua gelas selepas solat tarawih, dan dua gelas sebelum tidur.

Dengan memakan air yang cukup, pengeluaran air liur di mulut akan meningkat, dan mengelakkan anda dari keadaan mulut kering. Minum air secukupnya dalam sehari juga akan membantu tubuh dalam memenuhi keperluan cecair semasa berpuasa. Sekiranya badan anda terhidrat dengan baik, anda akan mempunyai cukup tenaga untuk melakukan aktiviti sepanjang hari walaupun anda sedang berpuasa.

Baca juga: 8 Petua untuk Puasa Selamat dari Hipertensi

  • Berkumurlah Kerap

Langkah seterusnya untuk mencegah bau mulut semasa berpuasa adalah dengan kerap membilas mulut dengan cecair ubat kumur jualan percuma. Gosok gigi sahaja tidak mencukupi untuk mengelakkan bau mulut. Anda perlu melakukan usaha tambahan untuk memastikan nafas anda segar. Berkumur dengan ubat kumur dapat membersihkan seluruh kawasan mulut dan antara gigi sisa makanan yang menyebabkan bau mulut.

  • Jaga Kebersihan Lidah

Menjaga kebersihan lidah adalah cara untuk mengelakkan bau mulut semasa berpuasa terakhir. Seperti kebersihan gigi, lidah juga perlu dibersihkan secara berkala. Untuk membersihkannya, anda boleh menyikat lidah dengan lembut menggunakan berus gigi yang lembut. Mengapa lidah perlu disikat? Ini kerana bakteria yang menyebabkan bau mulut juga bersarang dan membiak di lidah.

Baca juga: Bolehkah Orang Dengan Penyakit Diabetes Berpuasa?

Sekiranya beberapa langkah ini tidak dapat mencegah bau mulut semasa berpuasa, anda mungkin menghadapi masalah kesihatan gigi. Untuk mengelakkan penyakit gigi dan mulut, sila periksa diri anda di hospital terdekat secara berkala untuk memantau kesihatan gigi dan mulut. Pemeriksaan kesihatan gigi dan mulut secara berkala dilakukan setiap 6 bulan sekali.

Biasanya, rongga adalah salah satu penyakit gigi yang menyebabkan bau mulut pada seseorang. Sekiranya anda tidak mahu mengalami perkara ini, lawati doktor gigi untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut, supaya bau mulut dapat dielakkan semasa berpuasa.

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Mengenai Nafas Berbau.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Nafas berbau.