Tubuh sering kelihatan lebam tanpa sebab, ia mungkin merupakan gejala gangguan pembekuan darah

Jakarta - Keadaan pembekuan darah terjadi disebabkan oleh mekanisme darah untuk membeku ketika ada luka atau lesi. Keadaan ini boleh menjadi fisiologi atau patologi. Darah perlu mengalir secara berterusan ke seluruh badan. Namun, apabila terdapat luka di badan, darah segera berhenti mengalir untuk membuat darah beku.

Pembekuan darah yang sihat secara amnya akan membantu menyelamatkan keadaan seseorang sambil menghentikan pendarahan. Namun, gumpalan darah juga dapat terbentuk ketika tidak diperlukan dan menyebabkan serangan jantung, strok, atau masalah perubatan serius lainnya.

Pembentukan bekuan darah bermula setiap kali darah yang mengalir bersentuhan dengan bahan-bahan tertentu pada kulit atau dinding saluran darah. Apabila ini dilakukan oleh platelet (kepingan kecil sel yang terdapat di dalam darah) ia menyebabkan dinding saluran darah pecah.

Plak kolesterol yang terbentuk di arteri mempunyai keadaan ini juga. Apabila plak pecah, mereka memulakan proses pembekuan. Sebilangan besar serangan jantung dan strok berlaku ketika plak menumpuk di otak atau ketika jantung tiba-tiba pecah. Gumpalan darah juga dapat terbentuk ketika darah tidak mengalir dengan baik.

Apabila platelet berkumpul di saluran darah atau jantung, mereka lebih cenderung melekat bersama. fibrilasi atrium dan trombosis urat dalam (DVT) adalah dua keadaan di mana darah bergerak perlahan, yang boleh menyebabkan masalah pembekuan.

Baca juga: Inilah Bahaya Pembekuan Darah untuk Kesihatan

Apabila pembekuan berlaku pada urat, ia mungkin kelihatan merah, sakit, bengkak, dan terasa panas. Kadang-kadang, seluruh kawasan bengkak menjadi berwarna kebiruan kerana gumpalan besar. Walau bagaimanapun, jika pembekuan darah berlaku di arteri, ini boleh menjadi lebih teruk. Darah mengalir di arteri untuk melakukan fungsi biologi seperti bernafas. Oleh itu, jika pembekuan berlaku, anda boleh berpeluh, sesak nafas, kadang-kadang loya, sakit, tekanan di dada, atau gangguan pencernaan.

Apabila darah tidak mengalir dengan baik ke otak, ini akan menyebabkan penderita bingung, kehilangan kemampuan untuk melihat atau bercakap. Kemunculan strok menunjukkan adanya bekuan darah yang berlaku di suatu tempat di dalam badan. Gejala gangguan pembekuan darah berbeza-beza, bergantung pada keadaan yang mendasari. Walau bagaimanapun, gejala yang biasa berlaku adalah:

  • Lebam mudah tanpa sebab yang jelas.
  • Pendarahan haid yang berat.
  • Mimisan yang kerap.
  • Pendarahan berterusan akibat luka kecil.
  • Pendarahan yang meresap ke sendi.

Baca juga: Penyebaran Pembuluh darah Intravaskular, Gangguan Kapal Darah

Rawatan akan dirancang berdasarkan jenis gangguan pembekuan darah yang anda alami dan tahap keadaannya yang teruk. Gangguan darah tidak dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi terapi ubat dapat meredakan gejala. Rawatan gangguan pembekuan juga boleh merangkumi pemberian suplemen zat besi, pemindahan darah, suntikan penggantian faktor (terutama dalam hal pembekuan darah).

Darah cenderung membeku apabila anda tidak mempunyai keseimbangan yang tepat antara jenis protein yang menyebabkan dan menghentikan pembekuan darah. Orang dengan hemofilia mempunyai faktor pembekuan darah yang tidak berfungsi dengan baik, sehingga mereka banyak berdarah ketika cedera.

Baca juga: Ibu Perlu Tahu Cara Mencegah Pendarahan pada Hemofilia

Secara amnya, tujuan rawatan adalah untuk membuat aliran darah normal tanpa pembekuan yang tidak normal. Jangan lupa menjalani gaya hidup dan bersenam secara teratur untuk memastikan peredaran darah yang sihat. Berkomunikasi dengan doktor melalui aplikasi setiap kali anda mengalami gejala pembekuan darah. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.