Selalunya Memakai Kasut Sempit Menyebabkan Kuku Kaki Yang Tumbuh, Bagaimana Anda?

Jakarta - Cantengan adalah masalah kesihatan yang sering dianggap remeh, walaupun keadaan ini dapat menyebabkan gejala yang boleh dikatakan sangat membimbangkan. Kuku kaki yang tumbuh ditandai dengan pembengkakan, kemerahan, dan rasa sakit di sudut hujung jari kerana pertumbuhan sisi kuku yang menonjol ke dalam, mencederakan kulit.

Kuku kaki yang tumbuh paling kerap mempengaruhi jari kaki, terutama pada orang yang mempunyai kuku yang melengkung dan cenderung tebal. Katanya, salah satu perkara yang boleh mencetuskan berlakunya masalah kesihatan ini adalah kebiasaan memakai kasut yang tidak sesuai dengan ukuran, terutama ukuran yang terlalu kecil atau sempit. Adakah betul? Inilah perbincangannya!

Memakai Kasut Sempit Menyebabkan Kaki Tumbuh

Penggunaan kasut, baik kasut, kaus kaki, atau stoking yang terlalu ketat atau sempit, secara tidak sengaja dapat membuat kuku tumbuh ke kulit kaki. Ini kerana kasut yang sempit akan mendorong kuku ke dalam, memicu pertumbuhan kuku ke arah yang salah.

Baca juga: Mengapa ibu jari kaki anda boleh tumbuh semula?

Itulah sebabnya anda disyorkan untuk selalu memakai kasut yang ukurannya tepat, tidak terlalu sempit, atau terlalu besar. Selain membiarkan kaki bernafas dengan betul, alas kaki yang betul juga mencegah pertumbuhan jari kaki terhambat sehingga risiko kuku jari kaki ke dalam akan dikurangkan.

Kerana, walaupun dapat disembuhkan, kuku kaki yang tumbuh ke dalam memiliki risiko berulang atau akan memicu komplikasi jika tidak dirawat dengan baik. Komplikasi yang berlaku akibat kuku kaki yang tumbuh ke dalam boleh menjadi serius, terutama pada orang yang menderita diabetes atau gangguan saluran darah.

Pencetus Tandakan Lain

Kuku kaki yang tumbuh tidak hanya membuat penderita merasa sakit, tetapi juga dapat mengurangi keyakinan diri kerana bentuk kuku yang tidak normal. Selain kebiasaan memakai kasut yang sempit, berikut adalah beberapa perkara lain yang sering menyebabkan kuku kaki tumbuh ke dalam:

  • Tidak Memotong Kuku Dengan Betul

Punca lain dari kuku jari kaki ke dalam yang sering terjadi adalah kesalahan cara memotong kuku. Kesalahan ini boleh menjadi terlalu pendek ketika memotong kuku atau tidak rata sehingga kuku tumbuh ke arah yang salah.

Baca juga: Kuku boleh keluar jika terdapat pendarahan akibat kuku yang tumbuh ke dalam

  • Kecederaan pada Kuku

Kuku dan jari kaki yang sering memukul pintu, meja, atau benda keras lain juga dapat meningkatkan risiko kuku kaki masuk ke dalam. Sebenarnya, memukul objek berat secara tidak sengaja di atas kuku kaki adalah perkara lain yang juga boleh menjadi penyebab kuku kaki masuk ke dalam.

  • Melakukan Aktiviti Yang Membuat Kuku Tumbuh Tidak Biasa

Terdapat aktiviti tertentu yang boleh menyebabkan gangguan pencernaan, seperti bola sepak dan menari balet. Bukan tanpa sebab, keadaan ini boleh berlaku kerana terdapat tekanan pada kuku ketika menari atau menendang bola.

  • Ukuran Jari Tidak Setanding dengan Kuku

Keadaan jari yang terlalu kecil dan tidak sebanding dengan ukuran kuku yang besar akan menyukarkan jari untuk mengekalkan pertumbuhan kuku. Kesannya, kuku akan tumbuh tidak teratur.

  • Faktor Keturunan

Sekiranya ada ahli keluarga yang mempunyai sejarah kuku kaki ke dalam, risiko mengembangkan kuku kaki ke dalam akan lebih besar.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah dan Merawat Kuku Kaki yang Tumbuh

Jangan mengabaikannya jika anda mengalami kuku kaki yang tumbuh ke dalam, terutamanya jika gejalanya bertambah buruk dan tidak sembuh setelah anda mengambil ubat sendiri. Segera buat temu janji dengan doktor atau pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk membuat temu janji atau soal jawab dengan doktor lebih mudah. Ayuh, muat turun aplikasi!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Kuku Kaki Tumbuh.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kuku Kaki Tumbuh
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kuku Kaki Tumbuh.