Glomerulonefritis Boleh Menyebabkan Penyakit Ginjal Kronik pada Usia Muda

“Glomerulonefritis berisiko menyebabkan kerosakan buah pinggang atau penyakit buah pinggang kronik pada usia muda. Ini kerana glomerulonefritis sering tidak ditandai dengan gejala yang ketara, sehingga apabila dikesan, keadaan ginjal pada umumnya sudah parah. Itulah sebabnya penting untuk mengenali gejala glomerulonefritis agar kerosakan buah pinggang dapat dicegah. "

, Jakarta - Glomerulonefritis adalah penyakit yang menyerang buah pinggang dan menyebabkan organ ini meradang. Dalam keadaan ini, keradangan berlaku pada glomerulus, bahagian ginjal yang berfungsi sebagai penapis dan mengeluarkan lebihan cecair dari aliran darah.

Gangguan dan kerosakan pada glomerulus dapat menyebabkan pembuangan darah dan protein melalui air kencing. Berita buruknya, penyakit ini dapat berkembang dengan cepat, dan menyebabkan kerosakan buah pinggang. Keadaan ini, yang disebut glomerulonefritis progresif cepat (RPGN), boleh berlaku selama beberapa minggu atau bulan.

Baca juga: 6 Fakta Mengenai Penyakit Ginjal Yang Anda Perlu Tahu

Boleh Menyebabkan Ginjal Kronik pada Usia Muda

Penyakit ginjal sering dikenali sebagai "penyakit usia", yang bermaksud bahawa ia hanya memberi kesan kepada orang yang sudah tua. Ini kerana prestasi badan dan usia organ dianggap menyebabkan penurunan fungsi. Namun, ternyata kerosakan buah pinggang boleh terjadi pada sesiapa sahaja, walaupun pada usia muda.

Nah, glomerulonefritis adalah salah satu penyebab penyakit buah pinggang pada orang muda. Pada dasarnya, terdapat dua jenis glomerulonefritis yang mesti diketahui, iaitu akut dan kronik. Glomerulonefritis akut berlaku sebagai tindak balas badan terhadap jangkitan yang berterusan. Semasa glomerulonefritis kronik, penyebab sebenarnya tidak diketahui.

Bukan hanya itu, keadaan yang satu ini juga sering muncul tanpa gejala sehingga sering terlaksana terlambat. Kelewatan menangani keadaan ini menjadikan risiko kerosakan buah pinggang atau penyakit ginjal kronik menjadi lebih besar dan tidak dapat dipulihkan.

Ketahui Punca Glomerulonefritis

Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan glomerulonefritis menyerang, mulai dari jangkitan, gangguan sistem imun, hingga gangguan saluran darah. Glomerulonefritis akut sering mempunyai sebab yang lebih jelas daripada glomerulonefritis kronik. Apakah keadaan yang boleh menyebabkan penyakit ini menyerang?

1. Jangkitan

Jangkitan virus dan bakteria yang menyerang tubuh boleh menjadi salah satu pencetus glomerulonefritis. Sebabnya, jangkitan yang berlaku di dalam badan menyebabkan reaksi imun badan berlebihan, akibatnya keradangan menjadi keadaan yang tidak dapat dielakkan. Keadaan ini menyebabkan keradangan buah pinggang dan berakhir dengan glomerulonefritis.

2. Gangguan Sistem Imun

Keradangan ginjal juga dapat dipicu oleh beberapa penyakit yang berkaitan dengan gangguan sistem imun, seperti lupus. Penyakit ini boleh menyebabkan keradangan di pelbagai organ badan, termasuk ginjal.

3. Vaskulitis

Vaskulitis adalah penyakit yang menyebabkan keradangan pada saluran darah yang menyebabkan perubahan pada dinding saluran darah. Secara beransur-ansur, perubahan ini akan mula menyekat aliran darah, menyebabkan kerosakan pada organ dan tisu badan yang lain, termasuk ginjal.

Baca juga: Panduan Hidup Sihat untuk Menjaga Fungsi Ginjal

Berhati-hati dengan Gejala

Gejala yang muncul sebagai tanda penyakit ini boleh berbeza dari satu orang ke orang lain. Bergantung pada jenis penyakit, sama ada akut atau kronik. Walaupun begitu, terdapat beberapa gejala biasa yang sering muncul, seperti:

 • Kencing yang berbuih dan berwarna kemerahan.
 • Tekanan darah tinggi.
 • Mudah berasa letih.
 • Pembengkakan muka, tangan, kaki, dan perut.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, lebih baik jangan mengabaikannya dan segera melakukan pemeriksaan kesihatan. Sebabnya, glomerulonefritis boleh berlaku tanpa gejala tertentu dan dapat dengan cepat berkembang menjadi penyakit berbahaya.

Pilihan Rawatan Glomerulonefritis

Rawatan glomerulonefritis bergantung kepada sebab dan keadaan kerosakan buah pinggang. Dalam kes ringan, glomerulonefritis mungkin tidak memerlukan rawatan. Tetapi, jika terdapat tanda-tanda kerosakan buah pinggang, rawatan merangkumi:

 • Perubahan diet seperti mengurangkan protein, garam dan kalium.
 • Pentadbiran ubat kortikosteroid seperti prednisone.
 • Menjalani dialisis, yang merupakan prosedur membersihkan darah, membuang cecair tambahan dan mengawal tekanan darah.
 • Diuretik (pil air) untuk mengurangkan bengkak.
 • Imunosupresan, jika glomerulonefritis berkaitan dengan sistem imun.
 • Ubat untuk menurunkan tekanan darah, seperti penghambat ACE atau penyekat reseptor angiotensin II.
 • Plasmapheresis, proses khas yang menyaring protein dari darah.

Baca juga: 6 Tabiat Yang Boleh Merosakkan Fungsi Ginjal

Ada soalan lain mengenai keadaan ini atau masalah kesihatan lain? Hubungi doktor melalui aplikasi hanya. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan membantu menjawab semua soalan kesihatan anda. Muat turun aplikasinya sekarang!Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Glomerulonephritis (GN).
NHS. Diakses pada tahun 2021. Glomerulonephritis.
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Glomerulonephritis ?.