Ketahui 3 Gejala Jantung Koronari Lebih Awal

, Jakarta - Penyakit jantung koroner adalah penyakit jantung yang disebabkan oleh penumpukan kolesterol, lemak, atau bahan lain di saluran darah. Untuk mengelakkannya, berikut adalah 3 gejala penyakit jantung koronari yang mesti anda ketahui:

Baca juga: Adakah benar bahawa penyakit jantung koronari tidak dapat disembuhkan?

1. Angina

Angina adalah sakit dada yang berlaku dengan teruk kerana otot jantung tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi. Kesakitan dapat digambarkan sebagai terkena objek berat. Sensasi kesakitan ini akan merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti lengan, rahang, bahu, dan punggung kiri. Harap diperhatikan, gejala yang muncul pada lelaki dan wanita akan berbeza.

Pada wanita, rasa sakit akan terasa di bahagian bawah dada dan perut bawah. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa tidak semua sakit dada adalah gejala penyakit jantung koronari. Yang pasti, sila buat janji temu dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi untuk menentukan langkah rawatan seterusnya.

2. Peluh Sejuk

Keringat sejuk terjadi ketika saluran darah menyempit, sehingga otot jantung akan kekurangan oksigen dan menyebabkan iskemia. Nah, iskemia ini akan mencetuskan sensasi dalam badan yang disebut peluh sejuk. Bukan hanya peluh sejuk, keadaan yang satu ini juga boleh mencetuskan loya dan muntah.

3. Sesak nafas

Sesak nafas berlaku ketika jantung tidak berfungsi secara normal, sehingga menyukarkan jantung untuk mengepam darah ke paru-paru, yang memicu sesak nafas. Biasanya, sesak nafas pada orang dengan penyakit jantung koronari akan disertai dengan sakit dada.

Gejala-gejala ini biasanya akan muncul pada penderita pada awal kemunculan penyakit. Untuk itu, segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami sakit dada yang terasa sangat sengit. Kadang-kadang orang salah dan sering menafsirkan sakit dada sebagai "sejuk", yang mengakibatkan terlambat meminta pertolongan.

Baca juga: 3 Pilihan Rawatan untuk Mengubati Penyakit Jantung Koronari

Punca dan Faktor Risiko untuk Jantung Koronari

Jantung koronari berlaku kerana kerosakan pada saluran darah jantung atau arteri koronari yang disebabkan oleh penumpukan kolesterol, lemak, atau produk buangan metabolisme badan. Di samping itu, sejumlah faktor risiko boleh mencetuskan penyakit jantung koronari. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Asap. Ini adalah faktor pencetus utama penyakit jantung koronari. Kandungan nikotin dan karbon monoksida dalam asap rokok akan membebankan jantung, sehingga jantung berfungsi lebih cepat.

  • diabetes. Diabetes akan menjadikan dinding saluran darah menebal dan menyekat aliran darah. Orang yang menghidap diabetes mempunyai risiko 2 kali ganda untuk menghidap penyakit jantung koronari.

  • Penyakit trombotik. Penyakit ini adalah gumpalan darah yang terbentuk di urat atau arteri. Sekiranya gumpalan ini berlaku di arteri, aliran darah ke jantung akan tersekat dan meningkatkan risiko serangan jantung.

  • Kolesterol tinggi. Kolesterol adalah lemak yang dihasilkan oleh hati dan mempunyai peranan penting dalam proses pembentukan sel yang sihat. Walau bagaimanapun, apabila tahapnya terlalu tinggi, ini akan meningkatkan risiko penyakit jantung koronari.

Baca juga: 8 Diet untuk Orang dengan Penyakit Jantung Koronari

Penyakit jantung koronari sebenarnya dapat dicegah dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti berhenti merokok dan minum minuman beralkohol, menguruskan tekanan dengan baik, dan memakan makanan berkhasiat seimbang yang sihat. Sekiranya anda merasa mempunyai beberapa keadaan yang boleh menjadi pencetus, menjalani pemeriksaan gula darah dan kolesterol secara rutin adalah langkah terbaik yang boleh anda lakukan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Arteri Koronari.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Penyakit Arteri Koronari.