Cara Membuang Sampah Yang Betul Semasa Mengasingkan Diri

"COVID-19 dapat disebarkan melalui cairan pernafasan yang dikeluarkan oleh penderita. Selain kontak langsung, cecair juga dapat menempel pada permukaan objek, termasuk sampah. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara membuang sampah dengan betul dan selamat semasa menjalani pengasingan diri di rumah. "

Jakarta - Peningkatan berterusan kes positif COVID-19 di Indonesia telah membanjiri hospital dan mencapai had kapasiti maksimum. Melalui akaun media sosial Instagramnya, Kementerian Kesehatan Indonesia menggesa orang yang terdedah kepada COVID-19 tetapi tidak menunjukkan gejala atau mempunyai gejala ringan untuk mengasingkan diri di rumah.

Tempoh pengasingan diri bagi penghidap COVID-19 tanpa gejala adalah 10 hari. Sementara itu, bagi mereka yang mempunyai gejala ringan, pengasingan diri mesti dilakukan selama 10 hari dari awal gejala, ditambah minimum 3 hari setelah bebas dari gejala.

Baca juga: Inilah Cara Singapura Mengatasi COVID-19 sebagai Endemik

Kepentingan Pengurusan Sisa semasa Pengasingan Diri

Sama ada mereka mempunyai gejala atau tidak, orang dengan COVID-19 perlu berhati-hati semasa membuang sampah. Ini untuk mengelakkan penularan penyakit ini kepada orang lain. Oleh itu, ketika menjalani pengasingan diri, penting untuk memberi perhatian lebih kepada sampah berjangkit (sampah yang berpotensi menyebarkan virus kepada orang lain).

Walaupun ada perkhidmatan pengumpulan sampah, masih ada kemungkinan sampah yang dijangkiti akan disentuh oleh orang lain, misalnya ketika sampah dipindahkan. Apabila seseorang menyentuh sampah yang mengandungi cecair pernafasan dengan COVID-19, dia berisiko dijangkiti.

Baca juga: Adakah Pengesanan COVID-19 Berkesan dengan Melakukan Ujian Air liur?

Bagaimana Membuang Sampah Yang Betul?

COVID-19 adalah penyakit yang boleh merebak dengan mudah. Oleh itu, jika anda menguji positif dan harus mengasingkan diri di rumah, penting untuk memberi perhatian kepada banyak perkara, termasuk perkara-perkara remeh dan sering dilupakan seperti membuang sampah. Dengan cara itu, risiko penularan penyakit ini kepada orang lain dikurangkan.

Berikut ini adalah panduan untuk membuang sampah dengan betul dan selamat, semasa menjalani pengasingan diri:

  • Sediakan beberapa tong sampah dan beg sampah sekali pakai di bilik atau bilik tempat anda mengasingkan diri.
  • Buang sampah berjangkit peribadi seperti topeng, tisu bekas, kain pembersih sekali pakai, dan sampah lain di dalam beg sampah, kemudian masukkan semula ke dalam beg lain untuk membuatnya berlapis.
  • Apabila sudah cukup penuh, ikatkan beg sampah berlapis dengan erat, dan biarkan berehat sekurang-kurangnya 72 jam, sebelum membuangnya atau menggabungkannya dengan sampah isi rumah yang lain di luar.
  • Pakai sarung tangan semasa membuang sampah dan basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir selepas itu.

Sementara itu, menurut panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Sosial Indonesia, sampah dari penderita COVID-19 yang menjalani pengasingan diri harus dipisahkan dari sampah lain. Kemudian, semasa mengambilnya, mesti menggunakan topeng dan sarung tangan.

Sampah dengan COVID-19 mesti dimasukkan ke dalam plastik berasingan yang diletakkan di dalam bilik. Setelah membuang sampah, segera basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir.

Kementerian Sosial Republik Indonesia juga mengungkapkan perlunya pendidikan mengenai penanganan sampah berjangkit dan komunikasi dengan pejabat kesehatan mengenai pengelolaan sampah.

Baca juga: Rahsia 3 Negara Ini Tanpa Topeng di Tengah Varian Delta

Ini termasuk sampah berjangkit, tisu bekas, sisa yang tercemar dengan cairan tubuh orang dengan COVID-19, dan sampah pembalut. Ini bermaksud bahawa sampah peribadi dengan pesakit COVID-19 yang menjalani pengasingan diri, seperti tisu terpakai, topeng perubatan, dan kain pembersih sekali pakai, mesti dipisahkan dan dibuang seaman mungkin.

Itulah sedikit penjelasan mengenai cara membuang sampah dengan betul dan selamat semasa menjalani pengasingan diri. Sekiranya anda perlu bertanya kepada doktor, atau perlu membeli ubat dan makanan tambahan semasa menjalani pengasingan diri, gunakan saja aplikasinya , ya.

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2021. Membersihkan dan Membasmi Kuman di Rumah Anda.
Yang Berdikari. Diakses pada tahun 2021. Coronavirus: Cara Membuang Sampah Anda Sekiranya Anda Mempunyai Gejala.
Penyelesaian Sisa Bersama. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengatasi Sisa Anda Sekiranya Anda Mengasingkan Diri.
Kementerian Hal Ehwal Sosial RI. Diakses pada tahun 2021. Garis Panduan untuk Menyiapkan Tempat Perlindungan untuk Kuarantin dan Pengasingan COVID-19 Berasaskan Komuniti.