10 Makanan Serat Tinggi yang Disarankan untuk Dimakan

, Jakarta - Serat adalah karbohidrat kompleks yang memerlukan masa yang lama untuk dicerna di dalam usus. Itulah sebabnya, serat sering disyorkan untuk seseorang yang ingin menurunkan berat badan kerana dapat memberikan rasa kenyang lebih lama.

Akademi Pemakanan dan Dietetik mengesyorkan mengambil kira-kira 14 gram serat untuk setiap 1,000 kalori yang anda konsumsi setiap hari. Ini bermaksud sekitar 24 gram serat untuk wanita dan 38 gram untuk lelaki.

Baca juga: Inilah Kesan Kekurangan Serat pada Badan

Contoh Makanan Serat Tinggi

Sekiranya anda ingin makan serat secara berkala, berikut adalah beberapa contoh makanan yang tinggi serat:

1. Pir

Pir adalah salah satu sumber serat buah terbaik. Satu pir sederhana mengandungi 5.5 gram serat. Selain kaya serat, pir juga mengandung berbagai vitamin, seperti vitamin C, K, kalium, dan tembaga.

2. Stroberi

Selain pir, strawberi adalah jenis buah lain yang tinggi serat. Stroberi diprediksi sebagai buah yang padat nutrien kerana mengandung banyak vitamin C, mangan, dan pelbagai antioksidan.

3. Pisang

Siapa yang tidak biasa dengan buah yang satu ini? Pisang adalah sumber serat yang baik dan mengandung berbagai nutrien, seperti vitamin C, vitamin B6, dan kalium. Pisang hijau juga mengandungi sejumlah besar pati tahan, sejenis karbohidrat yang lama dicerna seperti serat.

4. Lobak

Selain sedap dan rangup, wortel adalah sayur-sayuran yang sangat berkhasiat. Lobak tinggi vitamin K, B6, magnesium dan beta karoten. Beta karoten adalah sejenis antioksidan yang diubah menjadi vitamin A dalam badan. Satu cawan wortel mengandungi sekurang-kurangnya 3.6 gram serat.

5. Bit

Jenis sayuran akar kaya dengan pelbagai nutrien penting, seperti folat, besi, tembaga, mangan, dan kalium. Bit juga sarat dengan nitrat anorganik, yang terbukti mempunyai pelbagai faedah untuk mengawal tekanan darah. Satu cawan bit mengandungi 3.8 gram serat.

Baca juga:Kekurangan serat dalam makanan adalah faktor risiko semula jadi untuk sembelit

6. Brokoli

Sayur-sayuran yang penuh dengan vitamin C, K, B, folat, kalium, zat besi, mangan, dan antioksidan juga mengandung serat yang tinggi, serta nutrien melawan barah yang kuat. Brokoli juga relatif tinggi protein jika dibandingkan dengan kebanyakan sayur-sayuran. Kandungan serat adalah 2.4 gram setiap cawan.

7. Kacang

Buncis adalah sejenis kekacang yang sarat dengan nutrien, termasuk mineral dan protein. Kandungan serat dalam satu cawan buncis masak cukup tinggi, iaitu sebanyak 12.5 gram.

8. Oat

Oat sering digunakan sebagai alternatif nasi. Kerana, oat adalah salah satu makanan bijirin yang paling sihat kerana mengandung vitamin, mineral, dan antioksidan. Oat mengandungi serat larut kuat yang disebut beta glukan. Serat larut mempunyai kesan mengawal kadar gula dalam darah dan kolesterol. Satu cawan oat mengandungi 16.5 gram serat.

9. Badam

Antara jenis kacang pokok lain, kacang almond adalah antara kacang pokok yang paling popular. Badam sangat tinggi nutrien, seperti lemak sihat, vitamin E, mangan, dan magnesium. Kandungan serat adalah 4 gram setiap 3 sudu besar.

10. Ubi keledek

Ubi jalar adalah ubi yang sangat mengisi dan mempunyai rasa manis yang enak. Ia sangat tinggi kandungan beta karoten, vitamin B, dan pelbagai mineral. Ubi keledek sederhana (tanpa kulit) mengandungi 3.8 gram serat.

Baca juga: Makan Makanan Berkurang Serat Menyebabkan Apendisitis?

Selain makan makanan berserat, anda juga boleh mengambil vitamin dan makanan tambahan untuk mengekalkan sistem imun anda. Sekiranya anda memerlukan vitamin, beli saja di kedai kesihatan . Cukup klik, pesanan akan dihantar ke rumah anda.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 22 Makanan Serat Tinggi yang Harus Anda Makan.

Yayasan Pemakanan Inggeris. Diakses pada tahun 2021. Serat makanan.