Adakah Senaman Muka Berkesan untuk Mengecutkan Pipi?

“Senaman wajah adalah salah satu cara semula jadi untuk mengecilkan pipi. Tujuannya adalah untuk meningkatkan kekuatan otot pipi, sekaligus mencegah tanda-tanda penuaan pramatang. Bagaimana hendak melakukannya?"

Jakarta - Pergerakan khas biasanya dilakukan untuk mengecilkan bahagian badan tertentu. Fokus pergerakan ini adalah pada perut, lengan, atau kaki. Namun, tahukah anda bahawa terdapat senaman wajah yang berkesan untuk mengecilkan pipi? Pipi yang terlalu gemuk biasanya dapat menurunkan keyakinan diri seseorang. Berikut adalah beberapa senaman wajah untuk mengecilkan pipi:

Baca juga: Ini adalah 3 faktor yang menyebabkan bintik hitam di wajah

1. Penitis rahang

Latihan senaman muka pertama adalah penitis rahang. Caranya adalah dengan menolak lidah ke arah gigi depan bawah, kemudian turunkan rahang anda sejauh yang anda boleh. Ulangi sebanyak 15 kali.

2. Ciuman Sisi

ciuman sampingan dilakukan dengan pergerakan bibir seperti mencium. Kemudian gerakkan bibir anda ke kiri dan kanan. Tolak bibir sejauh mungkin sehingga pipi ditarik. Ulangi sebanyak 15 kali.

Baca juga: Bahan Semula jadi untuk Menghilangkan Bintik Hitam di Muka

3. Bahagian Dagu

Cuma nama dagu naik, bermaksud pergerakan dilakukan di kawasan dagu. Caranya adalah dengan menolak bibir bawah ke hadapan daripada bibir atas. Kemudian angkat dagu setinggi mungkin. Ulangi pergerakan beberapa kali.

4. Mata Tertutup

Latihan wajah seterusnya diberi nama mata tertutup. Cara menutup mata dengan mendalam sehingga otot terasa tertarik. Tahan selama 3 saat, dan ulangi pergerakannya 15 kali.

5. Muka Ikan

Latihan wajah terakhir adalah muka ikan. Seperti namanya, latihan ini dilakukan dengan meniru wajah ikan. Anda melakukan ini dengan menghisap pipi dan bibir yang dikerut. Kemudian, angkat kepala ke atas. Untuk lebih berkesan, anda boleh menarik dagu ke atas.

Baca juga: 6 Kandungan Serum Yang Boleh Mencerahkan Wajah Anda

Sejumlah latihan ini dapat membantu anda mengecilkan pipi yang dianggap terlalu gemuk. Untuk hasil yang maksimum, disarankan untuk melakukannya secara berkala setiap hari. Sekiranya terdapat halangan dalam pelaksanaannya, bincangkan masalah yang anda alami dengan doktor dalam aplikasi tersebut .

Rujukan:

Zaman India. Diakses pada tahun 2021. Berat badan: 8 latihan wajah ini akan membantu anda menghilangkan lemak muka.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 5 Latihan untuk Garis Rahang yang Ditentukan dan Berotot.

Jurnal Lelaki. Diakses pada 2021. Latihan Muka untuk Rahang Otot yang Tentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found