Pemeriksaan yang menyokong untuk Diagnosis Membran pecah Pramatang

Sekiranya selaput pecah pada awal kehamilan, ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai masalah kesihatan yang serius. Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera untuk mengelakkan komplikasi pada ibu dan janin di dalam rahim. "

Jakarta - Pecahnya prematur membran atau apa yang juga disebut PROM (Prematur Rupture of Membranes) adalah keadaan ketika membran pecah sebelum melahirkan. PROM boleh berlaku sebelum minggu ke-37 atau sebelum janin matang, atau setelah janin matang. Sekiranya demikian, anda harus cepat-cepat memeriksa kandungannya untuk mengelakkan perkara berbahaya berlaku. Berikut ini adalah sejumlah ujian sokongan untuk diagnosis pecahnya selaput dini.

Baca juga: Pelbagai Kaedah Melahirkan Yang Perlu Tahu Ibu

Pecah membran pramatang, ujian apa yang harus dilakukan?

Langkah pertama diagnosis dilakukan dengan bertanya mengenai keluhan yang anda rasakan, dan kemudian terus melakukan pemeriksaan fizikal. Pemeriksaan fizikal dilakukan dengan memeriksa bahagian dalam serviks untuk memastikan sama ada selaput telah pecah. Sekiranya disahkan, pemeriksaan akan dilakukan dengan langkah-langkah berikut:

1. Masukkan Spekulum ke dalam Faraj

Penyiasatan pertama dilakukan dengan memasukkan spekulum atau apa yang dikenali sebagai itik cocor ke dalam vagina. Intinya adalah untuk memeriksa kolam cecair amniotik di dalamnya. Kemudian, doktor akan mengambil sampel cecair amniotik, dan memeriksa ada atau tidaknya jangkitan.

2. Melakukan Ujian Amnicator

Sampel cecair amniotik yang telah diambil sebelumnya akan diperiksa. Anda melakukan ini dengan menambahkan pengesan pH nitrat kuning. Sekiranya cecair itu bukan cecair amniotik, maka cecair itu tidak akan berubah warna. Sebaliknya, jika cecair itu adalah cairan ketuban, warnanya akan berubah dari kuning ke biru-kuning atau biru tua. Kemudian, doktor akan mengambil langkah yang sesuai untuk mengatasi gangguan tersebut.

Baca juga: Masa yang tepat untuk menurunkan berat badan selepas melahirkan anak

Tanda-tanda yang perlu diperhatikan

Cecair ketuban yang keluar dari faraj dapat mengalir dengan perlahan atau banyak. Pembuangan cairan amniotik berbeza dengan air kencing, kerana tidak dapat ditahan, jadi ia akan terus mengalir sehingga stok cairan amniotik habis. Untuk mengetahui sendiri di rumah, anda boleh mengambil alas untuk menyerap cecair ketuban. Sekiranya benar, cecair amniotik mempunyai ciri-ciri air kencing tanpa bau dan tidak berwarna. Cecair ketuban cenderung berbau manis.

Cecair ketuban yang bocor bukanlah satu-satunya tanda pecahnya pramatang membran. Gejala boleh disertai dengan keadaan berikut:

 • keputihan.
 • Faraj terasa lebih lembap.
 • Pelvis terasa seperti sedang ditekan.
 • Pendarahan dari faraj.

Sekiranya anda mengalami sejumlah gejala, disarankan untuk segera mendapatkan rawatan perubatan di hospital terdekat. Langkah penjagaan yang betul diperlukan untuk mengelakkan berlakunya perkara yang membahayakan ibu dan juga janin di dalam rahim.

Baca juga: Bolehkah Anjing Tahu Ketika Ibu Melahirkan?

Apa yang Menyebabkannya?

Pecahnya membran adalah keadaan semula jadi yang berlaku sejurus sebelum melahirkan. Pecahnya membran adalah tanda bahawa persalinan akan bermula. Namun, jika pecahnya selaput berlaku ketika kehamilan masih terlalu muda, dan tidak diikuti dengan tanda-tanda persalinan, keadaannya berbahaya. Setakat ini, tidak diketahui dengan pasti apa yang menyebabkan pecahnya membran pramatang. Walau bagaimanapun, keadaan berikut boleh meningkatkan risiko:

 • Pernah mengalami pecah selaput pramatang sebelum ini.
 • Mempunyai jangkitan pada rahim, serviks, atau vagina.
 • Wanita hamil mengalami pendarahan pada trimester kedua atau ketiga.
 • Kantung ketuban terlalu banyak disebabkan oleh cecair amniotik yang terlalu banyak atau terlalu sedikit.
 • Wanita hamil kekurangan zat makanan atau kekurangan berat badan.
 • Bayi pramatang sebelum ini melahirkan.
 • Wanita hamil dengan anak kembar.
 • Selang masa pendek antara kehamilan.
 • Merokok atau menggunakan narkotik semasa mengandung.

Untuk mengelakkan perkara yang berbahaya, disarankan untuk memeriksa kandungannya secara berkala semasa hamil. Selain memantau perkembangan janin di rahim, pemeriksaan rutin dapat memberikan tanda-tanda amaran tentang bahaya kehamilan, termasuk masalah pada membran. Sekiranya terdapat masalah, doktor akan melakukan rawatan awal agar ibu dan janin tidak berada dalam keadaan berbahaya.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pemecahan air: Fahami tanda buruh ini.
Penasihat Kesihatan Baru. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Memecahkan Air Anda Semasa Kehamilan?