Ibu Ini Cara Mengatasi Payudara Bengkak

Jakarta - Masalah biasa yang dirasakan oleh ibu yang menyusukan bayi selain sakit puting adalah payudara yang bengkak. Keadaan ini timbul kerana peningkatan pengeluaran susu tetapi tidak dilepaskan. Akhirnya, buatkan payudara menjadi bengkak kerana hanya berkumpul di payudara.

Pembengkakan payudara ini menjadikan payudara menjadi bengkak dan lebat. Secara amnya, masalah payudara bengkak ini dialami oleh ibu-ibu yang baru melahirkan. Terdapat beberapa perkara yang dapat diatasi oleh ibu untuk mengatasi pembengkakan payudara dan mengurangkan kesakitan.

 • Sebelum menyusu, luangkan sedikit susu sehingga pembengkakan payudara berkurang dan menjadi lebih lembut. Dengan cara ini, puting akan lebih senang dimasukkan ke dalam mulut bayi.
 • Sekiranya setelah susu dikeluarkan tetapi bayi belum dapat menyusu dengan betul, maka ibu harus mengepam susu tersebut dan memberikannya kepada bayi menggunakan botol.
 • Walaupun susu ibu sukar diekspresikan, pastikan ibu melakukan terapi pam sekerap mungkin untuk mengeluarkan susu.
 • Untuk mengurangkan kesakitan akibat pembengkakan, ibu boleh menggunakan kompres sejuk.
 • Sekiranya sakit payudara menyebabkan ibu mengalami demam, anda harus segera berjumpa dengan doktor anda untuk meminta nasihat mengenai ubat apa yang harus diambil. Oleh kerana susu ibu masih akan diminum oleh bayi, maka ibu juga harus memperhatikan pengambilan makanan yang dipilih, termasuk jenis ubatnya.

Cara Mencegah Payudara Bengkak

 • Sentiasa menyusukan bayi dalam posisi yang betul dan selesa, terutamanya ketika anak kecil anda dilahirkan.
 • Jangan menjadualkan waktu untuk menyusui, kerana si kecil memerlukan susu sebanyak mungkin.
 • Sekiranya si kecil enggan menyusu, anda harus mengepam dan menjimatkan bekalan susu.
 • Lakukan penjagaan payudara dengan urutan payudara agar tidak membengkak.

Untuk memenuhi pengambilan susu ibu yang mencukupi, ibu harus makan makanan yang baik untuk memenuhi pengeluaran susu setiap hari. Beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu adalah:

 1. Pemakanan seimbang

Penyusuan susu ibu memerlukan ibu memberi nutrisi yang mencukupi untuk anak kecil mereka setiap hari. Di samping itu, keperluan pemakanan ibu juga mesti dipenuhi tanpa kekurangan. Oleh itu, ibu perlu memilih pengambilan nutrien yang betul yang mengandungi protein, karbohidrat, mineral, serat, dan vitamin untuk penghasilan susu ibu yang banyak.

 1. Mencegah Kesakitan

Bayi lebih mudah diserang penyakit di sekitarnya, oleh itu penting bagi ibu untuk mencegah penyakit daripada datang. Memenuhi pengambilan vitamin untuk mengelakkan pengaruh virus dan bakteria. Sekiranya ibu sakit, kemungkinan anak kecilnya dijangkiti cukup besar.

Menjaga kesihatan ibu dan anak semasa menyusu memerlukan usaha dan sokongan. Khusus untuk ibu baru lahir yang tidak mempunyai pengalaman menyusu. Jadi alangkah baiknya jika ibu selalu membincangkan masalah kesihatan yang timbul secara langsung kepada doktor. Perkara yang sama berlaku sekiranya kesihatan anak anda terganggu.

Untuk berbincang dengan doktor, ibu tidak perlu bersusah payah datang ke hospital. Ibu boleh bercakap dengan pakar pediatrik menggunakan aplikasi . Oleh itu, para ibu dapat mendapatkan cadangan rawatan di hospital tanpa perlu segera datang. Bercakap dan dapatkan nasihat terbaik dari doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Ibu juga boleh membeli makanan tambahan atau vitamin untuk kesihatan kulit di , pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.