Sebab mengapa kebotakan lelaki bermula dari bahagian atas kepala

, Jakarta - Kebotakan yang dialami lelaki pastinya boleh mengganggu penampilan dan membuat anda merasa yakin. Biasanya, kebotakan pola lelaki disebabkan oleh perubahan tahap hormon dengan usia. Walaupun ia adalah bahagian semula jadi dari proses penuaan, keguguran rambut boleh menjadi tekanan secara psikologi.

Rambut gugur yang berlaku secara tiba-tiba atau tidak disangka kadang-kadang dapat menunjukkan keadaan kesihatan yang lebih serius yang mungkin memerlukan rawatan perubatan. Nah, secara sedar atau tidak sedar kebanyakan lelaki yang mengalami kebotakan biasanya bermula dari bahagian atas kepala. Mengapa begitu? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Fakta Mengenai Rambut Gugur Yang Anda Perlu Tahu

Mengapa kebotakan corak lelaki selalu datang dari bahagian atas kepala?

Terdapat tiga faktor utama yang boleh menyebabkan kebotakan pola lelaki, iaitu genetik, usia, dan hormon. Punca keguguran rambut yang lain termasuk kekurangan nutrisi, jangkitan, dan keadaan psikologi. Dari ketiga faktor tersebut, faktor genetik mempengaruhi kebotakan corak lelaki. Seseorang yang mengalami kebotakan dari bahagian atas kepala umumnya mempunyai kepekaan genetik terhadap produk sampingan testosteron yang disebut dihydrotestosteron (DHT).

Nah, folikel rambut yang sensitif terhadap DHT cenderung menyusut dari masa ke masa. Apabila folikel rambut yang terkena semakin kecil, jangka hayat setiap rambut menjadi lebih pendek. Akhirnya, folikel yang sensitif terhadap DHT tidak menghasilkan rambut lagi.

Rawatan Apa yang Boleh Dilakukan?

Rambut gugur pada lelaki boleh dirawat dengan syampu atau rawatan yang lebih invasif, seperti berikut:

1. Dadah

Dua ubat yang telah terbukti dapat merawat atau mencegah keguguran rambut pada lelaki adalah finasteride dan minoxidil. Finasteride boleh didapati dalam bentuk pil dan hanya boleh diresepkan oleh doktor. Walaupun minoxidil umumnya tersedia dalam bentuk topikal dan tidak perlu diresepkan oleh doktor terlebih dahulu.

Baca juga: 5 Petua Merawat Rambut Tipis

2. Rawatan Laser

Terapi laser tahap rendah boleh digunakan untuk membantu menguatkan peredaran di kulit kepala dan merangsang folikel rambut. Walaupun ini adalah pilihan rawatan yang agak baru, rawatan laser dianggap selamat.

3. Pemindahan Rambut

Dua prosedur pemindahan rambut yang paling biasa adalah Unit Pemindahan Folikel (FUT) dan Unit Pengekstrakan Folik (FUE). FUT dilakukan dengan mengeluarkan sebahagian kulit dari bahagian belakang kulit kepala di mana rambut masih tumbuh. Bahagian kulit ini kemudian dibahagikan kepada ratusan bahagian kecil yang disebut cantuman. Cangkok ini kemudian dimasukkan ke bahagian kulit kepala yang tidak tumbuh rambut.

Sementara FUE dilakukan dengan mengeluarkan folikel rambut yang sihat dari kulit kepala dan kemudian membuat lubang kecil, di mana rambut tidak tumbuh, dan memasukkan folikel yang sihat ke dalam lubang.

Bagaimana Mencegah Kebotakan pada Lelaki?

Kebotakan corak lelaki secara amnya genetik atau diwarisi. Jadi, keadaan ini mungkin sukar untuk dicegah sekiranya penyebabnya diwarisi. Walaupun begitu, masih terdapat beberapa petua yang boleh anda cuba, seperti:

  • Urut kulit kepala secara berkala untuk merangsang pertumbuhan rambut.
  • Berhenti merokok .
  • Menguruskan tekanan melalui senaman, meditasi, atau latihan pernafasan dalam.
  • Makan makanan seimbang yang kaya dengan protein, zat besi dan vitamin.
  • Tukar ubat, sekiranya kerugian itu disebabkan oleh penggunaan ubat.

Baca juga: Kesalahan Umum dalam Penjagaan Rambut

Sekiranya anda mengalami keguguran rambut dan tidak tahu menanganinya, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kebotakan corak lelaki: Apa yang perlu anda ketahui.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Lelaki Botak dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenainya?