Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Kalkulator Berat Ideal

"Anda harus tahu lebih banyak mengenai kalkulator berat badan yang ideal. Terdapat beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk mengetahui indeks jisim badan anda. Bukan hanya itu, anda perlu mengenali makna hasil pengiraan indeks jisim badan yang telah anda jalani. "

, Jakarta - Selain menghindari pelbagai masalah kesihatan, menjaga berat badan yang ideal adalah salah satu cara yang dapat anda lakukan untuk meningkatkan keyakinan diri. Terdapat banyak cara yang dapat anda lakukan untuk mendapatkan berat badan yang ideal, bermula dari bersenam secara teratur, menjalani gaya hidup sihat, dan makan dengan betul.

Anda boleh menggunakan kalkulator berat badan yang ideal untuk mengira berat badan yang anda miliki. Kalkulator berat badan yang ideal adalah salah satu kaedah yang boleh digunakan untuk menentukan sama ada anda mempunyai berat badan kurang, normal, atau berlebihan. Untuk memastikan anda dapat menggunakannya dengan betul, anda harus merujuk kepada ulasan berikut mengenai kalkulator berat badan yang ideal.

Baca juga: Sebab berat badan ideal tidak semestinya sihat

Kenali Kalkulator Berat Ideal

Berat badan berlebihan atau kurang berat badan menjadikan anda lebih mudah menghadapi masalah kesihatan. Atas sebab ini, pemantauan berat badan perlu dilakukan secara berkala agar kesihatan tubuh terjaga dengan baik.

Satu kaedah pengiraan yang boleh digunakan untuk menentukan berat badan yang ideal adalah kalkulator berat badan yang ideal. Sekarang, tidak sukar untuk mencari aplikasi atau halaman laman web yang menyediakan kalkulator berat badan yang ideal dalam talian.

Biasanya, aplikasi ini hanya memerlukan berat dan tinggi untuk mengetahui hasil berat badan yang ideal atau tidak. Di samping itu, anda boleh menggunakan kaedah manual dengan formula tertentu untuk mengetahui indeks jisim badan. Inilah cara mengira indeks jisim badan secara manual:

Indeks jisim badan (BMI) = berat badan (kg): tinggi (m) ²

Melancarkan dari Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Negara, hasil pengiraan indeks jisim badan kurang dari 18.5 menunjukkan anda mempunyai keadaan kurang berat badan atau rendah. Sementara itu, 18.5 - 24.9 menunjukkan anda berada dalam keadaan normal. Hasilnya adalah dalam angka 25 - 29.9, menunjukkan bahawa anda mengalami berat badan berlebihant atau lebihan. Sementara itu, jika hasilnya melebihi 30, itu bermakna anda gemuk.

Baca juga: Berapakah Berat Ideal untuk Lelaki dan Wanita

Berhati-hatilah dengan Masalah Kesihatan Kerana BMI Tidak normal

Sudah tentu, mempunyai indeks jisim badan yang kurang atau terlalu banyak adalah keadaan yang tidak sihat dan harus ditangani dengan segera. Kekurangan dan indeks jisim badan yang berlebihan meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan.

Berikut adalah masalah kesihatan yang boleh berlaku semasa anda mengalami: kurang berat badan, berat badan berlebihan, dan kegemukan:

  1. Berat badan kurang (Berat badan kurang)

Jangan abaikan keadaan ini. Kurang berat badan boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, seperti kekurangan nutrisi, anemia, osteoporosis, penurunan sistem imun, gangguan kesuburan, hingga gangguan perkembangan dan pertumbuhan.

  1. Berat badan berlebihan (Berat badan berlebihan)

Hampir sama dengan keadaan kurang berat badan, seseorang yang berlebihan berat badan atau berat badan berlebihan dapat mengalami pelbagai masalah kesihatan.

Ini termasuk tekanan darah tinggi, kolesterol, diabetes, strok, gangguan tidur, gangguan pernafasan, gangguan mental, hingga sakit badan.

Baca juga: Berapakah berat bayi yang ideal semasa lahir?

Itu adalah masalah kesihatan yang perlu anda perhatikan kerana indeks jisim badan yang tidak berada dalam keadaan normal. Anda boleh meminta doktor menggunakan secara langsung tentang cara yang betul untuk mendapatkan berat badan yang normal agar keadaan kesihatan dijaga dengan baik. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga melalui App Store atau Google Play.

Rujukan:
Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Negara. Diakses pada tahun 2021. Hitung Indeks Jisim Tubuh Anda.
Diabetes Kanada. Diakses pada tahun 2021. Kalkulator BMI.
CDC. Diakses pada tahun 2021. Kesan Kesihatan Berat Badan dan Obesiti.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Risiko Kesihatan Berat Badan.